HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteSunny von Bülow, frumoasa moștenitoare americană

Sunny von Bülow, frumoasa moștenitoare americană

Martha “Sunny” von Bülow s-a născut pe 1 septembrie 1932, fiind singura fiică a magnatului George Crawford, fost președinte al Columbia Gas & Electric Company, și a soției sale, Annie-Laurie Warmack. Fetița s-a născut în trenul particular al tatălui ei în Manassas, Virginia, pentru că mama se afla în drum spre New York, motiv pentru care a fost cunoscută în copilărie sub numele de “Choo-Choo”.
Tatăl Marthei a murit când ea avea trei ani și în acel moment copila a moștenit o avere de 100 de milioane de dolari. Mama ei, care era fiica fondatorului companiei International Shoe Company, s-a căsătorit mai târziu cu sculptorul și scriitorul Russell Aitken.

Pe 20 iulie 1957, Sunny s-a căsătorit cu Alfred Eduard Friedrich Vincenz Martin Maria von Auersperg, fiul prințului Alois von Auersperg și al contesei Henriette Larisch von Moennich. Acesta provenea dintr-o familie foarte distinsă, dar după prăbușirea Imperiului Austro-Ungar părinții lui sărăciseră și tânărul era nevoit să lucreze ca instructor de tenis într-o stațiune elvețiană, loc unde a și cunoscut-o pe frumoasa moștenitoare americană.

Cuplul a avut doi copii: Prințesa Annie-Laurie “Ala” von Auersperg și Prințul Alexander Georg Auersperg, dar cei doi au divorțat în 1965. În acel moment, averea prințesei Sunny era de peste 75 de milioane de dolari. Prințul Alfred a murit în 1992, după ce a fost în comă ireversibilă timp de nouă ani, în urma unui accident de mașină petrecut în Austria.

Pe 6 iunie 1966, Sunny s-a recăsătorit cu Claus von Bülow, fost asistent al industriașului Jean Paul Getty, la Biserica Presbiteriană Brick din New York, cei doi având o fiică, pe Cosima von Bülow.

În decembrie 1979, în timpul reuniunii de familie cu ocazia Crăciunului de la conacul lor din Newport, Rhode Island, frumoasa Sunny a fost găsită fără suflare și a fost dusă de urgență la spital unde a intrat în comă. După câteva zile de investigații, medicii au stabilit că starea ei este rezultatul scăderii zahărului din sânge, au diagnosticat-o cu hipoglicemie și au avertizat-o asupra alimentației. Soțul ei, Claus von Bülow, a fost acuzat mai târziu că i-a provocat această stare injectându-i insulină. În aprilie 1980, prințesa a fost din nou internată în spital după ce a devenit dintr-o dată incoerentă și dezorientată, medicii confirmând din nou că suferea de “hipoglicemie reactivă” și a fost sfătuită să mențină controlul glicemiei urmând o dietă strictă, limitând aportul de zahăr și evitând alcoolul.

 

În seara zilei de 21 decembrie 1980, în timp ce se afla din nou pentru sărbătorea Crăciunul cu familia la conacul din Rhode Island, ea a manifestat din nou confuzie, a fost trimisă să se odihnească în dormitor, dar dimineața a fost descoperită inconștientă pe podeaua băii. Sunny a fost dusă imediat la spital, dar a devenit clar că de data aceasta suferise leziuni cerebrale grave care i-au produs o stare vegetativă persistentă. Deși caracteristicile clinice seamănau cu o supradoză de medicamente, unele dintre dovezile de laborator au sugerat hipoglicemie.

 

Din cauza tensiunilor dintre Claus și Sunny von Bülow care aveau loc cu mare frecvență din toamna anului 1980, copiii din prima căsătorie au început să aibă suspiciuni și să creadă că soțul femeii ar putea fi vinovat de starea mamei lor, astfel că l-au convins pe Richard H. Kuh, fostul procuror al statului New York, să investigheze posibilitatea ca Claus von Bülow să fie vinovat de tentativa de ucidere a femeii. După strângerea probelor, procurorii din Rhode Island au prezentat cazul unui judecător care a decis să le returneze dosarul, dar în iulie 1981 Claus a fost acuzat de tentativă de crimă.

Cazul a fost celebru în Statele Unite, întreaga presă urmărind cu mare interes investigațiile. Procesul a început în februarie 1982, dar dovezile procurorilor au fost doar circumstanțiale, invocând motive financiare și cerând audierea servitoarelor, inclusiv a unei anume Maria Schrallhammer, care a fost martoră la ambele evenimente, audierea șoferilor, a medicilor care o îngrijiseră, însă au prezentat și o pungă neagră care conținea droguri și o seringă uzată care avea urme de insulină. Un endocrinolog de la Harvard a declarat în instanță că este convins că leziunile cerebrale ale lui Sunny sunt rezultatul injectării insulinei, astfel că Claus von Bülow a fost condamnat pentru crimă.

 

Bărbatul l-a angajat însă pe profesorul de drept Alan Dershowitz pentru recurs, iar apărarea a chemat în fața instanței nouă experți medicali, toți profesori universitari de renume mondial, care au declarat că starea femeii nu a fost cauzată de insulină, ci de o combinație de droguri, alcool în exces plus afecțiunile ei cronice. Ideea generală a fost că nimeni nu poate fi 100% sigur care este cauza stărilor de comă, iaar Claus a fost achitat.

În ciuda deciziei judecătorului, copiii lui Sunny au fost convinși că soțul ei a încercat să o omoare. În iulie 1985, la zece zile după ce individul a fost achitat în cel de-al doilea proces, Ala și Alexander, copiii cei mari ai lui Sunny, au intentat un proces civil împotriva lui în numele mamei lor. Pe 24 decembrie 1987, cazul a fost soluționat pentru că Claus von Bülow a fost de acord să renunțe la toate pretențiile asupra averii fostei sale soții. apoi a părăsit țara.

După finalizarea procesului, Ala și Alexander au înființat mai multe fundații pentru sprijinul victimelor unor astfel de infracțiuni, inclusiv Centrul Național pentru Victimele Criminalității din Washington, Fundația de Cercetare pentru Comă Sunny von Bülow și Head Trauma Research din New York.
Sunny, frumoasa moștenitoare americană, a fost internată în Azilul de Bătrâni Mary Manning Walsh din New York, unde a rămas în stare vegetativă în ziua morții ei, pe 6 decembrie 2008.

No comments

leave a comment