HomeEroii României moderneSylvia Hoișie, inventatoarea “Polidinului”

Sylvia Hoișie, inventatoarea “Polidinului”

Sylvia Hoișie
DS TW

“În toamna anului 1940, am început plină de avânt şi dornică să învăţ în a 3-a clasă gimnazială. Dar, acest început de an şcolar nu a fost obişnuit: în locul bucuriei revederii cu colegele, am avut parte de un eveniment care m-a marcat imediat. În prima zi, toate elevele evreice am fost aşezate în ultimele bănci şi o bancă liberă ne despărţea de colegele românce. Şi nimeni n-a protestat. Colegele noastre, prietenele noastre de până ieri, pe care le cunoşteam din grădiniţă, se transformaseră brusc în duşmance. Ne huiduiau, ne adresau cuvinte jignitoare („jidance, plecaţi din România, ce căutaţi voi în casa noastră, etc.“) şi fredonau un cântecel la modă în acele timpuri ,,toţi ţiganii şi jidanii ne tot sug, ne sug mereu…”. De aceea, a fost o eliberare momentul care a venit curând, atunci când s-a anunţat că evreii nu mai au dreptul să urmeze învăţământul de stat. Pentru mine, acest decret a fost destul de dureros, dar pentru moment m-am bucurat că am scăpat de hărţuiala colegelor mele”, povestește Sylvia Hoișie în volumul „Pogromul de la Iași și Holocaustul în România” apărut în anul 2015 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, sub semnătura lui Carol Iancu și Alexandru-Florin Platon.

Născută în 1927 în Câmpulung Moldovenesc, Sylvia a fost fiica cea mică a Klarei și a lui Leon Korber și a fost deportată împreună cu întreaga familie în Transnistria, în octombrie 1941, la vârsta de 14 ani. Sylvia Hoișie a supraviețuit celor trei ani de lagăr și a revenit în țară după încheierea războiului. A studiat, ca și sora sa, Miriam, la Facultatea de Medicina din Iaşi, apoi s-a angajat la Institutul Cantacuzino, devenind parte din echipa cercetătorilor care, la începutul anilor ‘60, a inventat cunoscutul ser Polidin, un stimulator al imunităţii extrem de utilizat până în anii 2000.

Polidinul a apărut ca un concept românesc de înlocuire a Omnadinului, unul dintre cele mai cunoscut imunomodulator din istorie, medicament care era utilizat în perioada interbelică.

În 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, doamna Hoișie a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Eminenta doctoriță a murit pe 25 mai 2022, la vârsta de 94 de ani, și a fost înmormântată în Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

Miriam Korber Bercovici, sora Sylviei, a fost un renumit medic oncolog pediatru și este autoarea unui volum de memorii tipărit în 2018 de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România. “Jurnal de ghetou” spune întreaga poveste a cumpliților ani în care cele două surori s-au aflat la Djurin, în Transnistria, originalul jurnalului, scris în limba română cu creion chimic, aflându-se în patrimoniul Muzeului Holocaustului din Washington.

DS TW
Latest comment
  • odihna veasnica si toata recunostinta romanilor care s-au vindecat cu POLIDINUL !!!

leave a comment