HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliAnna Göldi, “ultima vrăjitoare” din Elveția, victima unei erori judiciare

Anna Göldi, “ultima vrăjitoare” din Elveția, victima unei erori judiciare

Anna Göldi
DS TW

Anna Göldi s-a născut pe 24 octombrie 1734 la Sennwald, în Elveția, într-o familie foarte săracă, și s-a mutat în cantonul Glarus în 1765, când avea 31 de ani. Tânăra a avut o aventură cu un militar cu care a rămas însărcinată, dar acesta a părăsit Elveția înainte ca Anna să nască, iar copilul a murit chiar în noaptea în care a venit pe lume. Femeia a fost condamnată la șase ani de arest la domiciliu pentru neglijență, dar mai târziu a scăpat de pedeapsă și și-a găsit un loc de muncă la o anumită familie Zwicky.

În 1780, a început să lucreze ca servitoare în familia Tschudi, ocupându-se de fetița lor, Anna Maria, care avea 7 ani. Medicul Jakob Tschudi, noul ei angajator, a reclamat-o ​​pentru că o suspecta că ar fi pus ace în pâine și în cana cu lapte pe care i le-ar fi dus într-o zi copilei, aparent prin mijloace supranaturale. Femeia a scăpat la început de arest și a plecat din localitate, dar autoritățile din Cantonul Glarus au anunțat că o caută pentru a fi judecată și au oferit o recompensă pentru capturarea ei.

Pe 9 februarie 1782, Anna Göldi a fost arestată și, fiind supusă unei torturi cumplite, a recunoscut, pentru a scăpa de bătăi, că a încheiat un pact cu Diavolul, care îi apărea în vis ca un câine negru. Femeia și-a retras apoi mărturia declarând că este nevinovată, dar a fost condamnată la moarte prin decapitare. În timpul procesului, acuzațiile oficiale de vrăjitorie au fost evitate, iar documentele instanței au fost distruse după scurt timp de la anunțarea verdictului.

Se pare însă că Anna a fost acuzată mai degrabă de “otrăvire” decât de vrăjitorie, deși legea nu impunea pedeapsa cu moartea pentru otrăvirea neletală. Sentința și execuția ei în piața publică au stârnit indignare în toată Elveția și pedeapsa a fost descrisă la acea vreme de către istoricul August Ludwig von Schlözer ca fiind o “crimă judiciară”.


Pe 20 septembrie 2007, Parlamentul elvețian a decis să recunoască cazul Anna Göldi ca o eroare a justiției. Fritz Schiesser, în calitate de reprezentant al cantonului Glarus în Parlamentul elvețian, a solicitat exonerarea Annei, iar pe 28 august 2008, la 226 de ani după moarte, femeia a fost declarată nevinovată și procesul său a fost considerat ilegal.

În 2014, administrația orașului elvețian a fost ridicat un memorial în onoarea Annei Göldi, pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului și a nedreptăților justiției.

DS TW
No comments

leave a comment