AcasăOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteVera Karalli, martoră la asasinarea lui Rasputin

Vera Karalli, martoră la asasinarea lui Rasputin

Vera Alexeevna Karalli s-a născut pe 27 iulie 1889 la Moscova, în Imperiul Rus, și a absolvit în 1906 cursurile Școlii de Teatru din Moscova, la clasa renumitului profesor rus Aleksandr Gorski. Tânăra a făcut turnee cu compania Ballets Russes a lui Serghei Diaghilev în 1909, devenind repede o celebritate în lumea artistică. Foarte talentată, a fost remarcată de regizorii cei mai proeminenți ai epocii și în 1911 a devenit dansatoare solistă la Teatrul Bolșoi și peste patru ani balerină, făcând frecvent pereche cu dansatorul Mihail Mordkin.

În 1914 Vera a început o carieră de actriță și a devenit una dintre primele vedete feminine ale cinematografiei ruse. Rolul ei de debut a fost în filmul „Tî pomniș’ li?”, regizat de Piotr Ceardînin, iar în următorii cinci ani Karalli a apărut în șaisprezece filme mute rusești, inclusiv în adaptarea romanului „Război și pace” al lui Lev Tolstoi.

 

Actrița a fost iubita Marelui Duce Dmitri Pavlovici al Rusiei și s-a spus că ar fi participat la conspirațiile pentru asasinarea lui Grigori Rasputin în decembrie 1916. Se știe cu siguranță că a fost una dintre cele două femei prezente în palatul prințului Felix Iusupov în noaptea uciderii călugărului, cealaltă fiind actrița Marianne Pistohlkors, dar participanții la asasinarea călugărului nu le-au identificat niciodată în public pe cele două femei, pentru a le proteja.

Dmitri era al doilea copil și singurul fiu al Marelui Duce Paul Alexandrovici și nepot al Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și, după moartea prematură a mamei lui, Alexandra Georgievna, fusese crescut de unchiul patern. Era cunoscut ca un mare afemeiat, printre multele sale iubite sale aflându-se, după Vera Karalli, scriitoarea americană Pauline Fairfax Potter, Ducesa de Marlborough, prințesa Natalia Brassova, soția morganatică a vărului său Mihail și, la începutul anilor 1920, Coco Chanel.

 

După implicarea în asasinarea lui Rasputin, ca pedeapsă, Dmitri a fost trimis pe frontul persan, lucru care, în cele din urmă, i-a salvat viața pentru că cele mai multe din rudele sale imperiale au fost executate de bolșevici, inclusiv tatăl său, mătușa sa, Elisabeta, și fratele său vitreg, Vladimir Paley. În 1918, Marele Duce a fugit din țară cu ajutorul britanicilor, trecând prin Teheran și Bombay și ajungând, în final, la Londra.

Și Vera a fugit în Occident după 1918, s-a stabilit inițial în Franța și în 1920 a participat la un mare concert caritabil organizat la Opéra Garnier din Paris, împreună cu cântăreața de operă și dansatoarea Maria Nikolaevna Kuznețova, pentru a strânge fonduri pentru ajutorarea emigranților ruși săraci.

 

În anii 1920 Vera Karalli a dat lecții de balet la Kaunas, în Lituania, și din 1930 până în 1935 a fost balerină principală a Operei Române din București. În această perioadă a înființat o școală de balet unde a fost profesoară și Elena Penescu Liciu, mătușa balerinei Irinel Liciu (viitoarea soție a poetului Ștefan Augustin Doinaș). Din 1938 până în 1941 artista a trăit la Paris, iar mai târziu s-a stabilit la Viena, unde a înființat o mică școală de balet. Vera Karalli a murit în orașul austriac Baden în 1972 și a fost înmormântată în Cimitirul Central din Viena.

Lasă un comentariu