HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicTragica moarte a lui Grace Kelly, cea mai frumoasă prințesă americană

Tragica moarte a lui Grace Kelly, cea mai frumoasă prințesă americană

Grace Kelly s-a născut în Philadelphia, pe 12 noiembrie 1929, într-o familie bogată și influentă. Tatăl ei, un american de origine irlandeză, John B. Kelly Sr., era proprietarul unei companii de materiale de construcții. Mama, Margaret Katherine Majer, era de origine germană, preda educație fizică la Universitatea din Pennsylvania și a fost o femeie extrem de frumoasă, care după căsătorie s-a concentrat doar asupra creșterii celor patru copii: Grace, fratele și cele două surori ale ei.

 

Copiii au fost crescuți în credința catolică și au urmat școli religioase. Kelly, împreună cu mama și surorile ei, luau parte la mici evenimente din viața comunității, inclusiv la prezentări de modă, având astfel primul contact cu scena. După terminarea liceului, tânăra a participat la o audiție la Academia Americană de Artă Dramatică din New York, în ciuda opoziție părinților, și a lucrat în perioada studiilor ca model pentru a-și plăti singură școala.
Între 1948 și 1954 a primit diverse roluri în teatru, în cinematografie și în televiziune, devenind una dintre cele mai iubite și admirate vedete de la Hollywood, iar în aprilie 1955 a primit onoarea de a conduce delegația Statelor Unite la Festivalul de Film de la Cannes. În timpul Festivalului, tânăra actriță a fost invitată să participe la o sesiune foto la Palatul din Monaco, unde l-a cunoscut pe Prințul Rainier al III-lea, suveranul principatului.

 

La momentul primei întâlniri cu Rainier, Kelly avea o relație cu actorul francez Jean-Pierre Aumont de care s-a despărțit în scurt timp. Întâmplarea a făcut ca la întoarcerea în America actrița să înceapă filmările la producția “The Swan” în care juca rolul unei prințese. Între timp a început o corespondență privată cu Rainier, iar în decembrie prințul a venit în America într-o călătorie oficială, a mers în vizită la Kelly, i-a cunoscut familia, iar după trei zile a cerut-o în căsătorie.

Frumoasa actriță a acceptat pe loc și familiile au început pregătirile pentru ceea ce presa va numi “Nunta secolului”.
Grace și Rainier și-au anunțat logodna pe 6 ianuarie 1956, în timpul unui bal de caritate organizat la Hotelul Waldorf-Astoria. Ea a acceptat să renunțe la cariera cinematografică după ce va termina filmările pentru comedia muzicală High Society, în care juca în acea perioadă alături de Bing Crosby și Frank Sinatra.
Pregătirile pentru nuntă au fost elaborate, inclusiv palatul princiar din Monaco fiind redecorat pentru această ocazie unică. Pe 4 aprilie 1956, Kelly cu familia sa, domnișoarele de onoare, pudelul ei și peste optzeci de bagaje au urcat la bordul vaporului Constitution și au pornit spre Riviera Franceză. La Monaco, peste 20.000 de oameni s-au adunat pe străzi pentru a o saluta pe viitoarea prințesă.

 

Pentru a îndeplini cerințele legislației franceze și regulile romano-catolice cu privire la căsătorie, Kelly și Rainier au avut atât o nuntă civilă, cât și una religioasă. Ceremonia civilă a durat 40 de minute și a avut loc în Sala Tronului din Palatul Monaco pe 18 aprilie 1956, fiind filmată și difuzată în întreaga Europă.
A doua zi, pe 19 aprllie, a avut loc căsătoria religioasă la Catedrala Sfântul Nicolae, iar ceremonia a fost oficiată de arhiepiscopul de Monaco. Grace a purtat o rochie de mireasă extrem de elegantă, o ținută cu mâneci lungi, cu guler înalt, cu torsul montat și fusta ușor înfoiată. Designerul Helen Rose a colaborat cu actrița pentru creația modelului rochiei, folosind peste 365 de metri de material, inclusiv dantelă de Bruxelles veche de 125 de ani. Doar pentru fustă s-au folosit 100 de metri de mătase naturală. Voalul a fost lung de 82 de metri și a fost realizat dintr-o țesătură foarte fină, specială, pentru a lăsa chipul prințesei cât mai vizibil. Grace a intrat în biserică ținând în mână o mică Biblie și un buchețel de mărgăritare.

