AcasăOameni care au intrat în istorieHollywood clasicActrița britanică Deborah Kerr, fata cuminte de la Hollywood

Actrița britanică Deborah Kerr, fata cuminte de la Hollywood

Deborah Jane Trimmer s-a născut la 30 septembrie 1921 în Hillhead, Glasgow, fiind singura fiică a lui Kathleen Rose și a căpitanului Arthur Charles Kerr Trimmer, un pilot veteran din Primul Război Mondial care și-a pierdut un picior în bătălia de pe Somme și mai târziu a devenit arhitect naval și inginer civil.

Tânăra Deborah și-a petrecut primii trei ani din viață în orașul Helensburgh, unde părinții ei locuiau împreună cu bunicii într-o casă de pe West King Street.

 

Fetița a fost educată la școala privată Northumberland House și la Rossholme School și și-a dorit inițial să devină balerină, apărând pentru prima dată pe scena de la Sadler’s Wells în 1938, apoi și-a propus să aibă o carieră de actriță. Prima profesoară de actorie a fost mătușa ei, Phyllis Smale, care lucra la o școală de teatru din Bristol, iar debutul în teatru al adolescentei a avut în 1937, în piesa “Harlequin și Columbine”. După diverse roluri în piesele lui Shakespeare la Open Air Theatre din Regent’s Park și s-a alăturat companiei Oxford Playhouse în 1940.

 

Deborah Kerr a devenit cunoscută în Marea Britanie după ce a primit rolul principal în filmul „Love on the Dole”, în 1941. Șase ani mai târziu a jucat în primul ei film la Hollywood, “The Hucksters”, filmat în 1947, alături de Clark Gable și Ava Gardner.  După ce s-a impus ca actriță de film, Deborah și-a făcut debutul pe Broadway în 1953. Mai târziu, presiunea concurenței actrițelor mai tinere au determinat-o să fie de acord să apară nud în „The Gypsy Moths”, în 1969, singura scenă nud din cariera ei, dar nu după mult timp, din cauza excesului de nuditate din filmele americane, a decis să renunțe la Hollywood în favoarea televiziunii și a muncii în teatru.

 

Deborah Kerr a cunoscut o renaștere a carierei la începutul anilor 1980 când a început să lucreze în seriale de televiziune.

Viața personală a actriței a fost ceva mai liniștită decât a colegelor ei de breaslă din acea epocă. S-a căsătorit în noiembrie 1945 aviatorul Anthony Bartley, cu care a avut două fiice, Melanie Jane și Francesca Ann, dar mariajul a avut de suferit din cauza geloziei lui Bartley față de faima soției sale și a succesului ei financiar, așa că cei doi au divorțat în 1959.

 

Următorul și ultimul mariaj a fost cu scriitorul Peter Viertel, a început pe 23 iulie 1960 și a durat până la sgârșitul vieții ei. Deborah Kerr a murit la vârsta de 86 de ani, pe 16 octombrie 2007, la Botesdale, un sat din comitatul Suffolk, din cauza efectelor bolii Parkinson, iar la trei săptămâni după dispariția ei, pe 4 noiembrie, soțul actriței, Peter Viertel, a murit de cancer.

 

Actrița a jucat în 51 de filme și a fost una dintre cele mai bine cotate vedete de la Hollywood, fiind apreciată în mod special pentru seriozitatea cu care își trata rolurile și pentru distincția ei despre care s-a spus că este tipic britanică.

În 1994, după ce primise deja mai multe premii onorifice la Festivalul de Film de la Cannes, Deborah Kerr a primit premiu onorific al Academiei americane de film, motivația juriului fiind că este „o artistă de o grație și o frumusețe impecabile, o actriță dedicată artei, a cărei carieră cinematografică a susținut întotdeauna perfecțiunea, disciplina și eleganța”.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu