HomeUncategorizedVictoria de Baden, regina care a devenit colonel prusac

Victoria de Baden, regina care a devenit colonel prusac

Victoria de Baden
DS TW

Prințesa Victoria de Baden s-a născut pe 7 august 1862 și a fost fiica lui Frederic I, Marele Duce de Baden, și a Prințesei Louise a Prusiei. Tânăra s-a căsătorit la Karlsruhe pe 20 septembrie 1881 cu Prințul Moștenitor al Suediei și Norvegiei, fiul regelui Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei și al reginei Sofia de Nassau.

Mariajul a fost privit inițial cu multă simpatie în Suedia, unde prințesa era numită “Prințesa Vasa”, datorită descendenței sale din vechea dinastie Vasa, dar nu a fost unul fericit. În 1890-1891, cuplul a călătorit în Egipt pentru a-și consolida relația, însă tinerii nu au reușit să se atașeze unul de celălalt și se presupune că motivul era interesul Victoriei pentru unul dintre curteni.

După 1889, relația intimă dintre Victoria și Gustaf a fost considerată terminată, cel mai probabil din cauza presupusei bisexualități a prințului, dar cei doi au devenit totuși de trei ori părinți.

După nașterea primului copil, în 1883, prințesa Victoria a suferit de depresie și adesea și-a petrecut iernile în străinătate, însă în jurul anului 1888, aceste călătorii prea frecvente au făcut-o nepopulară și oamenii o considerau arogantă.

În 1889, s-a îmbolnăvit de pneumonie, iar medicii i-au recomandat să-și petreacă iarna într-o țară cu climat mai blând, dar această indicație medicală impunea cheltuieli destul de mari și, din acest motiv, au apărut conflicte cu socrii, care aveau un trai auster, orientat spre nevoile poporului.

Victoria a devenit regină a Suediei pe 8 decembrie 1907 și și-a menținut obiceiul de a călători mult, fiind prezentă în Suedia doar în timpul verilor, iar în aceste perioade domina, prin personalitatea ei, curtea regală.

Suverana a avut o influență politică destul de mare asupra soțului, care adesea a fost considerat pro-german din cauza ei. În 1908, a făcut o vizită oficială la Berlin, a fost numită colonel, era descrisă ca fiind strictă și milităroasă și se spunea că avea “inimă de soldat prusac”. Foarte autoritară, dacă vreunul dintre membrii gărzii palatului nu o salute suficient de reverențios, dădea ordin să fie pus imediat sub arest.

Regina și-a pierdut complet popularitatea în Suedia din cauza simpatiilor pro-germane, mai ales după ce, în timpul Primului Război Mondial, a oferit un cadou personal fiecărui suedez care se oferise voluntar de partea Germaniei.

Victoria de Baden

Victoria de Baden a avut toată viața o sănătate precară, iar medicii au tratat-o cu mercur și multe medicamente experimentale în timpul sarcinilor ei dificile. Din 1892 până la moarte, Axel Munthe a fost medicul ei personal, el i-a recomandat să-și petreacă iernile în insula italiană Capri și a fost speculată chiar o presupusă relație de dragoste cu acest doctor mult prea apropiat de suverană.

În 1928, și-a părăsit soțul și țara pentru totdeauna și s-a mutat în Italia. A murit doi ani mai târziu, pe 4 aprilie 1930, la vila Svezia din Roma, la vârsta de 67 de ani. Regele Gustav a trăit încă 30 de ani, până pe 29 octombrie 1950.

Victoria de Baden
Victoria de Baden
DS TW
No comments

leave a comment