HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriEroina Grace Darling, fiica unui paznic de far

Eroina Grace Darling, fiica unui paznic de far

DS TW

Grace Horsley Darling s-a născut pe 24 noiembrie 1815 în casa bunicului său din Northumberland, fiind al șaptelea din cei nouă copii ai lui William și Thomasin Darling. Când fetița avea doar câteva săptămâni, părinții s-au mutat pe Insula Brownsman, una dintre Insulele Farne, într-o căsuță mică, tatăl ei fiind responsabil pentru paza farului maritim care ghida vapoarele ce treceau prin apropiere. În 1826, familia s-a mutat din nou, de această dată la farul nou construit pe Insula Longstone.

Părinții și copiii își petreceau cea mai mare parte a timpului în camera de la parterul farului, singura încăpere locuibilă, care era în același timp cameră de zi și bucătărie și care făcea legătura spre cele trei dormitoare micuțe de la etaj, unde dormeau cei mici.

În primele ore ale zilei de 7 septembrie 1838, Grace Darling, privind de la fereastra de la etaj, a văzut o navă în derivă și câțiva oameni care se refugiaseră pe o insulă stâncoasă din apropiere. Vasul Forfarshire pe care se aflaseră se lovise pe stânci și se rupsese în două, una dintre jumătăți fiind deja scufundată în timpul nopții.

Adolescenta l-a alertat de urgență pe tatăl ei, dar valurile erau prea mari pentru a pleca cu vasul de salvare, așa că au luat o barcă cu vâsle. Ajunși lângă țărm, Grace a reușit să țină barca în echilibru, în ciuda valurilor uriașe, în timp ce tatăl ei i-a ajutat pe cei opt bărbați și pe singura femeie din micul grup care reușise să se salveze să urce în ambarcațiunea cu vâsle.

După ce au încheiat operațiunea, Grace și tatăl ei s-au întors la locul naufragiului pentru a recupera trupurile celor care nu reușiseră să scape, dar nu au găsit decât corpurile neînsuflețite ale unui preot și a doi copii. Nava Forfarshire transporta 62 de persoane, toți ceilalți pasageri fiind declarați dispăruți în naufragiu.

Pe măsură ce vestea rolului tinerei în operațiunea de salvare a devenit cunoscută, curajul de care a dat dovadă a transformat-o într-o eroină națională. Grace și tatăl ei au fost decorați cu Medalia de Argint de către Institutul Național Regal pentru Conservarea Vieții și au primit donații de peste 700 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 63.500 de lire sterline în 2019, inclusiv 50 de lire de la regina Victoria. Pe insulă au sosit sute de cadouri, scrisori, și chiar cereri în căsătorie, iar faima ei neașteptată l-a determinat pe Ducele de Northumberland să-și asume rolul de tutore.

 

În 1842, curajoasa fiică a paznicului de far s-a îmbolnăvit grav în timpul unei vizite pe continent, iar ducesa de Northumberland a aranjat să fie dusă într-o casă de lângă Castelul Alnwick, unde a îngrijit-o personal. Din păcate, starea ei de sănătate s-a deteriorat în scurt timp și a cerut să fie dusă în orașul natal. Grace a murit de tuberculoză în octombrie 1842, la doar 27 de ani, și a fost înmormântată în curtea bisericii din localitate.

DS TW
No comments

leave a comment