HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliScandalul cazinoului din Nisa: moartea multimilionarei Agnes le Roux

Scandalul cazinoului din Nisa: moartea multimilionarei Agnes le Roux

După încheierea Primului Război Mondial, care blocase timp de mai bine de patru ani turismul în sudul Franței, englezii înstăriți care obișnuiau să își petreacă iernile la Nisa s-au întors aici. Erau găzduiți în hotelurile aflate la poalele Alpilor Maritimi și în noile palate construite de-a lungul coastei mediteraneene.

La sfârșitul anilor ’20, celebra perioadă cunoscută ca “les années folles”, în care întreaga Franță a intrat într-o epocă de înflorire fără precedent, Nisa avea deja două mari centre de divertisment: Cazinoul Jetée-Promenade de Nice și Cazinoul Municipal.

 

Dar a apărut ideea de a-l construi pe cel de-al treilea: „Palais des Fêtes”, chiar în inima Nisei, pe Promenade des Anglais. Proiectul s-a concretizat datorită finanțării oferite de trei întreprinzători, omul de afaceri Frank Jay Gould, hotelierul Joseph Aletti și expertul în cazinouri Edouard Baudoin, care au decis să construiască aici cel mai frumos cazinou din lume.

Proiectul a fost uriaș, treizeci de milioane de franci fiind necesari pentru construcția noului centru al distracției, iar pe șantier au lucrat în permanență 350 de muncitori timp de un an. Fațadele și decorațiunile interioare au fost în întregime realizate în stilul Art Deco, iar holul de onoare, scara impozantă din marmură albă, vitraliile uriașe și candelabrele din cristal au desăvârșit capodopera arhitecturală.

 

Seara, fațadele luminate de reflectoare ofereau cazinoului efectul palatelor din cele o mie și una de nopți. Pe 10 ianuarie 1929 a avut loc prima sa inaugurare, cu deschiderea teatrului și a restaurantului, apoi, două săptămâni mai târziu, inaugurarea sălii de bal și de baccara. Cele două seri inaugurale au fost salutate de presă ca evenimentul major al sezonului turistic.

În 1934, clădirea a fost modernizată și și-a pierdut din caracterul Art Deco, dar timp de mai bine de patruzeci de ani acest loc extrem de elegant, căutat mai ales de celebrități, nobili discreți și bogați sau milionari excentrici a rămas centrul distracției din Nisa. La finalul anilor ‘70, mirajul s-a destrămat pentru că, în urma unui management defectuos care a dus la dificultăți financiare și mai ales a celebrului caz Agnès Le Roux, compania care deținea operațiunile a intrat în lichidare.

 

Cazul Agnès Le Roux, numit și cazul Le Roux sau Affaire Agnelet, este considerat astăzi cel mai cunoscut scandal care a lovit Nisa după cel de-al Doilea Război Mondial.

În 1977, cândva între 25 octombrie și 2 noiembrie, Agnès Gloria Le Roux, născută pe 14 septembrie 1948, proprietara cazinoului Palais de la Méditerranée sau Palais des Fêtes, cum i se spunea, a dispărut fără urmă. Poliția a început o anchetă de proporții, dar a luat inițial în considerare ipoteza sinuciderii.

Trupul tinerei Agnès le Roux nu a fost niciodată găsit, iar principalul suspect a fost iubitul multimilionarei dispărute, avocatul Nicaret Jean-Maurice Agnelet, care era cu zece ani mai vârstnic decât ea.

 

Suspiciunile s-au accentuat în septembrie 1978, când avocatul a transferat banii lui Agnès Le Roux într-un cont deschis pe numele său și i-a făcut procură unei anume Françoise Lausseure, amanta lui încă de pe vremea când Agnes era în viață. Agnelet a fost arestat, dar curând a fost eliberat pentru că avea un alibi plauzibil: când tânăra a dispărut, el se afla la Lausanne.

Ancheta a fost relansată de mai multe ori de-a lungul anilor, în mare parte datorită acțiunilor insistente ale lui Renée Le Roux, mama victimei. Maurice Agnelet a fost condamnat pentru omor de Curtea de Justiție în 11 octombrie 2007, după 30 de ani de amânări și ezitări judiciare. Agnès Le Roux fusese declarată oficial decedată cu câteva luni în urmă, pe 12 aprilie 2007.

 

În septembrie 2012, justiția franceză a respins cererea de revizuire a procesului pe care bărbatul a făcut-o, însă pe 10 ianuarie 2013 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Franța pentru că verdictul pronunțat de tribunalul din Aix-en-Provence nu fusese motivat, așa încât Curtea de Casație a dispus un alt proces, iar Maurice Agnelet a fost eliberat.

 

Lovitura de grație a venit pe 7 aprilie 2014, când Guillaume, fiul presupusului asasin, a depus mărturie împotriva tatălui său. A declarat în instanță că Maurice i-a mărturisit că a împușcat-o pe Agnes și i-a ascuns corpul la Monte Cassino, în Italia. Curtea de Justiția a dispus plasarea sub custodie a lui Maurice Agnelet, ajuns acum la vârsta de 76 de ani, iar pe 11 aprilie 2014, criminalul a fost condamnat definitv la 20 de ani de închisoare, după 37 de ani de la dispariția victimei. Mama lui Agnes, Renée Le Roux, a murit un an mai târziu, la vârsta de 93 de ani.

Celebrul palat, moștenirea defunctei, a fost cumpărat în 1981 de mai mulți investitori care după nouă ani au decis să îl demoleze. Decorațiunile, vitraliile și mobilierul palatului au fost vândute la licitație, din faimosul centru al luxului rămânînd doar două fațade originale.

În 2001 a fost investită o sumă de 120 de milioane de euro pentru reconstrucția palatului, iar la sfârșitul anului 2002 Grupul Partouche a obținut managementul viitorului cazinou. Astăzi, lanțul hotelier american Hyatt este operatorul noului Palais de la Méditerranée, iar proprietari sunt mai mulți investitori din Qatar.

 

 

Latest comment

leave a comment