AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliAnna Göldi, „ultima vrăjitoare” din Elveția, victima unei erori judiciare

Anna Göldi, „ultima vrăjitoare” din Elveția, victima unei erori judiciare

Anna Göldi s-a născut pe 24 octombrie 1734 la Sennwald, în Elveția, într-o familie foarte săracă, și s-a mutat în cantonul Glarus în 1765, când avea 31 de ani. Tânăra a avut o aventură cu un mercenar cu care a rămas însărcinată, dar acesta a părăsit Elveția înainte ca Anna să nască, iar copilul a murit chiar în noaptea în care a venit pe lume. Femeia a fost condamnată la șase ani de arest la domiciliu pentru neglijență, dar mai târziu a scăpat de pedeapsă și și-a găsit un loc de muncă la o anumită familie Zwicky și va aveau un copil cu Melchior Zwicky.

În 1780 a început să lucreze ca servitoare pentru familia Tschudi fiind, în același timp, bonă pentru fetița acesteia, Anna Maria, care avea 7 ani.
Medicul Jakob Tschudi, noul ei angajator, a reclamat-o ​​pentru că ar fi pus ace în pâinea și în cana cu lapte pe care Anna i le-a dus copilei, aparent prin mijloace supranaturale. Femeia a scăpat la început de arest și a plecat din localitate, dar autoritățile din Cantonul Glarus au anunțat că o caută pentru a fi judecată și au oferit o recompensă pentru capturarea ei.

Pe 9 februarie 1782 Anna Göldi a fost arestată și, sub o tortură cumplită, a recunoscut, pentru a scăpa de bătăi, că a încheiat un pact cu Diavolul, care îi apărea în vis ca un câine negru. Femeia și-a retras apoi mărturia declarând că este nevinovată, dar a fost condamnată la moarte prin decapitare. În timpul procesului, acuzațiile oficiale de vrăjitorie au fost evitate, iar documentele instanței au fost distruse după scurt timp de la anunțarea verdictului.

 

Se pare însă că Anna a fost acuzată mai degrabă de „otrăvire” decât de vrăjitorie, deși legea nu impunea pedeapsa cu moartea pentru otrăvirea neletală. Sentința și execuția ei în piața publică au stârnit indignare în toată Elveția și pedeapsa a fost descrisă la acea vreme de către istoricul August Ludwig von Schlözer ca fiind o „crimă judiciară”.
Pe 20 septembrie 2007, Parlamentul elvețian a decis să recunoască cazul Anna Göldi ca o eroare a justiției. Fritz Schiesser, în calitate de reprezentant al cantonului Glarus în Parlamentul elvețian, a solicitat exonerarea Annei, iar pe 28 august 2008, la 226 de ani de la moartea sa, femeia a fost declarată nevinovată, chiar procesul său fiind considerat ilegal. În 2014 în orașul elvețian Glarus a fost dezvelit un memorial în onoarea Annei Göldi, destinat să atragă atenția asupra încălcărilor drepturilor omului și a nedreptăților justiției.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu