HomeMonarhieFemeile din viața lui Petru cel Mare: Prima soție, țarina Evdochia

Femeile din viața lui Petru cel Mare: Prima soție, țarina Evdochia

Țarina Evdochia (Eudoxia Feodorovna) Lopuhina s-a născut pe 9 august 1669 la Moscova, fiind fiica lui Feodor Abramovici Lopukhin și a Ustiniei Bogdanovna Rtishcheva. Copila a fost aleasă mireasă pentru țarul Petru cel Mare de către mama acestuia, Natalia Narîșkina, în primul rând datorită relației mamei fetei cu celebrul boier Fiodor Rtishchev, prieten apropiat al fostului țar Alexei I.

Tânăra a fost încoronată în 1689 și l-a adus pe lume pe primul său copil, Marele Duce Alexei Petrovici, în anul următor. Mai târziu a mai avut doi fii cu țarul Petru, pe Alexandru, în 1692 și pe Pavel, în 1693, dar ambii au murit în copilărie. Țarul a considerat-o retrogradă și conservatoare și curând a abandonat-o pentru Anna Mons, p olandeză care îi devenise metresă oficială, deși scrisorile Eudoxiei către Petru din acea perioadă erau pline de afecțiune.

 

În 1696, în timpul călătoriei lui prelungite în Europa de Vest, Petru le-a cerut rudelor sale să o convingă pe Eudoxia să intre într-o mănăstire. Acest lucru s-a îndeplinit în 1698, când țarina a fost exilată la Mănăstirea din Suzdal și i s-a impus să se călugărească. Totuși, starețul i-a permis să locuiască acolo ca o femeie laică și și-a găsit chiar și un iubit, un ofițer pe nume Stepan Glebov. Nouă ani mai târziu, când Petru cel Mare a aflat despre aventura celor doi, l-a condamnat pe Glebov la moarte, bărbatul fiind tras în țeapă. Legenda spune că țarul le-a ordonat soldaților săi să o forțeze pe Eudoxia să asiste la moartea iubitului ei.

În timp, Eudoxia și fiul ei, Alexei, au devenit centrul opoziției față de reformele lui Petru, măsuri contestate în primul rând de oficialii bisericii. În predicile sale, Dimitrie de Rostov s-a referit la Eudoxia ca la “marele nostru suveran” și a profețit întoarcerea ei pe tron. Când țarul a aflat că se punea la cale o conspirație împotriva lui, a decis ca toți episcopii care au sprijinit-o pe fosta soție să fie executați, iar Eudoxia a fost transferată la o mănăstire din Ladoga.

 

 

După moartea lui Petru și ascensiunea țarinei Ecaterina I pe tron, Eudoxia a fost mutată în secret la Cetatea Shlisselburg de lângă Sankt Petersburg. În 1727, nepotul ei, Petru al II-lea, a urcat pe tronul Rusiei și a rechemat-o imediat la Moscova. Țarina exilată s-a întors temporar în fosta capitală cu mare fast și i s-a permis să-și păstreze propria curte la Mănăstirea Novodevichy, unde a locuit până la sfârșitul zilelor, pe 7 septembrie 1731.

 

No comments

leave a comment