AcasăEroii României modernePrințesa Marie Eleonore a murit în închisoarea de femei de la Miercurea Ciuc

Prințesa Marie Eleonore a murit în închisoarea de femei de la Miercurea Ciuc

Prințesa Marie Eleonore

Marie Eleonore a Albaniei s-a născut pe 19 februarie 1909 în orașul Postdam, fiind singura fiică a lui Wilhelm și a soției sale, prințesa Sofia de Schönburg-Waldenburg. Tatăl ei era nepotul reginei Elisabeta a României, în 1914 a devenit prinț al Albaniei și întreaga familie s-a mutat la Tirana, unde a fost întâmpinată cu mult entuziasm de localnici. După doar șase luni, noul suveran s-a confruntat de problemele grave ale țării și a fost exilat în septembrie 1914. Inițial familia a plecat în Germania, iar Marie Eleonore a urmat un liceu de fete din München și a studiat un an la colegiul agricol din Hohenheim, apoi a studiat economia și științele politice la universitățile din Bonn și Berlin și a plecat în Statele Unite pentru o perioadă de doi ani cu o bursă.

Prințesa Marie Eleonore

În 1925, părinții ei au venit să locuiască în România la invitația nepoatei lor, reginei Elisabeta a Greciei (fiica reginei Maria și a lui Ferdinand) și au rămas în România pentru tot restul vieții.

Pe 13 noiembrie 1937, prințesa Marie Eleonore și-a finalizat doctoratul la Berlin și după trei zile, pe 16 noiembrie 1937, s-a căsătorit cu prințul Alfred de Schönburg-Waldenburg. Tânărul cuplu s-a stabilit la München, dar mariajul a fost scurt pentru că patru ani mai târziu prințul Alfred a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rămasă singură în Germania în mijlocul războiului, Marie Eleonore a decis să vină la părinții ei, în România, și a început să lucreze pentru Crucea Roșie, iar la finalul războiului, în 1945, era o prezență constantă în cercurile intelectuale și culturale ale societății românești.

Prințesa Marie Eleonore

În această perioadă a întâlnit un tânăr avocat pe nume Ion Octavian Bunea, cu care a început o relație. După alegerile din 1946, Marie Eleonore și tatăl ei, prințul Wilhelm (mama ei murise în 1936, fiind înmormântată la Fântânele, lângă Bacău) au fugit din București la Predeal, unde au locuit într-o casă închiriată. Marie Eleonore și-a îngrijit tatăl acolo până la moartea lui, pe 18 aprilie 1945, apoi s-a mutat la București, angajându-se la Ambasada Britanică, și s-a căsătorit cu Ion Bunea pe 4 februarie 1948.

În anii 1950, autoritățile comuniste au decis să închidă multe dintre instituțiile culturale străine din țară, precum Institutul Francez și birourile de presă britanice și americane care se aflau în subordinea ambasadelor respectivelor state la București. Principesa Marie Eleonore, care devenise cetățean român prin căsătorie, era la acel moment unul

dintre angajații Serviciului de presă al Legației britanice și a fost arestată de Securitate, fiind acuzată de trădare, sabotaj și spionaj în favoarea puterilor occidentale.

Alături de ea, în „procesul bibliotecilor” au fost arestate surorile Annie și Nora Samuelli, precum și Constantin Mugur, contabil la Oficiul de presă şi informaţii al Marii Britanii din Bucureşti, și Liviu Popescu Nasta, corespondent al „New York Times”, care a murit la închisoarea-spital Văcăreşti, pe 6 decembrie 1956.

Eleonora a reușit, înainte de a fi reținută, să încredințeze o mare parte din bijuteriile familiei unor diplomați britanici pentru a le duce în siguranță în Marea Britanie, unde plănuia să ajungă și ea. Printre bijuterii se aflau, conform unor documente din Arhivele Britanice, o brățară de aur cu un diamant brun, înconjurat de diamante albe, o brățară de aur cu trei diamante, un medalion de aur sub forma unei potcoave cu safire, o broșă cu diamante, monede de aur și tacâmuri de argint. Bunurile nu au fost primite de Banca Angliei pentru a fi păstrate și au ajuns în custodia Ministerului de Externe.

Prințesa Marie Eleonore a fost condamnată la 15 ani de muncă forțată, toate bunurile sale materiale au fost confiscate de stat, iar soțul ei, avocatul Bunea, a fost, de asemenea, condamnat la cinci ani de muncă forțată.

În 1956, după șase ani de încarcerare la penitenciarul de femei de la Mislea, prințesa a fost transferată la Penitenciarul Miercurea Ciuc, unde a murit pe 29 septembrie, la doar 47 de ani, cel mai probabil din cauza condițiilor inumane de detenție, după ce se se îmbolnăvise de tuberculoză la începutul acelui an. Trupul ei a fost îngropat într-un mormânt nemarcat, aflat

Prințesa Marie Eleonore

undeva în curtea închisorii. Soțul ei, avocatul Ion Bunea, a fost eliberat în 1955, a reușit să părăsească România comunistă în 1968 și în același an s-a prezentat la sediul Ministerului de Externe britanic, primind bijuteriile și bunurile soției, mutându-se apoi la Munchen, unde a murit în anul 1991.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu