HomeLocuri de povesteCastele și palateSuferințele cumplite ale prințesei Victoria Adelaide

Suferințele cumplite ale prințesei Victoria Adelaide

Prințesa Victoria Adelaide Mary Louise s-a născut pe 21 noiembrie 1840 la Palatul Buckingham, fiind fiica cea mare a reginei Victoria a Marii Britanii și a prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha. Fetița a fost botezată în Camera Tronului de la Palatul Buckingham pe 10 februarie 1841 de arhiepiscopul de Canterbury, William Howley. Ca fiică a unui suveran britanic, Victoria era prințesă britanică și, în momentul nașterii sale, moștenitoare prezumtivă a tronului Regatului Unit până la nașterea fratelui ei mai mic, Prințul Albert, viitorul Eduard al VII-lea.

Educația copilei a fost îndeaproape supravegheată de părinții săi. Era precoce și inteligentă, spre deosebire de fratele ei, Albert Eduard. Știa să scrie și să citească înainte de a împlini cinci ani, învățase franceza și germana, avea noțiuni de științe, literatură, latină, istorie, politică și filosofie.

În 1851, prințesa Victoria l-a întâlnit pe viitorul său soț, Prințul Frederic William al Prusiei, când tânărul și părinții lui au fost invitați la Londra de Regina Victoria și Prințul Albert pentru a participa la deschiderea Marii Expoziții. Cuplul s-a logodit în 1855, la Balmoral. Victoria avea doar paisprezece ani, în timp ce viitorul ei soț avea douăzeci și patru de ani.

Curtea prusacă și Palatul Buckingham au anunțat public logodna doi ani mai târziu, pe 19 mai 1857. Victoria avea acum 17 ani, iar căsătoria a fost din dragoste, dar avea și o componentă ce ținea de o dorită alianță dinastică.

Cuplul a avut opt copii: Wilhelm, născut în 1859, Charlotte în 1860, Henric în 1862, Sigismund în 1864, Victoria în 1866, Waldemar în 1868, Sofia în 1870 și Margareta în 1872.

Sigismund a murit de meningită la vârsta de doi ani, Waldemar din cauza difteriei la vârsta de 11, iar fiul lor cel mare, Wilhelm, ultimul împărat al Germaniei, a avut mari probleme la un braț. O naștere pelviană traumatică l-a lăsat pe copil cu brațul stâng schilodit din cauza paraliziei Erb, problemă pe care a încercat cu un oarecare succes să o ascundă. În multe fotografii împăratul poartă o pereche de mănuși albe pentru a face brațul să pară mai lung, își ține mâna stângă cu dreapta sau ține brațul mai scurt pe mânerul vreunei săbii.

În ianuarie 1861, la moartea unchiului său care nu avea copii, Prințul Frederic a devenit Prințul moștenitor al Prusiei, iar Victoria a devenit Prințesă Moștenitoare. Cu toate acestea, noul cuplu de prinți moștenitori au fost izolați politic pentru că punctele lor de vedere liberale intrau în contradicție cu regulile autoritare ale primului ministru prusac Otto von Bismarck.

La moartea tatălui său, pe 9 martie 1888, Prințul Moștenitor a urcat pe tron ca împăratul Frederic al III-lea, iar Victoria a primit titlul de Majestate Imperială, Regină a Prusiei. Din nefericire, Frederic avea cancer la gât și a murit după o domnie de numai 99 de zile, iar curând Victoria a devenit cunoscută ca Împărăteasa Frederic.

Împărăteasa văduvă a trăit la Castelul Friedrichshof, castel pe care l-a construit în memoria soțului ei pe dealurile din apropiere de Kronberg, nu departe de Frankfurt am Main.

În acest timp, Victoria a înființat mai multe școli superioare pentru fete și pentru formarea de asistente medicale la Berlin, a fost patroană a artelor și a devenit unul dintre organizatorii Expoziției Industriale de artă.

Victoria a fost diagnosticată cu cancer mamar în 1899, în timpul unei vizite pe care i-o făcea mamei sale, regina Victoria a Regatului Unit, la Balmoral. A suferit cumplit timp de doi ani, avea dureri îngrozitoare, cel mai probabil din cauza metastazelor instalate, iar servitorii de la castelul Friedrichshof povesteau că strigătele ei de durere din timpul nopții erau cumplite.

Victoria a murit pe 5 august 1901, la vârsta de 60 de ani, la mai puțin de șapte luni de la moartea reginei Victoria, și a fost înmormântată la Friedenskirche, Potsdam, pe 13 august 1901, lângă soțul ei iubit.

Latest comment

leave a comment