HomeOameni care au intrat în istorieCreatori de modăElisabeta a Greciei, imaginea firmei de cosmetice Pond’s

Elisabeta a Greciei, imaginea firmei de cosmetice Pond’s

DS TW

Prințesa Elisabeta s-a născut pe 24 mai 1904 la Tatoï, în Grecia, și fost cea de-a doua fiică a prințului Nicolae și a soției sale, Marea Ducesă Elena Vladimirovna a Rusiei. Adolescenta a părăsit Grecia împreună cu părinții și cele două surori ale ei după Primul Război Mondial și căderea monarhiei elene și a trăit în exil în Elveția și apoi în Franța. În perioada interbelică, au existat pentru ea diferite planuri de căsătorie, mai întâi cu prințul moștenitor Humbert al Italiei, apoi cu prințul Nicolae al României. Cu toate că discuțiile dintre familii au fost avansate, niciunul dintre aceste proiecte nu s-a realizat, astfel că Elisabeta ajunsese la vârsta de treizeci de ani fără să fie căsătorită, ceea ce era destul de neobișnuit în epocă.


Pentru că familia ei își pierduse aproape toată averea, nu era considerată o partidă bună pentru nicio casă regală europeană. Fără bani, dar renumită pentru frumusețea ei, prințesa și-a cedat imaginea către marca americană de produse cosmetice Pond’s, aceeași pentru care și Regina Maria a României a acceptat să facă promovare pentru cremele de față. În reclamele în care Elisabeta apărea, era descrisă astfel: „la fel de frumoasă ca o prințesă din basm, posedă toată grația și demnitatea moștenirii sale grecești, pentru că este fermecătoare, veselă, versatilă și foarte frumoasă”.

În cele din urmă, pe 10 ianuarie 1934, s-a căsătorit la castelul Seefeld de lângă München cu contele Charles-Théodore de Toerring-Jettenbach, un aristocrat german înrudit cu fosta familie regală a Bavariei. Mariajul nu a fost la fel de strălucit ca cele ale celor două surori ale ei, dar pentru că mama Elisabetei, Marea Ducesă Elena Vladimirovna a Rusiei, se temea că va rămâne singură, a încurajat aranjamentul.

Sora mai mare, prințesa Olga a Greciei, se căsătorise la Belgrad cu prințul Paul al Iugoslaviei, iar mezina, Marina, devenise Ducesă de Kent după căsătoria cu prințul George, al patrulea fiu al regelui George al V-lea al Regatului Unit și al reginei Mary de Teck.

Elisabeta și Charles-Théodore au avut doi copii: Hans Veit de Toerring-Jettenbach și Hélène de Toerring-Jettenbach și un mariaj în general fericit, dar controversat din punct de vedere politic.

Apropiat de partidul nazist fără a fi membru oficial, contele Charles-Théodore a folosit legăturile de familie ale soției sale pentru a promova ideile lui Hitler în monarhiile europene și se pare căcei doi soți au fost cei care l-au convins pe cumnatul lor, regentul Paul al Iugoslaviei, să adere la Pactul tripartit pe 25 martie 1941. Profund afectată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, care a despărțit-o de familia sa, Elisabeta a îmbătrânit prematur. Prințesa a murit de cancer la vârsta de 50 de ani, pe 11 ianuarie 1955, la Munchen.

DS TW
Latest comment

leave a comment