AcasăMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreActrița Katharina Schratt, împărăteasa neoficială a Austriei

Actrița Katharina Schratt, împărăteasa neoficială a Austriei

Katharina Schratt s-a născut pe 11 septembrie 1853 în orașul Baden de lângă Viena, fiind singura fiică a comerciantului de papetărie Anton Schratt și a mai avut doi frați. La vârsta de șase ani, după ce văzuse o piesă de teatru, a spus că își dorește să devină actriță, dar părinții au încercat să o descurajeze și au trimis-o la un internat din Köln, însă acest lucru nu a făcut decât să-i crească ambițiile. În cele din urmă i s-a permis să ia lecții de actorie la Viena și și-a făcut debutul în teatru la vârsta de 17 ani, în orașul ei natal.

În 1872, tânăra s-a alăturat Teatrului Curții Regale din Berlin, obținând un succes neașteptat într-un timp scurt. Katharina a părăsit Germania după doar câteva luni, după ce vienezii au invitat-o să se alăture teatrului din oraș, devenind o actriță celebră a scenei vieneze.

 

În 1879 tânăra s-a căsătorit cu ofițerul maghiar Nikolaus Kiss von Ittebe și cuplul va avea un fiu, Anton Kiss von Ittebe. În scurt timp, Schratt și soțul ei s-au despărțit din cauza incompatibilității, ea a mers în turnee în străinătate, inclusiv la New York, apoi s-a întors definitiv la Hofburgtheater din Viena. Aici a fost una dintre cele mai populare actrițe până când s-a retras în 1900, în urma neînțelegerilor cu regizorul Paul Schlenther.

Spectacolele Katharinei de la începutul anilor 1880 la Hofburgtheater l-au captivat pe împăratul Franz Joseph și acesta a invitat-o să cânte când a primit vizita țarului Alexandru al III-lea al Rusiei la Castelul Kremsier.

 

Curând actrița a devenit însoțitoarea aproape permanentă a lui Franz Joseph și se spune că împărăteasa Sisi, soția suveranului, a încurajat relația dintre cei doi.

După asasinarea Elisabetei în 1898, relația lor a continuat până la moartea împăratului, în noiembrie 1916. Katharina a fost răsplătită cu un stil de viață generos, a primit inclusiv un conac pe Gloriettegasse din Viena, lângă Palatul Schönbrunn, și un conac în orașul balnear Bad Ischl. În plus, datoriile pe care actrița le făcea la jocurile de noroc de care era pasionată erau plătite de suveran. După moartea fostului ei soț, în 1909, Scratt a moștenit Palais Königswarter, un reședință cu trei etaje pe bulevardul Kärntner Ring din Viena, aflat chiar vizavi de Opera de Stat.

Relația ei cu împăratul a durat 34 de ani, dar mulți contemporani au spus că a rămas platonică.

 

După moartea lui Franz Joseph, Katharina a trăit complet retrasă în palatul ei. În anii 1930, jurnaliștii au rugat-o să vorbească despre prietenia ei cu regretatul împărat, iar o editură i-a cerut să-și scrie memoriile, dar ea spunea mereu: „Sunt actriță, nu scriitoare și nu am nimic de spus, pentru că nu am fost niciodată Madame Pompadour, cu atât mai puțin Madame de Maintenon”.

În ultimii ani ai vieții, Katherina a devenit profund religioasă și mergea frecvent la mormântul împăratului Franz Joseph și al împărătesei Sisi de la Cripta Capucinilor. Fosta actriță iubea animalele și dona deseori bani adăposturilor.

Katharina Schratt a murit pe 17 aprilie 1940, la vârsta de 86 de ani, și a fost înmormântată la cimitirul Hietzing din Viena.

 

 

 

Galerie foto:

Niciun comentariu

Lasă un comentariu