AcasăMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreGrevă în haremul regelui Ibn Saud al Arabiei

Grevă în haremul regelui Ibn Saud al Arabiei

greva

Revolta, care a fost numită grevă în ziarele occidentale, s-ar fi iscat după ce regele Ibn Saud, primul rege al Arabiei Saudite, cunoscut în Orientul arab ca Abd al-Aziz, le-a spus soțiilor sale că, dintre toate, doar o fată din Damasc, pe care o cumpărase pentru cântecele ei, își merită hrana și adăpostul, fiind o femeie “cum nu se întâlnește decât una într-o mie”.  Cum era de așteptat, frumusețea din Damasc ajunsese să nu-și mai încapă în piele de mândrie și nu pierdea nicio ocazie să le înjosească pe celelalte femei din harem.

După mai multe scandaluri înăbușite, nevestele lui Ibn Saud s-au coalizat și i-au trimis regelui un ultimatum cerându-i să-și expulzeze imediat favorita. Regele Arabiei le-a citi atunci un verset din Coran care propovăduia armonia între femeile din același harem, dar ele i-au răspuns într-un mod neașteptat, găsind o altă interpretare versetului sfânt și au persistat în solicitarea de a o izgoni pe favorita trufașă.

Pentru că nu au ajuns la nicio înțelegere cu suveranul, au declarat grevă, însă pentru că femeile din harem nu erau obligate să facă niciun fel de muncă, ba, mai mult, aveau sclave care le îmbrăcau și le scăldau și nu aveau nicio implicare administrativă în gospodăria palatului, părea de neînchipuit tipul de grevă la care se gândeau supusele lui Ibn Saud.

Amenințarea au pus-o totuși în practică, pentru că nu s-au mai lăsat spălate, pieptănate, împodobite și parfumate, regele ar fi putut să se retragă cu favorita sa fără să le mai întâlnească pe celelalte, dar a considerat că scandalul era o rușine care îi punea autoritatea în pericol și le-a dat termen de o săptămână pentru a renunța la protest, amenințându-le că, dacă nu vor reveni la sentimente mai bune, le va pedepsi crunt.

Se spunea că fiecare va primi câte o sută de bice ude pe spinarea goală și bastoane la tălpi, femeile s-au speriat, dar vestea le-a unit într-un jurământ care stipula că, dacă una dintre ele va ceda într-un moment de slăbiciune, să fie înjunghiată de celelalte.

A apărut apoi un alt zvon care spunea că, dacă nu cedeză sub amenintarea bătăii, regele avea sa aleagă șapte dintre ele pentru a le executa. Palide și tremurând de spaimă, femeile din harem și-au întâmpinat regele la expirarea ultimatumului de o săptămână, dar sentinta lui a fost total neașteptată. Oftând, regele, uimit de dârzenia femeilor, le-a spus: “Foarte bine, am să vă trimit acasă la părinții vostri”, apoi a părăsit haremul zâmbind. Dupa ce și-au revenit din uimire, femeile au consultat Coranul și, spre marea lor uimire, specialiștii în interpretarea cărții sacre le-au explicat că regele avea tot dreptul să-și pună în practică amenințarea, dar a fi trimisă acasă era cea mai mare rușine pentru o femeie musulmană, o umilință care nu se înfăptuiește aproape niciodată și astfel greva a luat sfârșit.

greva

Regele a fost în scurt timp anunțat de un eunuc că soțiile voiau să înceteze greva și să își ceară iertare și, pentru a le demonstra ca este un om înțelept și că accepta pacea, s-a întors și le-a ținut un mic discurs: “Am fost nedrept spunând ca numai una dintre voi merită ospitalitatea haremului meu, mai sunt încă alte trei femei foarte bine înzestrate de Alah, dar pe acestea… nu le voi numi”.

Ziarele occidentale susțineau că regele avea 104 soții, câte două pentru fiecare săptămână. Suveranul s-a căsătorit în 1935 cu una dintre ele, Hassa, care îi va dărui șapte băieți și cinci fete, iar această decizie, deși femeia nu era prima soție a regelui, a stârnit revolta supușilor săi și au apărut din nou temeri că va izbucni o revoltă în harem. Valul de furie populară a fost întețit de declarațiile tatălui acestei noi sotii, șeicul Nawaf al-Shaalan, care a spus ca ginerele său i-a plătit pentru fata pe care a luat-o de nevastă 5000 de vite și 300 de cămile, un preț pe care, după părerea curții regale, nu-l merita nicio femeie.

Ibn Saud al Arabiei a domnit timp de 21 de ani, până în 1953, iar biografia oficială consemnează că a avut doar 32 de soții care i-au dăruit 53 de fiice și 36 de fii, printre ei fiind și actualul rege al Arabiei Saudite, cel mai mic fiu al său și al Hassei, Salman bin Abdulaziz al Saud, care a devenit suveran după domnia fraților săi, Saud, Faisal, Khalid, Fahd și Abdullah.

greva
Niciun comentariu

Lasă un comentariu