HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliScandalul cazinoului din Nisa: moartea multimilionarei Agnes le Roux

Scandalul cazinoului din Nisa: moartea multimilionarei Agnes le Roux

DS TW

După încheierea Primului Război Mondial, care blocase timp de mai bine de patru ani turismul în sudul Franței, englezii înstăriți care obișnuiau să se mute pe timpul iernilor la Nisa au revenit la obiceiul de a-și petrece vacanțele pe Coasta de Azur, fiind găzduiți în hotelurile aflate la poalele Alpilor Maritimi și în noile palate construite de-a lungul coastei mediteraneene.


La sfârșitul anilor ’20, perioadă cunoscută ca “les années folles”, în care Franța a intrat într-o epocă de înflorire fără precedent, Nisa avea deja două mari centre de divertisment: Cazinoul Jetée-Promenade de Nice și Cazinoul Municipal.

Curând a apărut ideea de a-l construi pe cel de-al treilea: „Palais des Fêtes”, chiar în inima orașului, pe Promenade des Anglais, iar planul s-a concretizat datorită finanțării oferite de trei întreprinzători, omul de afaceri Frank Jay Gould, hotelierul Joseph Aletti și expertul în cazinouri Edouard Baudoin, care au decis să clădească aici cel mai frumos cazinou din lume.

Proiectul a avut nevoie de un buget uriaș, treizeci de milioane de franci fiind alocați pentru construcția noului centru al distracției, iar pe șantier au lucrat în permanență 350 de muncitori Fațadele și decorațiunile interioare au fost în întregime realizate în stilul Art Deco, iar holul de onoare, scara impozantă din marmură albă, vitraliile uriașe și candelabrele din cristal au desăvârșit capodopera arhitecturală.

Seara, fațadele luminate de reflectoare ofereau cazinoului efectul palatelor din cele o mie și una de nopți. Pe 10 ianuarie 1929 a avut loc prima inaugurare, cu deschiderea teatrului și a restaurantului, apoi, două săptămâni mai târziu, a fost organizată deschiderea sălii de bal și de baccara. Cele două seri festive au fost considerate de presă evenimentul cel mai important al sezonului turistic.

 

În 1934, clădirea a fost modernizată și și-a pierdut din caracterul Art Deco, dar timp de mai bine de patruzeci de ani acest loc extrem de elegant, căutat mai ales de celebrități, nobili discreți și bogați sau milionari excentrici a rămas centrul distracției din Nisa. La finalul anilor ‘70, mirajul s-a destrămat pentru că, în urma unui management defectuos care a dus la dificultăți financiare și mai ales a celebrului caz Agnès Le Roux, compania care deținea operațiunile a intrat în lichidare.

Povestea lui Agnès Le Roux, numită și cazul Le Roux sau Affaire Agnelet, este considerată astăzi cel mai cunoscut scandal care a lovit Nisa după cel de-al Doilea Război Mondial.

În 1977, cândva între 25 octombrie și 2 noiembrie, Agnès, născută pe 14 septembrie 1948, proprietara cazinoului Palais de la Méditerranée, a dispărut fără urmă. Poliția a început o anchetă de proporții, dar a luat inițial în considerare ipoteza sinuciderii.

Trupul tinerei nu a fost niciodată găsit, iar principalul suspect a fost iubitul ei, avocatul Nicaret Jean-Maurice Agnelet, care era cu zece ani mai vârstnic.

Suspiciunile s-au accentuat în septembrie 1978, când avocatul a transferat banii lui Agnès Le Roux într-un cont deschis pe numele lui și i-a făcut procură unei anume Françoise Lausseure, care îi era amantă încă de pe vremea când tânăra era în viață. Agnelet a fost arestat, dar curând a fost eliberat, pentru că avea un alibi plauzibil: când iubita lui dispăruse, el se afla la Lausanne.

Ancheta a fost relansată de mai multe ori de-a lungul anilor, în mare parte datorită acțiunilor insistente ale lui Renée Le Roux, mama victimei. Maurice Agnelet a fost condamnat pentru omor de Curtea de Justiție pe 11 octombrie 2007, după 30 de ani de amânări și ezitări judiciare. Agnès Le Roux fusese declarată oficial decedată cu câteva luni înainte, pe 12 aprilie 2007.

În septembrie 2012, justiția franceză a respins cererea de revizuire a procesului pe care bărbatul a făcut-o, însă pe 10 ianuarie 2013 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Franța pentru că verdictul pronunțat de tribunalul din Aix-en-Provence nu fusese motivat. Curtea de Casație a dispus un alt proces, iar Maurice Agnelet a fost eliberat.

Lovitura de grație a venit pe 7 aprilie 2014, când Guillaume, fiul presupusului asasin, a depus mărturie împotriva tatălui său. A declarat în instanță că Maurice i-a mărturisit că a împușcat-o pe Agnes și că i-a ascuns corpul la Monte Cassino, în Italia. Curtea de Justiție a dispus arestarea lui Agnelet, iar pe 11 aprilie 2014, criminalul a fost condamnat definitv la 20 de ani de închisoare, după 37 de ani de la dispariția victimei. Mama lui Agnes, Renée Le Roux, a murit un an mai târziu, la vârsta de 93 de ani. Asasinul a fost eliberat din motive medicale și a murit pe 12 ianuarie 2021, la vârsta de 82 de ani.

Celebrul palat, moștenirea defunctei, a fost cumpărat în 1981 de un grup de investitori care au decis să îl demoleze. Decorațiunile, vitraliile și mobilierul palatului au fost vândute la licitație, din faimosul centru al luxului rămânînd doar două fațade originale.

În 2001 a fost investită o sumă de 120 de milioane de euro pentru reconstrucția clădirii, iar la sfârșitul anului 2002 Grupul Partouche a obținut managementul viitorului cazinou. Astăzi, lanțul hotelier american Hyatt este operatorul noului Palais de la Méditerranée, iar proprietari sunt mai mulți oameni de afaceri din Qatar.

DS TW
Latest comment

leave a comment