HomeLocuri de povesteSuperstiții din seara de Ajun

Superstiții din seara de Ajun

Ajun
DS TW

De Ajun, fetele seamănă cânepă la trunchiul de tăiat lemne şi o grăpează cu cămaşa, ca să facă drum întins ca o pânză ursitorului. Atunci, fetele zic: “Eu nu seamăn cânepă pentru pânză de cămăşi, că am, dar samăn drum ursitorului meu, în vis să-l visez şi aievea să-l văz”.

Alte fete iau o sămânţă de cânepă şi-o înfig într-un ac şi apoi o duc în para unei lumânări; dacă sămânţa nu pocneşte este semn că mai au încă vreme până la măritiş.

Alte fete se adună la o casă şi taie o pâine într-atâtea bucăţi câte sunt cu toate, bucăţile se pun apoi lângă pereţi, deopotrivă depărtate de mijlocul casei unde fetele stau, ştiind fiecare bucata ei de pâine. Iau apoi o mâţă şi-i dau drumul prin casă. Dacă mâţa ia o bucată de pâine, fata a cărei bucată de pâine a fost luată crede că se va mărita cea dintâi.

Ajun

Altele, după ce-şi fac lăutoare şi se lau, îşi pun pieptenele şi săpunul sub căpătăi, cu nădejdea că peste noapte li se vor arăta în vis viitorii miri.

Astfel, tot spre acest scop, îşi fac o lumânare lungă şi groasă cât degetul cel mic de la mână, o aprind şi se roagă Maicii Domnului făcând mereu mătănii până ce arde toată lumânarea, după care se culcă.

Alteori, în noaptea dinspre Crăciun, ia fata două fire de păr din cele de la coama porcului, şi pe unul îl numeşte a fi ea, iar pe celălalt fir îl numeşte cu numele nădăjduitului ei bărbat, apoi, fiind fierbinte vatra focului, o mătură curat, după aceea pune pe vatră cele două fire de păr şi îndată ce se vor înfierbânta perii, dacă se vor împreuna unul cu altul, atunci crede că negreşit o va lua acel nădăjduit de dânsa; iar dacă firele se vor depărta unul de altul, atunci îşi pierde nădejdea de la el.

Ajun

Altele iau din fiştocul preotului o crenguţă de busuioc, o leagă în colţul testemelului şi seara, făcând trei mătănii fără cruci, îl pun sub cap, ca să li se arate în vis ursitorii în noaptea de Ajun. Altele leagă acele crenguţe cu arnici roşu și le pun în streaşină caselor unde le lasă până a doua zi, când merg de le văd. Dacă crenguţele au promoroacă, socotesc că vor fi norocoase.

Sursa: Ilustratiunea Română, 1937

DS TW
No comments

leave a comment