HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicActrița Peg Entwistle s-a sinucis sărind de pe litera H a cuvântului Hollywood

Actrița Peg Entwistle s-a sinucis sărind de pe litera H a cuvântului Hollywood

DS TW

Millicent Lilian “Peg” Entwistle s-a născut pe 5 februarie 1908 în orașul Port Talbot din Țara Galilor și a fost fiica lui Emily și a lui Robert Entwistle, care era actor, petrecându-și primii ani de viață în Londra. Mama ei a murit când era foarte tânără, la scurt timp după divorțul de Robert, iar copila a rămas în custodia tatălui, împreună cu care a plecat în America în 1916. Cei doi s-au stabilit la New York, Robert Entwistle a primit contracte în mai multe teatre, dar copila a trecut în scurt timp printr-o altă tragedie.

În decembrie 1922, tatăl ei a murit după ce a fost accidentat grav de un automobil. Peg și cei doi frați vitregi mai mici au fost preluați de unchiul lor, care venise cu ei la New York, și care era managerul actorului Walter Hampden.

Trei ani mai târziu, în 1925, adolescenta s-a înscris la școala de teatru a lui Henry Jewett, iar actorul Walter Hampden i-a oferit un mic rol în producția sa de pe Broadway. Bărbatul îl juca pe Hamlet, iar Peg a primit sarcina să care tronul regelui și să aducă potirul otrăvit.

Ajunsă la vârsta de 17 ani, a primit rolul lui Hedvig în piesa “Rața sălbatică” după Henrik Ibsen, iar după ce a văzut-o pe scenă, Bette Davis i-a spus mamei ei: “Vreau să fiu exact ca Peg Entwistle”.

Actrița a fost angajată apoi de New York Theatre Guild, iar primul ei spectacol pe Broadway a fost în luna iunie a aceluiași an, fiind distribuită în zece piese între 1926 și 1932, perioadă în care a colaborat cu actori celebri în epocă precum George M. Cohan, William Gillette, Robert Cummings, Dorothy Gish, Hugh Sinclair, Henry Travers și Laurette Taylor.

În aprilie 1927, Peg Entwistle s-a căsătorit cu actorul Robert Keith la New York, dar a divorțat doi ani mai târziu, acuzându-l pe bărbat de violență și declarând, în plus, că soțul ei nu i-a spus că mai fusese căsătorit și că era tatăl unui băiat de șase ani.

La începutul anului 1932, Peg a avut ultima apariție pe Broadway, în “Alice Sit-by-the-Fire” a lui J.M. Barrie, dar în acel moment era deja alcoolică, iar starea ei a dus la anularea a două spectacole. În cele din urmă, piesa a fost anulată și niciunul dintre actori nu și-a primit salariul.

În mai 1932, în timpul Marii Crize Economice, actrița se afla în Los Angeles, unde primise un rol la Teatrul Belasco. În scurt timp, a obținut primul și singurul ei rol în cinematografie, în pelicula “Treisprezece femei”, dar era un rol secundar pentru care nu a primit prea mulți bani. Filmul a avut premiera pe 14 octombrie 1932, la o lună după moartea ei, la Teatrul Roxy din New York, și a fost lansat la Los Angeles pe 11 noiembrie.

Pe 18 septembrie 1932, o tânără care se afla la plimbare la poalele Vârfului Lee (Munții Santa Monica), aproape de locul unde se află celebra inscripție “Hollywood”, marca înregistrată a studiourilor cinematografice, a găsit pe jos un pantof, o poșetă și haina unei femei. A deschis geanta și a găsit o scrisoare semnată “P.E.”. Era biletul unui sinucigaș. Martora a anunțat imediat poliția din Los Angeles și a predat obiectele găsite la secție.

Ulterior, un detectiv și doi ofițeri s-au deplasat la locul indicat și au găsit cadavrul lui Peg sub literele uriașe de pe deal. Actrița a fost identificată de unchiul ei, care a declarat că lipsea de două zile de acasă. În plus, a identificat inițialele “P.E.”, scrise pe nota sinucigașă, care fusese între timp publicată și în ziare, cu scrisul nepoatei sale. Bărbatul a povestit că vineri, pe 16 septembrie, Peg i-a spus că merge la farmacie, apoi că se va întâlni cu niște prieteni.

Polițiștii bănuiesc că actrița se urcase pe scara unui muncitor care era depozitată în zonă până în vârful literei “H”, de unde a sărit în gol. Marca înregistrată “Hollywood” de pe Vârful Lee este formată din litere majuscule de 13,7 metri înălțime și este astăzi printre cele mai cunoscute repere din Statele Unite.

Conform medicului legist care a examinat cadavrul, moartea actriței a fost provocată de “fracturi multiple ale pelvisului”. Pe nota pe care a lăsat-o, Peg a scris: “Mi-e teamă, sunt o lașă. Îmi pare rău pentru tot. Dacă aș fi făcut acest lucru cu mult timp în urmă, aș fi scăpat de multă durere”.

Decesul spectaculos al tinerei a atras imediat atenția presei și a publicului. Trupul lui Peg a fost incinerat pe 20 septembrie, iar cenușa a fost trimisă mai târziu în Glendale, Ohio, pentru a fi înmormântată în cimitirul Oak Hill.

În 2014, aproximativ 100 de persoane au comemorat moartea lui Peg Entwistle, adunându-se în parcarea Beachwood Market din Hollywood pentru a viziona primul și singurul ei film, „Treisprezece femei”, pe un ecran în aer liber. Încasările din tombola organizată cu această ocazie au fost donate Fundației Americane pentru Prevenirea Suicidului, în numele lui Peg Entwistle.

DS TW
No comments

leave a comment