HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriEroina Grace Darling, fiica unui paznic de far

Eroina Grace Darling, fiica unui paznic de far

Grace Horsley Darling s-a născut pe 24 noiembrie 1815 în casa bunicului său din Northumberland, fiind al șaptelea din cei nouă copii ai părinților ei, William și Thomasin Darling. Când fetița avea doar câteva săptămâni, părinții s-au mutat pe Insula Brownsman, una dintre Insulele Farne, într-o căsuță mică, tatăl ei fiind responsabil pentru paza farului maritim care ghida vapoarele care treceau prin apropiere. În 1826, familia s-a mutat la farul nou construit pe Insula Longstone, un loc mai puțin ospitalier, așa că William mergea des la Brownsman pentru a culege legume din fosta lor grădină pentru a hrăni animalele.

Familia își petrecea cea mai mare parte a timpului în camera de la parterul farului, singura încăpere locuibilă, care era în același timp cameră de zi și bucătărie și care făcea legătura spre cele trei dormitoare micuțe de la etaj, unde dormeau copiii.

 

În primele ore ale zilei de 7 septembrie 1838, Grace Darling, privind de la fereastra de la etaj, a văzut o navă în derivă și câțiva oameni care se refugiaseră de pe vasul Forfarshire pe Big Harcar, o insulă stâncoasă din apropiere. Nava se lovise pe stânci și se rupsese în două, una dintre jumătăți fiind deja scufundată în timpul nopții.

L-a alertat de urgență pe tatăl ei, William, dar valurile erau prea mari pentru a pleca cu vasul de salvare, așa că au luat o barcă cu vâsle. Ajunși pe malul insulei, tânăra Grace Darling a reușit să țină barca în echilibru, în ciuda valurilor uriașe, în timp ce tatăl ei i-a ajutat pe cei opt bărbați și pe singura femeie care se salvaseră să urce în barca cu vâsle.

 

După ce au încheiat operațiunea de salvare, Grace și tatăl ei s-au întors la locul naufragiului pentru a recupera cadavrele celor care nu reușiseră să scape, dar nu au găsit decât trupul unui preot și a doi copii. Nava Forfarshire transporta 62 de persoane, toți ceilalți pasageri fiind declarați dispăruți în naufragiu.

Pe măsură ce vestea rolului ei în operațiunea de salvare a devenit cunoscută, curajul de care a dat dovadă Grace a transformat-o într-o eroină națională. Tânăra și tatăl ei au fost decorați cu Medalia de Argint de Institutul Național Regal pentru Conservarea Vieții și au primit donații de peste 700 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 63.500 de lire sterline în 2019, inclusiv 50 de lire de la regina Victoria. Pe insulă au sosit sute de cadouri, scrisori, și chiar cereri în căsătorie, iar faima ei neașteptată l-a determinat pe Ducele de Northumberland să-și asume rolul de tutore al fetei.

 

În 1842, Grace Darling s-a îmbolnăvit în timp ce se afla în vizită pe continent, iar ducesa de Northumberland a aranjat ca tânăra să fie mutată într-o casă de lângă Castelul Alnwick, unde a îngrijit-o personal. Din păcate, starea ei de sănătate s-a deteriorat în scurt timp și a cerut să fie dusă la Bamburgh, locul nașterii sale. Grace Darling a murit de tuberculoză în octombrie 1842, la doar 27 de ani, și a fost înmormântată în curtea bisericii din localitate.

No comments

leave a comment