HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorTITANIC BABY: Milionarul care a pierit in naufragiu si povestea copilului lui nenăscut

TITANIC BABY: Milionarul care a pierit in naufragiu si povestea copilului lui nenăscut

Titanic Baby
DS TW

Americanul John Jacob “Jack” Astor a fost nu doar cel mai bogat pasager al Titanicului, ci era considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Averea sa, estimată la 87 de milioane de dolari când a murit, adică echivalentul a 2.160.000.000 de dolari astăzi, o realizase datorită investițiilor imobiliare, dar, în egală măsură, Jack era un inventator renumit, luptase în războiul hispano-american, iar familia din care provenea era una dintre cele mai înstărite din America secolului al XIX-lea.

Născut in 1864, Jack s-a căsătorit în 1891 cu Ava Willing, o figură interesantă a New York-ului. Frumoasă, deșteaptă și bogată, Ava a insistat să-și petreacă luna de miere in Europa, iubea luxul și a cheltuit aproape o avere în călătoriile pe care cei doi le-au făcut. Abia întorși în America, Jack și Ava și-au cumpărat o casa somptuoasă pe Fifth Avenue, iar la sfârșitului anului au devenit părinți. Primul născut, Vincent, a fost unul dintre cei mai răsfățați copii ai Americii începutului de secol. Cuplul a mai avut o fetiță, Ava Alice Muriel Astor.

Căsnicia lui Jack cu Ava Willing a trecut prin momente extrem de dificile, pentru că excentrica americancă stătea mai mult în Anglia, se implicase în multe proiecte publice importante și era o obișnuită a casei regale britanice.

În 1909 a cerut divorțul, iar averea pe care a obținut-o a fost cotată, la acel moment, la 10 milioane de dolari, echivalentul a 257 de milioane de dolari astăzi. Frumoasa Ava Willing a obținut custodia fetiței și s-a mutat împreună cu ea la Londra, în Mayfair, iar Jack l-a primit în grijă pe Vincent.

Nu după mult timp, colonelul s-a îndrăgostit de Madeleine Force, o domnișoară cu un an mai tânără decât fiul său. Diferența de vârstă dintre cei doi soți era de 29 de ani, iar societatea înaltă din America era scandalizată din acest motiv.

Madeleine Astor și John Jacob "Jack" Astor

Noul cuplu s-a căsătorit în septembrie 1911, la Newport, după care a urmat o lună prelungită de miere în Europa si Egipt. Sunt mai multe mărturii care spun că, în această călătorie, au ajuns să viziteze și Bucureștiul, unde ar fi fost primiți de familia regală.

Când au decis să se întoarcă în America, cei doi și-au cumpărat bilete pentru RMS Titanic. Soții Astor s-au aflat printre cei 325 de pasageri de la clasa I ai celebrului pachebot, s-au îmbarcat la Cherbourg, în Franța, și au ocupat un apartament de lux. Erau însoțiți de valetul lui Jack, Victor Robbins, camerista Rosalie și asistenta lui Madeleine, Caroline Endres.

Titanic Baby

Tânăra soție era gravidă în cinci luni. La bord s-a aflat și Kitty, iubitul câine airedale terrier al colonelului Astor. Când s-a declanșat infernul, colonelul i-a spus soției sale, chiar imediat dupa impactul pachebotului cu icebergul, că nu pare să fie o avarie majoră.

În momentul în care s-a dispus evacuarea pasagerilor, Madeleine, camerista și asistenta sa au fost urcate în barca de salvare numarul 4 și Jack a insistat să se urce și el, motivând situația delicată a soției, dar Charles Lightoller, ofițerul secund de pe Titanic, l-a refuzat ferm, astfel încât colonelul și valetul său au rămas pe vas. Toate femeile din barca în care se afla Madeleine au ajuns pe RMS Carpathia și au supraviețuit.

Madeleine Astor
Titanic Baby
Titanic Baby, John Jacob "Jakey" Astor al VI-lea

Despre moartea lui Jack nu s-a știut nimic până pe 22 aprilie, când i-a fost găsit trupul neînsuflețit. Madeleine avea doar 19 ani în august 1912, când l-a născut pe John Jacob “Jakey” Astor al VI-lea, supranumit de presă “Titanic baby”.

Averea pe care a lăsat-o colonelul Astor a fost împărțită între cei trei copii ai săi – Ava si Vincent, proveniți din prima căsătorie, si Jakey, copilul care a supraviețuit naufragiului.

DS TW
Latest comment

leave a comment