HomeLocuri de povesteMari colecționari“Hoții de frumusețe”: 10 jafuri spectaculoase din muzeele europene

“Hoții de frumusețe”: 10 jafuri spectaculoase din muzeele europene

Hoții
DS TW

De-a lungul timpului, muzeele europene au fost de multe ori scena unor furturi de opere de artă, unele dintre ele rămânând nerezolvate până astăzi. Iată zece dintre cele mai spectaculoase jafuri petrecute de la începutul secolului XX până astăzi.

 

1.Furtul Monei Lisa de la Muzeul Luvru din Paris

Jaful s-a desfășurat pe 21 august 1911, în timpul zilei, vinovatul fiind Vincenzo Peruggia, un italian care lucra la muzeu. Bărbatul a ascuns tabloul sub haină și a ieșit din instituție. A fost prins în 1913, când a încercat să vândă pictura unui dealer de artă din Florența și a fost condamnat la un an și 15 zile de închisoare. „Mona Lisa” a fost recuperată și returnată Muzeului Luvru în anul 1914. Inițial suspectat de furt a fost poetul Guillaume Appolinaire.

Hoții
Vincenzo Peruggia, hoțul Monei Lisa

2. Furtul de la Muzeul Brukenthal din Sibiu s-a petrecut în noaptea de 27 spre 28 mai 1968. Opt tablouri, printre care se aflau „Moartea Cleopatrei” de Anton van Dyck și „Ecce Homo” de Tizian, au fost sustrase de doi bărbați rămași neidentificați. Doar patru dintre cele opt tablouri au fost recuperate, 30 de ani mai târziu.

 

3. Furtul tablourilor „Săracul Poet” și “Scrisoarea de dragoste” ale lui Carl Spitzweg de la Castelul Charlottenburg din Berlin s-a desfășurat pe 3 septembrie 1989. Conform autorităților, suspecții au fost bărbați, dar ei nu au fost prinși, iar picturile nu au fost recuperate până în prezent.

 

4. Furtul de la Muzeul Stedelijk din Amsterdam a avut loc în noaptea de 14 aprilie 1991, 20 de picturi de Vincent van Gogh fiind sustrase atunci de patru bărbați înarmați. Toți au fost prinși în mai puțin de o oră și condamnați ulterior la închisoare, iar tablourile au fost recuperate intacte.

 

5. Furtul uneia dintre versiunile tabloului „Țipătul” al lui Edvard Munch de la Galeria Națională din Oslo. Hoții au acționat în dimineața zilei de 12 februarie 1994, înainte de ora deschiderii. Doi bărbați au intrat în instituție după ce au spart o fereastră. Pictura a fost recuperată după câteva luni, în mai 1994. Doi ani mai târziu au fost arestați atât cei doi hoți, cât și cei doi complici ai lor. Indivizii au ulterior eliberați din închisoare pentru că ancheta fusese viciată prin nerespectarea unei proceduri.

Țipătul (Edvan Munch, 1893)

6. Furtul de la Muzeul Național din Stockholm s-a petrecut în seara de 22 decembrie 2000, două picturi de Renoir, „Tânăr parizian” și „Conversație cu un grădinar”, și un autoportret al lui Rembrandt fiind sustrase atunci. Vinovați au fost trei bărbați înarmați care au reușit să comită furtul în mai puțin de trei minute. Și ei au fost arestați, toate cele trei tablouri fiind recuperate până în 2005.

 

7. Furtul de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam s-a petrecut pe 7 decembrie 2002. Două picturi ale lui Vincent van Gogh, „Vederea mării la Scheveningen” și „Congregația părăsind biserica reformistă din Nuenen” au fost sustrase de mai mulți hoți care au escaladat acoperișul muzeului și au intrat printr-o fereastră. În 2004, doi suspecți au fost arestați și ulterior condamnați la pedepse de patru ani și jumătate de închisoare. Picturile au fost recuperate în 2016 din Italia, în urma unei investigații ample care a vizat o organizație criminală implicată în traficul de droguri.

 

8. Furtul tablourilor „Țipătul” (o altă versiune decât cea furată în 1994) și „Madonna” ale lui Edvard Munch s-a produs pe 22 august 2004, la Muzeul Munch din Oslo. Doi bărbați înarmați au intrat în ziua aceea în muzeu și au furat tablourile chiar din fața vizitatorilor. Ambii au fost arestați după scurt timp și condamnați la închisoare, picturile fiind recuperate în 2006.

 

9. Furtul de la Muzeul de Artă Modernă din Paris s-a petrecut pe 20 mai 2010, în timpul nopții. Cinci lucrări de Pablo Picasso, Henri Matisse, Georges Braque, Amedeo Modigliani și Fernand Léger au fost sustrase de un hoț care a pătruns în muzeu printr-o fereastră, după ce a tăiat un lacăt și a spart o fereastră. În 2011, trei suspecți au fost arestați, iar unul dintre ei, Vjeran Tomic, supranumit “Spiderman”, a fost condamnat la opt ani de închisoare în 2017. Picturile nu au fost recuperate până în prezent și se presupune că au fost distruse pentru a se elimina probele.

 

10. Șapte tablouri furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam

În octombrie 2012, doi români au furat opere semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin, Meyer de Haan și Lucian Freud. Hoții au fost ulterior prinși și condamnați la închisoare, dar operele nu au fost recuperate. Și în acest caz există suspiciuni că tablourile au fost distruse, însă acest lucru nu a fost confirmat oficial.

DS TW
No comments

leave a comment