HomeVizionariiArhitecțiFascinanta Elsie de Wolfe, femeia care “a deschis ușile și ferestrele Americii”

Fascinanta Elsie de Wolfe, femeia care “a deschis ușile și ferestrele Americii”

DS TW

Elsie de Wolfe s-a născut pe 20 decembrie 1859 și este considerată inventatoarea designul interior ca profesie. Printre clienții ei celebri s-au numărat Amy Vanderbilt, Anne Morgan, Ducele și Ducesa de Windsor, Henry Clay și Adelaide Frick, americanca fiind cea care a transformat interioarele locuințelor decorate cu lemn întunecat, draperii și cortine opace în spații deschise, intime, cu culori vii și proaspete.

În autobiografie, povestește că a fost singura fiică a unui medic de origine canadiană și s-a catalogat “o fată rebelă într-o lume urâtă”. Într-o zi, venind acasă de la școală, a descoperit că părinții au redecorat atelierul în care obișnuia să deseneze. “A alergat și s-a uitat la pereții, care fuseseră zugrăviți cu frunze de palmier cenușii și stropi de roșu și verde strălucitor pe un fond de culoarea bronzului. S-a aruncat la podea, a început să lovească cu picioarele și să strige: “E atât de urât! E atât de urât”, a povestit un prieten.

 

Hutton Wilkinson, președintele Fundației Elsie de Wolfe, a spus mai târziu că multe lucruri i se păreau urâte, de exemplu mobilierul creat de William Morris în stilul “pickle-and-plum colored” și nici stilul victorian, la modă în timpul copilăriei ei, nu-i plăcea deloc.

Adolescenta și-a dorit o carieră în actorie și s-a înscris la Clubul de comedie pentru amatori din New York, apoi a debutat ca actriță profesionistă în piesa “Thermidor” în 1891, plecând într-un turneu în mai multe orașe din Statele Unite. Cunoscând lumea teatrului, a devenit pasionată de scenografie, dar în 1903 a părăsit scena pentru o carieră ca artist-decorator.

Relațiile ei în înalta societate, reputația de actriță și succesul în decorarea reședinței scriitorului Washington Irving au propulsat-o rapid în noua meserie. Elsie a ales un stil de decorare mult mai strălucitor decât cel care era la modă în vremurile victoriene și astfel a ajuns să transforme radical casele clasice, cu draperii întunecate și mobilier excesiv de ornat în camere luminoase, moderne și mult mai feminine.

Era expertă în combinarea sistemelor de oglinzi, care luminau și măreau spațiile de locuit, a readus în modă mobilierul pictat în culori pale și a deschis gustul pentru obiectele de interior chinezești, țesăturile tip chintz, dungile verzi și albe, aplicațiile de răchită, efectele tip trompe-l’oeil pe tapet și tot ea a popularizat fotoliile tip chaises longue.

De-a lungul următorilor ani, Elsie a conceput interioare pentru multe reședințe private, cluburi și companii celebre. Până în 1913, reputația ei crescuse atât de mult, încât studioul de design pe care îl deținea a ajuns să ocupe un etaj întreg de birouri pe 5th Avenue. În acel an a primit cea mai importantă comandă de amenajări interioare, casa lui Henry Clay Frick, magnatul cărbunelui și unul dintre cei mai bogați americani la acel moment, misiune pe care a dus-o la capăt cu succes.

În 1926, căsătoria lui Elsie cu diplomatul Charles Mendl, atașatul presei britanice la Paris, a fost principalul eveniment monden al sezonului, dar mariajul s-a dovedit a fi unul platonic. Perechea părea că s-a căsătorit în primul rând pentru facilități sociale, mergeau la evenimente și petreceri împreună, dar aveau locuințe separate. În 1935, când Elsie de Wolfe și-a publicat autobiografia, jurnaliștii au constatat surprinși că nici nu își menționase soțul în carte.

Un personaj excentric și admirat, Elsie a fost descrisă în 1926 de New York Times ca “una dintre cele mai cunoscute femei din viața socială a New York-ului”, iar în 1935, experții de la Paris au numit-o cea mai bine îmbrăcată femeie din lume, menționând că purta doar ceea ce i se potrivea, indiferent de modă. Și, ca o curiozitate simpatică, după ce a văzut prima dată Partenonul din Atena, Elsie a exclamat “Este bej – culoarea mea preferată!”

La începutul anilor 1900, Elsie de Wolfe începuse să promoveze o dietă semi-vegetariană care consta în pește proaspăt, stridii, crustacee și legume și a pledat pentru grădinărit și consumul de legume crescute acasă și pentru alimentele ecologice. În ultimii ani ai vieții, a trecut la o dietă complet vegetariană și a început să facă exerciții fizice în fiecare dimineață.

Elsie De Wolfe a murit pe 12 iulie 1950, la vârsta 90 de ani, în Franța și, conform dorinței ei, a fost incinerată, cenușa fiind înhumată într-un mormânt din Cimitirul Père Lachaise din Paris.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment