
Simonetta Vespucci, cunoscută ca La Bella Simonetta, s-a născut în anul 1453 în Genova sau Porto Venere, tatăl ei fiind un nobil pe nume Gaspare Cattaneo della Volta, rudă a unui doge din secolul al XVI-lea pe nume Leonardo Cattaneo della Volta, iar mama ei se numea Cattocchia Spinola.
La vârsta de șaisprezece ani, în aprilie 1469, frumoasa genoveză s-a logodit cu Marco Vespucci, fiul lui Piero, care era un văr îndepărtat al exploratorului Amerigo Vespucci. Cei doi se întâlniseră prima dată în copilărie, apoi tânărul a fost trimis pentru o vreme să facă studii economice la Banco di San Giorgio. Îndrăgostit de Simonetta, Marco a revenit în Genova și a fost acceptat de părinții ei ca viitor mire al fiicei lor, considerând mariajul avantajos, deoarece familia lui Marco era bine conectată cu puternica familia de’ Medici.
Cei doi tineri au plecat la Florența în 1475 și, conform legendei, Simonetta a fost foarte îndrăgită la curtea florentină, atrăgând atenția fraților Lorenzo și Giuliano de’ Medici. Nunta cuplului a avut loc la palatul din Via Larga, iar petrecerea a fost organizată la Villa di Careggi, fiind precedată de un turnir care a avut loc la Piazza Santa Croce, serbări în cadrul cărora Giuliano a purtat un tablou al Simonettei pictat de Botticelli, sub care au fost inscripționate cuvintele La Sans Pareille (“Cea fără egal”).


Giuliano de’ Medici a câștigat competiția și a nominalizat-o pe frumoasa genoveză “Regina frumuseții”, iar istoricii au presupus că era îndrăgostit de ea, în ciuda faptului era deja o femeie căsătorită și membră a unei familii puternice, aliate cu a sa.
Simonetta Vespucci a murit după doar un an, în noaptea de 26 spre 27 aprilie 1476, la vârsta de douăzeci și doi de ani. Se pare că decesul ei a fost cauzat de tuberculoză, dar de curând au fost descoprite anumite indicii care arată că suferea și de un adenom hipofizar, iar tumoarea e posibil să-i fi provocat moartea. Tânăra decedată a fost plimbată prin tot orașul într-un sicriu deschis pentru ca toți florentinii să o admire și a fost înmormântată la Biserica Ognissanti, necropola familiei Vespucci. Soțul ei s-a recăsătorit la scurt timp după aceea, iar Giuliano de Medici, admiratorul ei, a fost asasinat în conspirația Pazzi după doi ani, în 1478.
Pictorul florentin Sandro Botticelli, care a realizat portretele multor nobile din acea epocă, a realizat și câteva portrete ale Simonettei, unul dintre cele mai cunoscute, Nașterea lui Venus, fiind pictat în jurul anului 1486, la zece ani de la moartea tinerei.
Unii istorici de artă, printre care și John Ruskin, sugerează că Botticelli era îndrăgostit de Simonetta, motiv pentru care a cerut să fie înmormântat în Biserica Ognissanti din Florența, unde fusese depusă și frumoasa genoveză, dorința fiindu-i îndeplinită 34 de ani mai târziu, la moartea sa.

Finanțatorul principal a artistului, vărul mai mic al lui Giuliano, Lorenzo di Pierfrancesco de’ Medici, s-a căsătorit în 1482 cu nepoata Simonettei, Semiramide și este posibil ca celebra alegorie Primavera a lui Botticelli să fi fost un dar de nuntă pentru această ocazie.
Surse:
Nicolò Mineo, Dizionario Biografico degli Italiani, Simonetta, 1979
Ross Brooke Ettle, The Venus dilemma: notes on Botticelli and Simonetta Cattaneo Vespucci, 2008
