HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePatricia, prima prințesă modernă

Patricia, prima prințesă modernă

DS TW

Prințesa Patricia de Connaught s-a născut pe 17 martie 1886, de ziua Sfântului Patrick, la Palatul Buckingham din Londra, tatăl ei fiind prințul Arthur, al treilea fiu al reginei Victoria, iar mama, prințesa Louise Margareta a Prusiei. Copila a fost botezată la Biserica Sf. Ana din Bagshot pe 1 mai 1886, iar nași i-au fost regina Victoria, bunica paternă, ducele de Saxa-Coburg și Gotha, bunicul patern, Marea Ducesă Elisabeta a Prusiei, Prințul Wilhelm al Prusiei, Prințesa Christian de Schleswig și prințul Albert al Prusiei, fiind numită Victoria după regină și Patricia pentru că s-a născut de Sfântul Patrick.

Fetița a primit educația obișnuită a unei prințese regale și a fost numită domnișoară de onoare la nunta verilor ei, ducele și ducesa de York, viitorul rege George al V-lea și viitoarea regină Mary de Teck, pe 6 iulie 1893. Patricia a călătorit mult în primii ani ai vieții sale. Tatăl ei, ducele de Connaught, a fost trimis într-o misiune militară în India, iar tânăra prințesă a stat acolo doi ani, Connaught Place, locația centrală a afacerilor din New Delhi, fiind numită după numele ducelui. Acesta avea să fie numit în 1911 guvernator general al Canadei, ca semn de recunoștință, Patricia, care era foarte populară, a devenit colonel-șef al infanteriei canadiene pe 22 februarie 1918 și a deținut această funcție onorifică până la moartea sa. Regimentul ei a fost susținut de politicianul Andrew Hamilton Gault din Montreal, fiind ultimul cu finanțare privată din Imperiul Britanic.

Problema căsătoriei Patriciei a făcut obiectul multor speculații în epoca eduardiană, pentru că era considerată una dintre cele mai frumoase și eligibile prințese regale ale generației ei. Printre pretendenți se numărau viitorul rege al Spaniei, Alfonso al XIII-lea, Manuel al II-lea, prinț al Portugaliei, viitorul mare duce al Mecklenburg-Strelitz și Marele Duce Mihail Alexandrovici al Rusiei, fratele mai mic al țarului Nicolae al II-lea.

În cele din urmă, Patricia a ales un aristocrat de rang mediu în defavoarea unui soț cu sânge regal și s-a căsătorit cu comandantul de navă devenit mai târziu amiral Alexander Ramsay, unul dintre asistenții tatălui său și al treilea fiu al celui de-al 13-lea conte de Dalhousie, iar nunta a avut loc la Westminster Abbey pe 27 februarie 1919, în prezența membrilor familiei regale britanice.

Cu ocazia căsătoriei, prințesei Patricia de Connaught i s-a permis, prin mandat regal, să renunțe la gradul de Alteță Regală și la titlul de Prințesă a Marii Britanii și Irlandei deoarece, cu două zile înainte, tot printr-un mandat regal i se acordase titlul de Lady, având o poziție specială la curte, imediat înaintea marchizelor britanice. Alexander Ramsay și Lady Patricia Ramsay au avut un mariaj fericit din care a rezultat un singur copil, Alexander Ramsay de Mar.

În ciuda deciziei sale de a renunța la titlu, Lady Patricia a rămas membră a familiei regale britanice cu aceleași privilegii ca ale altor prințese, a fost menținută în linia succesiunii la tron și a participat la toate evenimentele majore, inclusiv la nunți, la înmormântări, la încoronarea regelui George al VI-lea și a reginei Elisabeta în 1937 și la încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, a fost invitată la toate petrecerile familiei regale și a participat la vizite de stat, prezența ei fiind consemnată în Circularul Curții, alături de alți membri ai familiei regale.

Lady Patricia a fost pasionată de pictură și a pictat ea însăși, a fost numită membră de onoare al Institutului Regal al Pictorilor în Acuarele, o mare parte din operele ei fiind inspirate de călătoriile pe care le-a făcut în țările tropicale.

Stilul ei a fost influențat de Gauguin și Van Gogh, pentru că a studiat cu Archibald Standish Hartrick, care îi cunoscuse personal pe artiști.

Lady Patricia a murit la ferma Ribsden Holt, din Surrey, Anglia, pe 12 ianuarie 1974, cu opt săptămâni înainte de a împlini vârsta de 88 de ani, la un an după decesul soțului ei, fiind înmormântată alături de amiralul Alexander Ramsay la cimitirul regal Frogmore, chiar în spatele mausoleului bunicilor ei, regina Victoria și prințul Albert, în Windsor Great Park.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment