HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteBetsy Ross, croitoreasa căreia i se datorează steagul american

Betsy Ross, croitoreasa căreia i se datorează steagul american

DS TW

Betsy Ross s-a născut pe 1 ianuarie 1752 în Philadelphia, fiind al optulea din cei 17 copii ai Rebeccăi și Samuel Griscom, ambii membri ai grupării religioase a Quaker-ilor. Fetiţa a urmat Friends School, unde a învățat să scrie și să citească, dar şi meseria de croitoreasă.

După absolvirea cursurilor, s-a angajat la un atelier de croitorie și s-a îndrăgostit de un ucenic, John Ross, fiul unui membru al Bisericii Christ Church din Pennsylvania, dar părinţii au dezaprobat mariajul, pentru că cei doi făceau parte din comunități religioase diferite. Tinerii au decis atunci să părăsească Pennsylvania, trecând în 1773 în New Jersey, unde au fost căsătoriți de William Franklin, fiul lui Benjamin Franklin.

După doi ani, cuplul a pornit o afacere în domeniul pentru care se pregătiseră, croitoria, dar planurile lor au fost puternic afectate de Revoluția americană, pentru că obţineau cu mare greutate materiile prime, iar comenzile aproape se prăbuşiseră. John a considerat că are nevoie de un serviciu permanent pentru a-şi întreţine familia, aşa că s-a alăturat regimentului de pază a muniţiilor din Pennsylvania, însă a fost rănit mortal de o explozie în 1776.

În iunie același an, văduva a fost vizitată de George Washington, George Ross și Robert Morris, reprezentanții Congresului Continental. Betsy îl cunoştea pe Washington pentru că ea îi cosea nasturii și butonierele la uniforme, iar George Ross era unchiul lui John, soţul decedat. Cei trei au venit la croitoreasă cu gândul de a-i propune să coasă un steag format din “stele și dungi”, ce urma să devină primul drapel american.

Conform proiectului, stelele urmau să aibă șase colțuri, dar Betsy s-a opus, susținând că stelele cu cinci colțuri ar fi mai potrivite, a luat o bucată de hârtie și a realizat o stea perfectă, convingând musafirii că varianta ei e cea mai potrivită. În următorii 50 de ani, afacerea femeii s-a concentrat exclusiv pe fabricarea steagurilor, devenind furnizor oficial al garnizoanelor militare.

Pe 15 iunie 1777, croitoreasa s-a recăsătorit cu marinarul Joseph Ashburn, cu care a avut două fiice, Zilla și Eliza. În 1780 nava bărbatului a fost capturată de o fregată a Marinei Regale Britanice, iar el a fost acuzat de trădare și a fost închis la închisoarea Old Mill din Anglia, unde a murit după scurt timp.

Trei ani mai târziu, în mai 1783, văduva Betsy Ross s-a căsătorit cu John Claypoole, un bărbat care îl cunoscuse pe Joseph Ashburn la Old Mill, cel care o și anunțase despre decesul marinarului.

Cuplul a avut cinci fiice: Clarissa, Susanna, Jane, Rachel și Harriet. În 1793, mama, tatăl și sora lui Betsy Ross au murit în timpul unei epidemii de febră galbenă. După încă douăzeci de ani, cel de-al treilea soţ al ei, John Claypoole, a murit şi el, dar ea s-a ocupat în continuare de afacere încă zece ani. În ultimii trei ani ai vieţii, Betsy Ross a orbit complet şi a fost îngrijită de una din fiice, Jane. Avea să moară pe 30 ianuarie 1836 în Philadelphia, la vârsta de 84 de ani.

 

DS TW
No comments

leave a comment