HomeUncategorizedVictoria de Baden, regina care a devenit colonel prusac

Victoria de Baden, regina care a devenit colonel prusac

Victoria de Baden

Prințesa Victoria de Baden s-a născut pe 7 august 1862 și a fost fiica lui Frederic I, Marele Duce de Baden, și a Prințesei Louise a Prusiei. Tânăra s-a căsătorit la Karlsruhe la 20 septembrie 1881 cu Prințul Moștenitor al Suediei și Norvegiei, fiul regelui Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei și al reginei Sofia de Nassau.

Mariajul a fost privit inițial cu multă simpatie în Suedia, unde prințesa era numită “Prințesa Vasa”, datorită descendenței sale din vechea dinastie Vasa, dar nu a fost unul fericit. În 1890-1891 cuplul a călătorit în Egipt pentru a-și consolida relația, însă tinerii nu au reușit să se atașeze unul de celălalt și se presupune că motivul era interesul Victoriei pentru unul dintre curteni.

După 1889, relația intimă dintre Victoria și Gustaf a fost considerată terminată, cel mai probabil din cauza presupusei bisexualități a lui prințului, dar cei doi au devenit totuși de trei ori părinți.

După nașterea primului copil, în 1883, prințesa Victoria a suferit de depresie și adesea și-a petrecut iernile în străinătate, însă în jurul anului 1888, aceste călătorii prea frecvente au făcut-o nepopulară și oamenii o considerau arogantă.

În 1889, s-a îmbolnăvit de pneumonie, iar medicii i-au recomandat să-și petreacă iarna într-o țară cu climat mai band, dar această indicație medicală impunea cheltuieli destul de mari și, din acest motiv, au apărut conflicte cu socrii care aveau un trai auster, orientat spre nevoile poporului.

Victoria a devenit regină a Suediei după decesul socrului ei, pe 8 decembrie 1907 și și-a menținut obiceiul de a călători mult, fiind prezentă în Suedia doar în timpul verilor, iar în aceste perioade domina, prin personalitatea ei, curtea regală.

Suverana a avut o influență politică destul de mare asupra soțului său, care adesea a fost considerat pro-german datorită ei. În 1908, Victoria a făcut o vizită oficială la Berlin, a fost numită colonel prusac, era descrisă ca fiind strictă și milităroasă și se spunea că avea “inimă de soldat prusac”. Foarte autoritară, dacă vreunul dintre membrii gărzii palatului nu o salute suficient de reverențios, dădea ordin să fie pus imediat sub arest.

Regina și-a pierdut complet popularitatea în Suedia din cauza simpatiilor sale pro-germane, mai ales după ce, în timpul Primului Război Mondial, a oferit un cadou personal fiecărui suedez voluntar pentru forțele germane.

Victoria de Baden

Victoria de Baden a avut toată viața o sănătate precară, iar medicii au tratat-o cu mercur și multe medicamente experimentale în timpul sarcinilor ei dificile. Din 1892 până la moarte, Axel Munthe a fost medicul ei personal, cel care îi recomandase să-și petreacă iernile în insula italiană Capri și a fost speculată chiar o presupusă relație de dragoste cu acest doctor foarte apropiat de regină.

În 1928 și-a părăsit soțul și țara pentru totdeauna și s-a mutat în Italia. A murit doi ani mai târziu, pe 4 aprilie 1930, la vila Svezia din Roma, la vârsta de 67 de ani. Regele Gustav a trăit încă 30 de ani, până pe 29 octombrie 1950.

Victoria de Baden
Victoria de Baden
No comments

leave a comment