HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseAdini, Marea Ducesă care a murit la doar 19 ani

Adini, Marea Ducesă care a murit la doar 19 ani

DS TW

Marea Ducesă Alexandra Nikolaevna a Rusiei s-a născut pe 24 iunie 1825 la Sankt Petersburg și a fost cea mai mică fiică și al patrulea copil al țarului Nicolae I, împăratul Rusiei, și al soției sale, prințesa Charlotte a Prusiei.
Fetița a primit numele după cel al mătușii sale paterne, Marea Ducesă Alexandra Pavlovna, dar în familie era alintată “Adini”. A devenit renumită în societatea din Sankt Petersburg pentru inteligența și firea ei veselă, era pasionată de muzică și literatură și era foarte îndrăgită la curtea imperială.

 

Pe 28 ianuarie 1844, ducesa s-a căsătorit cu prințul Frederic William de Hessa la Sankt Petersburg, singurul fiu al prințului William de Hessa și al prințesei Louise Charlotte a Danemarcei. “Fritz”, așa cum i se spunea, venise la Sankt Petersburg ca potențial mire pentru Olga, sora ei mai mare, dar s-a îndrăgostit de Adini în prima seară petrecută cu familia, iar țarul și țarina și-au dat acordul pentru mariajul tinerilor.

Alexandra s-a îmbolnăvit de tuberculoză cu puțin timp înainte de nuntă și acest lucru a complicat sarcina care a urmat în curând. Se simțea atât de rău încât nu a putut călători la Hesse pentru a ocupa noua sa poziție împreună cu soțul ei, așa că tinerii au rămas la Sankt Petersburg.

 

Marea Ducesă a intrat în travaliu prematur, cu trei luni înainte să se împlinească termenul sarcinii, și a născut un fiu, Wilhelm, care a murit în aceeași zi, pe 10 august 1844. După doar câteva ore și tânăra mamă de doar 19 ani avea să moară, Alexandra fiind primul dintre copiii țarului care a dispărut. Părinții ei au fost devastați de durere și suferința va dura până la sfârșitul vieții lor. Alexandra a fost înmormântată în Cetatea Petru și Pavel din Sankt Petersburg, purtându-și în brațe fiul nou-născut.

 

Nouă ani mai târziu, soțul ei, Fritz, s-a căsătorit cu verișoara primară a lui Adini, prințesa Anna a Prusiei, și a devenit șeful Casei Hesse-Kassel. Deși cuplul a avut șase copii, Fritz nu a fost foarte apropiat de Anna și se spune că nu a putut să depășească durerea provocată de pierderea suferită în tinerețe.

În grădinile Palatului Peterhof de lângă Sankt Petersburg există o bancă memorială cu un mic bust sculptat al Marii Ducese, iar camerele ei din palat au fost păstrate la fel cum erau în momentul morții ei.

Șase spice de grâu din diamante, care împodobeau o rochie din trusoul Alexandrei, au fost așezate într-o tiară de Anna, cea de-a doua soția lui Fritz, în jurul anului 1900. Această tiară este acum tiara tradițională de nuntă a familiei princiare de Hessa și a fost purtată ultima dată de Floria de Faber-Castell în 2003, când s-a căsătorit cu Donatus, prințul ereditar de Hessa, strănepotul soțului lui Adini din a doua căsătorie.

 

DS TW
No comments

leave a comment