HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicButterfly McQueen, interpreta lui Prissy din “Pe aripile vântului”

Butterfly McQueen, interpreta lui Prissy din “Pe aripile vântului”

Butterfly McQueen
DS TW

Butterfly McQueen, pe numele său real Thelma McQueen, s-a născut pe 7 ianuarie 1911 în Tampa, Florida. În adolescență, își dorea să devină asistentă medicală, dar o profesoară de liceu i-a sugerat să încerce să ia lecții de actorie. Tânăra a studiat inițial cu Janet Collins, apoi s-a înscris într-o trupă de dans, Venezuela Jones Negro Youth Group, și, în această perioadă, a primit porecla “Butterfly”, pentru că mâinile ei erau într-o continuă mișcare. Cum nu-i plăcea numele pe care îl primise la naștere, și l-a schimbat mai târziu în acte cu Butterfly McQueen.

În 1938, artista a apărut pe Broadway în comedia “What a Life” și a fost remarcată în spectacol de impresarul Kay Brown, care construia distribuția pentru viitoarea peliculă „Pe aripile vântului”. Brown a recomandat-o pe Butterfly pentru o audiție și, după ce producătorul David O. Selznick i-a văzut proba video, a distribuit-o în rolul datorită căruia avea să devină celebră. Butterfly a devenit interpreta personajului “Prissy”, servitoarea care a rostit celebrele replici: “Doamne sfinte, domnişoa’ă Sca’lett! T’ebuie să vină un docto’! Eu… eu… domnişoa’ă Sca’lett, nu ştiu cum se moşeşte. Mama mea nu m-a lăsat niciodată să mă uit la femeile ca’e t’ebuiau să nască! Nu ştiu cum de-am putu să mint! Am văzut numai o singu’ă naşte’e, şi mama a v’ut să mă bată fiindcă m-am uitat”, atât de cunoscute astăzi de fanii filmului “Pe aripile vântului”. Actrița nu a putut participa la premiera peliculei pentru că spectacolul de gală a avut loc într-o sală în care aveau acces doar albii, deci niciunul dintre actorii care au jucat rolurile personajelor de culoare nu a fost prezent.

Butterfly McQueen

La acel moment, segregarea rasială era larg răspândită în Statelor Unite și mulți afro-americani aveau acces limitat în locurile publice și la evenimentele sociale frecventate de albi.

Despre rolurile de servitoare pe care le-a primit în scurta ei carieră, Butterfly McQueen a mărturisit mai târziu: “Nu m-a deranjat să fiu servitoare prima dată, pentru că m-am gândit că așa pot debuta în industria cinematografică. Dar după ce am primit același și același rol, am început să am resentimente. Nu m-a deranjat să fiu amuzantă, dar nu mi-a plăcut să am roluri de proastă.”

Un an mai târziu, actrița a jucat în  filmul “The Women”, apoi, după război, în “Mildred Pierce” și în „Duel in the Sun” în 1946. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Butterfly McQueen a apărut ca actriță de comedie în producțiile serviciului de radio al Forțelor Armate, multe dintre aceste emisiuni fiind astăzi disponibile online.

Butterfly McQueen

În 1947, a decis să-și încheie temporar cariera în cinematografie, nemulțumită pentru că era distribuită doar în roluri minore, de servitoare. În următorii ani, s-a ocupat de studiul științelor politice și a obținut o diplomă de licență la City College din New York în 1975, la vârsta de 64 de ani, apoi a revenit la prima ei dragoste, jucând în întreaga carieră în 22 de filme sau seriale tv.

Butterfly a primit un rol în episodul special ABC Weekend “The Seven Wishes of Joanna Peabody” din 1978 și în episodul special ABC Afterschool “Seven Wishes of a Rich Kid” din 1979. Ultimul ei rol în cinematografie a fost în “The Mosquito Coast”, iar ultima apariție tv a fost în filmul „Polly”. Actrița nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii. În iulie 1983, un tribunal i-a acordat despăgubiri în sumă de 60.000 de dolari după ce a câștigat un proces pe care îl intentase împotriva a doi agenți de pază de la un terminal de autobuze din Washington. McQueen i-a dat în judecată pe cei doi bărbați pentru hărțuire, pentru că aceștia o acuzaseră că e hoață de buzunare.

Actrița a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, pe 22 decembrie 1995, într-un spital din Georgia, din cauza arsurilor suferite după ce un încălzitor de kerosen pe care a încercat să-l folosească a luat foc, iar ea a fost rănită grav, suferind arsuri pe o suprafață de 70% din corp.

Butterfly McQueen a deschis calea pentru actrițele de culoare din industria filmului, a fost implicată în activități de susținere a drepturilor civile pentru afro-americani și a pledat pentru eliminarea stereotipurile și a discriminării rasiale.

Puteți citi și:

Margaret Mitchell, “Pe aripile vântului”

Olivia de Havilland, delicatețea și naturalețea epocii de aur de la Hollywood

Vivien Leigh, delicata frumusețe a Hollywood-ului de altădată

DS TW
No comments

leave a comment