Printre cei 600 de invitați ai cuplului s-au aflat starurile momentului de la Hollywood: David Niven, Gloria Swanson, Ava Gardner, Gloria Guinness, Enid, dar și Aristotel Onassis și mulți alți prieteni ai principelui. Deși initial și Frank Sinatra acceptase invitația, în ultimul moment a decis să nu mai participe, temându-se să nu umbrească, prin prezența lui, superba mireasă în ziua nunții ei. Ceremonia religioasă a fost și ea televizată, fiind urmărită de 30 de milioane de persoane.

Grace Kelly și Prințul Rainier au plecat chiar în acea noapte în luna de miere făcând o croazieră cu yachtul Deo Juvante II pe Marea Mediteraneană, pentru o perioadă de șapte săptămâni.
Prințesa a născut primul ei copil, pe prințesa Caroline, pe 23 ianuarie 1957. Moștenitorul tronului, prințul Albert, s-a născut pe 14 martie 1958, iar cea mai mică fiică, prințesa Stéphanie, a venit pe lume pe 1 februarie 1965.
Imediat după căsătorie, Grace a renunțat la carieră, dar a fost foarte conștiincioasă în îndeplinirea îndatoririlor zilnice de prințesă și s-a implicat în munca filantropică. Ca prințesă consoartă, a devenit președinta Crucii Roșii din Monaco și a Rainbow Coalition Children, un orfelinat condus de Josephine Baker, și găzduia anual o serbare de Crăciun în care oferea cadouri copiilor orfani din principat.

 

Prințesa s-a implicat și în susținerea instituțiilor de artă din Monaco, fondând în 1964 Fundația Princess Grace pentru a sprijini meșteșugarii locali. În 1965 a acceptat invitația de a fi membră a unui grup de sprijin care se concentra pe educația mamelor promovând beneficiile alăptării mai ales pentru că ea însăși își hrănise cu lapte matern cei trei copii.
În 1962 Alfred Hitchcock i-a oferit prințesei Grace rolul principal în filmul său, Marnie. Prințesa și-ar fi dorit să revină măcar pentru acest film la cariera de actriță, dar opinia publică din Monaco a protestat vehement, mai ales că rolul ei era al unei cleptomane și, în cele din urmă, a respins proiectul.
În 1976 Grace a intrat în consiliul de administrație al Fox Film Corporation, devenind una dintre primele femei în această poziție și trei ani mai târziu Grace și Rainier au apărut împreună într-un film independent de 33 de minute intitulat “Rearanjat”. După premiera peliculei la Monaco, reprezentanții ABC TV au decis ca filmul documentar să fie lungit la durata de o oră, dar ]nainte de a fi începute filmările pentru următoarele secvențe în care cei doi urmau să apară, Grace a murit și pelicula nu a mai fost niciodată lansată.


Pe 13 septembrie 1982, în timp ce Grace se întorcea cu mașina la Monaco de la casa ei din Roc Agel, a suferit un mic accident vascular cerebral și a pierdut controlul Rover-ului pe care îl conducea. Prințesa a fost rănită grav, iar fiica ei cea mică, Stéphanie, care se afla pe scaunul pasagerului, a încercat, dar nu a reușit, să redreseze automobilul. Grace a fost dusă imediat la Spitalul Monaco, cu leziuni la nivelul creierului și toracelui și cu femurul fracturat. A murit în noaptea următoare, pe 14 septembrie, la ora 22:55, după ce Rainier a acceptat să fie deconectate aparatele care o țineau artificial în viață pentru că medicii l-au informat că prințesa nu are nicio șansă de supraviețuire.

 

Corpul lui Grace a fost depus în capela din Palatul Grimaldi, unde locuise timp de 26 de ani. A fost îmbrăcată într-o rochie albă din dantelă cu guler înalt și a fost așezată pe un pat de orhidee. Ulterior, a fost transportată la catedrală, în fruntea cortegiului funerar fiind soțul ei, prințul Rainer, și copiii cei mari, prințul Albert și prințesa Caroline.
Ceremonia de înmormântare a prințesei Grace a avut loc la Catedrala Maicii Domnului Imaculată din Monaco pe 18 septembrie 1982, fiind apoi depusă în cripta familiei Grimaldi. La tristul eveniment au participat peste 400 de persoane, inclusiv Cary Grant, Nancy Reagan, Danielle Mitterrand, Diana, prințesa de Wales și regina Farah Pahlavi a Iranului.

 

 

Latest comments

leave a comment