Kurt Hielscher s-a născut pe 7 ianuarie 1881 la Striegau, în Silezia, fiind fiul unui pădurar. A devenit profesor și consilier al studenților în Prusia de Vest, iar acest lucru i-a oferit posibilitatea de a-și împlini pasiunea pentru drumeții. Prima sa călătorie importantă a fost în Spania, în vara anului 1914. Aici l-a prins Primul Război Mondial și nu a mai putut părăsi țara, dar și-a folosit timpul pentru a o vizita însoțit de aparatul său de fotografiat.
Revenit în Germania, în 1921 și-a publicat fotografiile într-o expoziție intitulată „Spania necunoscută”. Albumul său a apărut în 1922, iar lucrarea a avut ediții premium în franceză, italiană și engleză.
Motivat de succesul operei sale, Hielscher a dorit să realizeze un album similar despre Germania. În 1922 și 1923 a călătorit prin țară cu aparatul de fotografiat, iar rezultatul a apărut într-un volum publicat în 1924 care conținea peste 300 de fotografii alb-negru, fiind vândut în 175.000 de exemplare tipărite în 9 ediții până în 1941.
Notorietatea lui Hielscher a crescut rapid, astfel că a primit contracte publice pentru documentare fotografice similare și în alte țări și astfel a început o serie de turnee în țările scandinave, dar și în Italia, Austria și România.
Toate lucrările sale au fost imprimate folosind procedeul de fotogravare în cupru și au creat o nouă specie literară: cartea ilustrată de călătorie. Despre opera sa fotografică, Kurt Hielscher spunea: “Încerc să arăt în cărțile mele fețele primordiale ale unei țări și oamenii ei. Ca martori ai unei lumi scufundate, imaginile mele vor vorbi în continuare atunci când eu însumi voi fi tăcut de mult timp”.
Din păcate, în timpul evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, s-au pierdut negativele și plăcile sale de tipărire și, de asemenea, un număr mare dintre cărțile sale. După război, Hielscher a trăit în Republica Democrată Germană și nu a mai obținut permisiunea de a merge în Occident, astfel că turneele și conferințele sale s-au limitat doar la țările din blocul sovietic.
Fotograful german a murit pe 10 iulie 1948, la vârsta de 67 de ani, în orășelul Lichtenstein din landul Saxonia. În ciuda succesului celor 22 de albume tipărite în aproximativ 490.000 de exemplare, Hielscher a fost în mare parte uitat după cel de-al Doilea Război Mondial.
Un volum (ediție germană, ediție franceză și ediție română) a fost dedicat țării noastre, fiind finanțat din fonduri guvernamentale. Cartea a apărut în 1933, la Leipzig, cu o prefață de Octavian Goga: “România. Peisaje, monumente, viață populară” și, din fericire, s-a păstrat până astăzi.
Album foto “România interbelică”, Kurt Hielscher: