HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicActrița britanică Deborah Kerr, fata cuminte de la Hollywood

Actrița britanică Deborah Kerr, fata cuminte de la Hollywood

DS TW

Deborah Jane Trimmer s-a născut la 30 septembrie 1921 în Hillhead, Glasgow, și a fost singura fiică a lui Kathleen Rose și a căpitanului Arthur Charles Kerr Trimmer, un pilot veteran din Primul Război Mondial care își pierduse un picior în bătălia de pe Somme și mai târziu a devenit arhitect naval și inginer civil.

Viitoarea actriță și-a petrecut primii trei ani din viață în orașul Helensburgh, unde părinții ei locuiau împreună cu bunicii într-o casă de pe West King Street.

Fetița a fost educată la școala privată Northumberland House și la Rossholme School și și-a dorit inițial să devină balerină, apărând pentru prima dată pe scena de la Sadler’s Wells în 1938, apoi și-a propus să aibă o carieră de actriță. Prima profesoară de actorie a fost mătușa ei, Phyllis Smale, care lucra la o școală de teatru din Bristol, iar debutul pe scenă al adolescentei a avut în 1937, în piesa “Harlequin și Columbine”. După diverse roluri în piesele lui Shakespeare la Open Air Theatre din Regent’s Park, s-a alăturat companiei Oxford Playhouse în 1940.

Deborah Kerr a devenit cunoscută în Marea Britanie după ce a primit rolul principal în filmul „Love on the Dole”, în 1941. Șase ani mai târziu a jucat în primul film la Hollywood, “The Hucksters”, realizat în 1947, în care a apărut alături de Clark Gable și Ava Gardner.  După ce s-a impus ca actriță de film, și-a făcut debutul pe Broadway în 1953. Mai târziu, presiunea concurenței colegelor de brească mai tinere a determinat-o să fie de acord să apară dezbrăcată complet în pelicula „The Gypsy Moths” din 1969, în singura scenă de acest tip din cariera ei, dar nu după mult timp, din cauza excesului de nuditate din filmele americane, a decis să renunțe la Hollywood în favoarea televiziunii și a muncii în teatru.

Deborah Kerr a cunoscut o renaștere a carierei la începutul anilor 1980, când a început să lucreze în diverse seriale de televiziune.

Viața personală a actriței a fost ceva mai liniștită decât a colegelor din acea epocă. S-a căsătorit în noiembrie 1945 cu aviatorul Anthony Bartley și a avut două fiice, Melanie Jane și Francesca Ann, dar mariajul a avut de suferit din cauza geloziei lui Bartley, așa că cei doi au divorțat în 1959.

Următorul și ultimul mariaj a fost cu scriitorul Peter Viertel, a început pe 23 iulie 1960 și a durat până la sfârșitul vieții ei. Deborah Kerr a încetat din viață la vârsta de 86 de ani, pe 16 octombrie 2007, la Botesdale, un sat din comitatul Suffolk, din cauza complicațiilor provocate de boala Parkinson.

Actrița a jucat în 51 de filme și a fost una dintre cele mai bine cotate vedete de la Hollywood, fiind apreciată în mod special pentru seriozitatea cu care își trata rolurile și pentru distincția ei, despre care s-a spus că este tipic britanică.

DS TW
No comments

leave a comment