HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseScurta viață a prințesei Mary Stuart a Marii Britanii

Scurta viață a prințesei Mary Stuart a Marii Britanii

Mary
DS TW

Mary Stuart s-a născut pe 8 aprilie 1605 la Palace of Placentia din Greenwich și a fost a treia fiică și al șaselea copil al regelui Iacob I al Angliei și al reginei Anna. Încă din ianuarie, Sir Richard Leveson, un amiral apropiat de familia regală, vorbise cu unul dintre medicii regali și le ceruse apoi apropiaților reginei să o promoveze pe o anume Anne Newdigate ca asistentă principală pentru nașterea micuței prințese, pentru că la curte erau pregătite în jur de 40 de bone și moașe, iar regina nu își alesese încă moașa titulară. Pregătirile pentru venirea pe lume a copilei erau însă în toi, doar costul trusoului comandat de rege pentru botez fiind de 300 de lire sterline, adică 790.000 de lire sterline astăzi, iar lenjeria care urma să fie folosită pentru patul copilului în primul an fusese cumpărată de Audrey Walsingham, doamna de onoare a Annei, și valora 600 de lire, adica aproape 1.600.000 de lire sterline astăzi.

Mary
Regina Anne
Regele Iacob I

Cu câteva zile înainte de venirea pe lume a copilei, regina Anne încă nu hotărâse cine o va asista la naștere și avea în permanență pregătite trei doamne de onoare în dormitorul ei, dar în cele din urmă a fost aleasă o anume Alice Dennis, care a primit o recompensă de 100 de lire sterline oentru misiunea ei.

Fetița mult-așteptată s-a născut pe 8 aprilie 1605 la Palatul Greenwich, iar la aflarea veștii oamenii au aprins focuri pentru a-și exprima bucuria și clopotele bisericilor au sunat toată ziua. A doua zi, regele Iacob a oferit o recepție în onoarea soției și a prințesei nou-născute și în scrisorile care anunțau nașterea lui Mary suveranul a descris-o pe cea mică drept “cea mai frumoasă pruncă”.

Pregătirile pentru botez au început imediat, locul ales a fost capela Palatului Greenwich, iar data stabilită a fost 5 mai. La ceremonie, Mary a fost purtată în brațe de Elizabeth de Vere, contesa de Derby, însoțită de ducii de Holstein și Lennox. Bebelușul regal purta o mantie din catifea purpurie brodată cu aur și decorată cu blană de hermină, haina fiind ținută de două contese, pentru că era atât de lungă încât atârna pe pământ. Pe 19 mai 1605, regina Anne, care nu a avut nici un rol la botezul copilei, a fost “îmbisericită” într-o ceremonie care a avut loc la Greenwich Palace și care semnifica revenirea mamei la viaţa Bisericii.

Mary
Prințesa Mary

Prințesa Mary a fost dată apoi în grija lui Sir Thomas Knyvet și pe 1 iunie 1605 a fost trimisă la Stanwell, Middlesex, acordându-se prin decret o sumă de 20 de lire sterline pe săptămână pentru hrana prințesei și a suitei sale. Când a împlinit 17 luni, micuța Mary a făcut o viroză foarte puternică care s-a transformat în pneumonie. Avea febră mare și regina Anne a fost chemată de urgență la Stanwell, pentru a o vedea pe fetița care era îngrijită de cei mai buni medici din regat.

Pe 16 septembrie 1607 copila a murit și contele de Worcester, contele de Leicester și contele de Totnes, care erau responsabili pentru îngrijirea ei, au mers la Hampton Palace, pentru a o informa pe regină. Văzându-i în fața sa, Anne și-a dat seama ce se întâmplase, i-a trimis pe cei trei bărbați să-l anunțe pe rege, apoi a cerut efectuarea unei autopsii și a început pregătirile pentru înmormântare.

Mary

Pe 23 septembrie a fost organizată o ceremonie privată la Capela Henric al VII-lea de la Westminster, trupul lui Mary fiind înmormântat alături de mormântul surorii ei mai mici, Sophia, care murise în iunie 1606, la doar două zile după ce se născuse. Dintre cei nouă copii ai reginei Anne și ai regelui Iacob, doar doi vor supraviețui până la maturitate: Elisabeta de Bohemia, care a trăit până la vârsta de 65 de ani, și Carol I al Angliei, care a fost rege timp de 24 de ani, fiind apoi acuzat de trădare, condamnat la moarte și executat pe 30 ianuarie 1649.

DS TW
No comments

leave a comment