Baby Bee, sora cea mică a Reginei Maria

Prințesa Beatrice de Saxa-Coburg și Gotha s-a născut pe 20 aprilie 1884 în Eastwell Park, în Kent și a fost cea mai mică fiică a Prințului Alfred, al doilea fiu al reginei Victoria, și a Marii Ducese Maria Alexandrovna, singura fiică supraviețuitoare a lui Alexandru al II-lea al Rusiei. În copilărie i se spunea “Baby Bee” și a fost botezată la Eastwell House pe 17 mai 1884 de către reverendul William Lloyd.

Beatrice și-a petrecut primii ani de viață în Malta, unde tatăl ei a servit în Marina Regală. Împreună cu sora sa mai mare, Prințesa Alexandra de Saxa-Coburg și Gotha, ea a fost domnișoară de onoare la nunta verilor paterni, Ducele și Ducesa de York, viitorul rege George al V-lea și Regina Mariy de Teck pe 6 iulie 1893.

La moartea unchiului Prințului Alfred, Ernst al II-lea, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, pe 22 august 1893, tatăl și mama sa, împreună cu cei cinci copii, și-au stabilit reședința la Coburg.

În 1902, Prințesa Beatrice s-a îndrăgostit de Marele Duce Rus Mihail, fratele mai mic al țarului Nicolae al II-lea, care era la acea vreme moștenitorul prezumtiv al tronului imperial. Ea a început să primească scrisori de la Mihail în septembrie 1902, dar a fost împiedicată să se căsătorească cu Marele Duce, deoarece Biserica Ortodoxă Rusă a interzis căsătoria între verii primari, deși astfel de căsătorii fuseseră permise anterior în Casa Romanov.

În noiembrie 1903, Mihail i-a scris Beatricei spunându-i că nu se poate căsători cu ea, iar aceasta, deznădăjduită și deprimată, a fost trimisă în Egipt pentru a-și reveni după suferință, dar a continuat să-i trimită scrisori pline de reproșuri Marelui Duce până în 1905.blank

Prințesa a fost apoi creditată ca viitoarea mireasă a lui Alfonso al XIII-lea al Spaniei, dar acest lucru s-a dovedit a fi un zvon fals, pentru că el se va căsători cu verișoara tinerei, Victoria Eugenie de Battenberg, în 1906. La nunta lor Beatrice a întâlnit un văr al regelui Alfonso, Alfonso de Orleans y Borbón, Infante al Spaniei, al 5-lea Duce de Galliera, iar acesta a cerut-o de soție.

Guvernul spaniol s-a opus căsătoriei infantelui cu o prințesă britanică care, spre deosebire de regina Victoria Eugenie, nu era de acord să se convertească la romano-catolicism. Regele a fost obligat să clarifice situația spunând că, în cazul în care nunta va avea loc, cuplul va trebui să trăiască în exil.

Cu toate opoziția lui Alfonso al XIII-lea, Beatrice și Alfonso s-au căsătorit într-o ceremonie romano-catolică și luterană la Coburg pe 15 iulie 1909 și s-au stabilit la Coburg până când, în 1912, celor doi li s-a permis să se întoarcă în Spania, iar gradul lui de Infante a fost restabilit. În august 1913, Beatrice avea să fie primită în Biserica Romano-Catolică.

blankÎn timpul căsătoriei sale nefericite, regele Alfonso al XIII-lea a avut numeroase aventuri, din care au rezultat copii nelegitimi. Se pare că el i-ar fi făcut avansuri și Prințesei Beatrice, pe care ea le-a respins. Regele a expulzat-o pe ea și pe soțul său din Spania, sub pretextul că infantele Alfonso trebuie să plece într-o misiune în Elveția. În același timp, prietenii regelui, care o disprețuiau atât pe Beatrice, cât și pe regina Ena, au început să răspândească zvonuri răutăcioase, spunând că Beatrice a fost îndepărtată de la curte din cauza comportamentului ei urât, ceea ce nu era adevărat.

Cuplul a avut trei fii: Alvaro Antonio Fernando Carlos Felipe, Alonso María Cristino Justo și Ataúlfo Carlos Alejandro Isabelo.blank

Familia s-a mutat în Anglia, unde cei trei băieți ai lor au fost educați la Colegiul Winchester. Familia regală spaniolă a cedat în cele din urmă, iar Beatrice și familia ei au fost lăsați să se întoarcă în Spania și și-au stabilit reședința la Sanlúcar de Barrameda.

Anii ‘30 au fost o perioadă tristă pentru familie pentru că prăbușirea monarhiei spaniole și războiul civil blankcare a urmat au dus la pierderea unei mari parte din averea lor. După înființarea celei de-a Doua Republici Spaniole în 1931, regele Alfonso și familia sa au plecat în exil în Italia. În anii care au urmat, situația politică din Spania s-a înrăutățit, Beatrice și Alfonso și-au pierdut complet averea în timpul războiului, iar fiul mijlociu al cuplului, Alonso, a fost ucis.

Beatrice a murit pe moșia El Botánico din Sanlúcar de Barrameda pe 13 iulie 1966, la vârsta de 82 de ani, iar soțul ei i-a supraviețuit nouă ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *