HomeLocuri de povesteMari colecționariSimonetta Vespucci, muza lui Botticelli

Simonetta Vespucci, muza lui Botticelli

Simonetta Vespucci
DS TW

Simonetta Vespucci, cunoscută ca La Bella Simonetta, s-a născut în anul 1453 în Genova sau Porto Venere, tatăl ei fiind un nobil pe nume Gaspare Cattaneo della Volta, rudă a unui doge din secolul al XVI-lea pe nume Leonardo Cattaneo della Volta, iar mama ei se numea Cattocchia Spinola.

La vârsta de șaisprezece ani, în aprilie 1469, frumoasa genoveză s-a logodit cu Marco Vespucci, fiul lui Piero, care era un văr îndepărtat al exploratorului Amerigo Vespucci. Cei doi se întâlniseră prima dată în copilărie, apoi tânărul a fost trimis pentru o vreme să facă studii economice la Banco di San Giorgio. Îndrăgostit de Simonetta, Marco a revenit în Genova și a fost acceptat ca pretendent, un mariaj considerat avantajos, deoarece familia lui Marco era bine conectată cu puternica familia de’ Medici.

Cei doi tineri au plecat la Florența în 1475 și, conform legendei, Simonetta a fost foarte îndrăgită la curtea florentină, atrăgând atenția fraților Lorenzo și Giuliano de’ Medici. Nunta cuplului a avut loc la palatul din Via Larga, iar petrecerea a fost organizată la Villa di Careggi, fiind precedată de un turnir care a avut loc la Piazza Santa Croce, serbări în cadrul cărora Giuliano a purtat un tablou al Simonettei pictat de Botticelli, sub care au fost inscripționate cuvintele La Sans Pareille (“Cea fără egal”).

Simonetta Vespucci

Giuliano de’ Medici a câștigat competiția și a numit-o oficial pe frumoasa genoveză “Regina frumuseții”, iar istoricii au presupus că era îndrăgostit de ea, în ciuda faptului Simonetta era deja o femeie căsătorită, membră a unei familii puternice.

Doamna Vespucci a murit după doar un an, în noaptea de 26 spre 27 aprilie 1476, la vârsta de douăzeci și doi de ani. Se pare că decesul ei a fost cauzat de tuberculoză sau de un adenom hipofizar care e posibil să-i fi provocat moartea. Tânăra decedată a fost plimbată prin tot orașul într-un sicriu deschis și a fost înmormântată la Biserica Ognissanti, necropola familiei Vespucci. Soțul ei s-a recăsătorit la scurt timp după aceea, iar Giuliano de Medici, admiratorul ei, a fost asasinat în conspirația Pazzi după doi ani, în 1478.

Pictorul florentin Sandro Botticelli, care a realizat portretele multor nobile din acea epocă, a creat și câteva portrete ale Simonettei, unul dintre cele mai cunoscute, Nașterea lui Venus, fiind pictat în jurul anului 1486, la zece ani de la moartea ei.

Unii istorici de artă, printre care și John Ruskin, sugerează că Botticelli era îndrăgostit de Simonetta, motiv pentru care a cerut să fie înmormântat în Biserica Ognissanti din Florența, unde fusese depusă frumoasa genoveză, dorința fiindu-i îndeplinită 34 de ani mai târziu, la moartea sa.

Simonetta Vespucci

Finanțatorul principal a artistului, vărul mai mic al lui Giuliano, Lorenzo di Pierfrancesco de’ Medici, s-a căsătorit în 1482 cu nepoata Simonettei, Semiramide și este posibil ca celebra alegorie Primavera a lui Botticelli să fi fost un dar de nuntă pentru această ocazie.

 

 

Surse:

Nicolò Mineo, Dizionario Biografico degli Italiani, Simonetta, 1979

Ross Brooke Ettle, The Venus dilemma: notes on Botticelli and Simonetta Cattaneo Vespucci, 2008

Simonetta Vespucci
DS TW
No comments

leave a comment