Beatrice, copilul favorit al reginei Victoria

Prințesa Beatrice s-a născut pe 14 aprilie 1857 la Palatul Buckingham, fiind cel mai mic din cei nouă copii ai reginei Victoria și Prințului Albert. Fetița a fost botezată pe 16 iunie 1857 și a devenit copilul favorit al familiei. Era inteligentă, atrăgătoare și precoce, prințul Albert spunând că este “cel mai amuzant dintre toți copiii pe care îi am”.

În 1884, Beatrice se îndrăgostește de Prințul Henry, descendent morganatic al Casei de Hesse. Deși la început, când aude de căsătorie, regina Victoria se supără și timp de șapte luni îi vorbește prințesei numai prin bilete, până la urmă consimte asupra căsătoriei, cu condiția ca prințul Henry să renunțe la angajamentele sale germane și să trăiască permanent în Anglia cu Beatrice și regina.

Nunta s-a desfășurat la biserica St. Mildred în 1885, iar prințesa a purtat voalul de mireasă al mamei sale.

După o scurtă lună de miere, Beatrice și soțul ei s-au întors în Marea Britanie, iar aceasta a decretat că de acum cuplul nu va putea călători fără ea.

blankBeatrice a avut toată viața rolul de confidentă a reginei și secretară a sa, dar Victoria critica mereu comportamentul fiicei sale. Când prințesa a încetat să mai vină la cina reginei cu o săptămână înainte de prima sa naștere, preferând să mănânce singură în camera ei, regina i-a scris furioasă medicului: “Am cerut Prințesei să vină la cină și să nu stea singură în camera ei, ceea ce e foarte rău pentru ea. În cazul meu, am venit în mod regulat la cină, cu excepția cazului când nu m-am simțit bine, până în ultima zi.”

Prințesa Beatrice și soțul ei au avut patru copii: Alexander Mountbatten, Primul Marchiz de Carisbrooke, Victoria Eugenie, care va deveni regină a Spaniei, Lordul Leopold Mountbatten și Prințul Maurice de Battenberg.blank

Când soțul ei, Henric, a murit prematur, la doar 37 de ani, mezina reginei Victoria s-a concentrat doar pe activitatea sa la curte în sprijinul mamei sale și pe educarea copiilor.

În 1901, când și regina Victoria a murit, Beatrice a continuat să apară în public, dar angajamentele pe care le-a desfășurat erau mai puține și strict legate de memoria mamei ei, pentru că oamenii o asociaseră întotdeauna pe Beatrice cu Victoria.

blankDupă moartea reginei Victoria, Beatrice și-a asumat misiunea importantă de transcriere și editare a jurnalelor mamei sale. Sutele de volume începute din 1831 conțineau notițele personale ale reginei asupra afacerilor de zi cu zi din viața ei și includeau atât chestiuni private și familiale, cât și chestiuni de stat.

Beatrice a înlăturat pasajele cu privire la viața privată și a șters atât de multe materiale încât jurnalele editate sunt doar o treime din cele originalele. Atât originalele, cât și primele versiuni ale notițelor reginei Victoria au fost distruse pe măsură ce Beatrice avansa în munca ei. Sarcina a durat treizeci de ani și a fost terminată în 1931. Cele 111 caiete care au supraviețuit sunt păstrate în Arhivele Regale de la Castelul Windsor.blank

Prezența prințesei la Curte a fost din ce în ce mai scăzută pe măsură ce îmbătrânea. Devastată de moartea fiului ei preferat, Maurice, în timpul Primului Război Mondial, Beatrice aproape s-a retras din viața publică, mergând doar la comemorările familiei și la evenimentele la care era strict necesar să participe.

blankBeatrice a murit în somn, pe 26 octombrie 1944, la vârstă de optzeci și șapte de ani, dar figura ei a rămas vie în amintirea publicului, mai ales pentru că a însoțit-o pe mama ei aproape oriunde a mers aceasta, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute figuri ale epocii victoriene.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *