HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseAlice Heine, prima prințesă americană din Monaco

Alice Heine, prima prințesă americană din Monaco

Alice Heine
DS TW

Alice Heine s-a născut pe 10 februarie 1857 în Cartierul Francez din New Orleans, Louisiana, tatăl ei, Michel Heine, fiind un evreu francez care aparținea uneia dintre cele mai proeminente familii europene, cu origini la Berlin și Paris și verișor al poetului Heinrich Heine. Bărbatul se mutase în New Orleans în 1843, devenise dezvoltator imobiliar și era căsătorit cu Marie Amélie Céleste Miltenberger, fiica unui arhitect și de origine alsaciană.

La izbucnirea Războiului Civil American familia a revenit în Franța, iar Alice a fost imediat remarcată datorită frumuseții și prospețimii ei, dar și averii uriașe a familiei, făcând o impresie deosebită în societatea pariziană.

Michel și Amélie au devenit în acea perioadă obișnuiți la curtea împăratului Napoleon al III-lea și a împărătesei Eugénie de Montijo, iar AM Heine, firma bărbatului, a oferit un sprijin financiar consistent în timpul războiului franco-prusac.

Alice s-a căsătorit pe 27 februarie 1875 cu primul ei soț, marchizul Marie Odet Armand Aimable Chapelle de Jumilhac, care era al 7-lea Duce de Richelieu și Duce de Aiguillon, cuplul având doi copii: Marie Odet Jr. și Odile Marie Auguste Septimanie.

Alice Heine

Patru ani mai târziu marchiza de Jumilhac l-a întâlnit în Madeira pe Albert I de Monaco, în acea perioadă prințul moștenitor fiind căsătorit cu Lady Mary Victoria Douglas-Hamilton, dar mariajul său era profund nefericit. Uniunea a fost în cele din urmă anulată de Biserică pe 3 ianuarie 1880, iar Albert a început la scurt timp după aceea o relație cu Alice, prințesa din New Orleans, și ea divorțată între timp, dar cei doi se vor căsători de-abia pe 30 octombrie 1889.

Potrivit lui Thomas Fouilleron, directorul Arhivelor Palatului Monaco, “Prințul Albert a fost profund îndrăgostit de ea, aceasta fiind una dintre primele căsătorii din dragoste din istoria principatului”.

Alice Heine

Datorită averii uriașe pe care o adusese ca zestre, noua principesă a așezat micul regat al soțului ei pe o bază financiară solidă și și-a dedicat întreaga energie pentru a face din Monaco unul dintre marile centre culturale ale Europei. L-a invitat frecvent aici pe celebrul impresar rus Serghei Diaghilev oferindu-i resurse pentru a organiza spectacole de mare clasă, iar lumea bună din Franța și Anglia a început să vină în Monte Carlo. La un moment dat Alice Heine a început o relație cu compozitorul Isidore de Lara, iar prințul Albert, când a aflat, a pălmuit-o în în public, în timpul unui spectacol de la Salle Garnier.

Cuplul s-a despărțit în vara anului 1902, dar cei doi au decis să nu divorțeze, ci doar să se separe, motiv pentru care, după moartea prințului, 20 de ani mai târziu, Alice Heine a devenit prințesa văduvă de Monaco.

Prințesa a încetat din viață pe 22 decembrie 1925 la Paris, fiind înmormântată în Cimitirul Pere Lachaise.

DS TW
No comments

leave a comment