Verdi, titanul. Compozitorul a vrut să renunțe la muzică după moartea soției și a celor doi copii

Giuseppe Verdi s-a născut pe 10 octombrie 1813 în mica localitate Le Roncole, în apropiere de Parma, părinții săi, Carlo Giuseppe Verdi și Luigia Uttini, fiind proprietarii unei mici ferme, Osteria Vecchia.
Încă din copilărie, Giuseppe ia lecții de muzică de la organistul din comună, până când Antonio Barezzi, un prieten al familiei Verdi, îl ia la el în casă și îi plătește lecții de muzică la un nivel mai ridicat. În 1832 se prezintă la conservatorul din Milano, dar este respins pentru că depășise limita de vârstă pentru un student.
Reîntors la Busseto, primește postul de maestru de muzică al comunei și se căsătorește în 1836 cu fiica lui Barezzi, Margherita, cu care are doi copii, Virginia și Icilio. Între timp, Verdi începe să compună, iar în 1839 debutează la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio.
În 1840 tânărul compozitor va fi profund afectat de moartea Margheritei, soția sa, care se îmbolnăvise la doar 26 de ani de encefalită virală, apoi de moartea consecutivă a celor doi copii. Descurajat, se gândea să abandoneze muzica, dar după doi ani, în 1842, obține un succes triumfal cu opera Nabucco la Scala.
Începe o perioadă în care Verdi muncește “ca un ocnaș”, cum spunea chiar el, pentru a satisface cererile diverselor teatre de operă din Italia. Între anii 1843 și 1850 compune 13 opere și tot în această perioadă începe o relație sa cu Giuseppina Strepponi, soprana din Lombardia, căreia îi spunea Peppina, vedeta care cântase în Nabucco.
În 1848 Verdi se mută la Paris și din 1851 până în 1853 compune trei capodopere, cunoscute sub numele de “Trilogia populară”: Rigoletto, Il Trovatore și La Traviata. Compozitorul se stabilește împreună cu Giuseppina Strepponi la proprietatea “Sant’Agata” din Busseto, unde va locui cea mai mare parte a timpului și în 1857 se va căsători cu ea.
Din 1861, compozitorul se implică în politică, numele lui devenind un simbol al mișcării de eliberare a nordului Italiei de sub dominația austriacă, iar în 1874 este numit senator în parlamentul italian. Pentru festivitățile deschiderii Canalului de Suez, în 1869, compune opera Aida, în 1887 este reprezentată capodopera sa, Otello, iar în 1893, la vârsta de 80 de ani, compune opera Falstaff, după care se retrage la “Sant’Agata”.
În 1897 moare soția sa, Giuseppina, iar Verdi se stinge din viață la Milano patru ani mai târziu, pe 27 ianuarie 1901.

 

Galerie foto:

 

Alte articole

Inedit: Constantin Brâncuși

Oficiul național de radio-televiziune franceză a realizat acest film omagial în 1969, în atelierul sculptorului român. Comentariul realizatorilor francezi evocă povestea sa și cuprinde mai

Citeste mai mult»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *