AcasăLocuri de povesteMari colecționariIleana Schapira Sonnabend, cea mai influentă colecționară din Soho

Ileana Schapira Sonnabend, cea mai influentă colecționară din Soho

Ileana Schapira s-a născut pe 29 octombrie 1914, la București, fiind fiica lui Mihail Schapira, de origine româno-evreu, și a Mariannei Strate-Felber, de origine austrică.

Mihail Schapira a fost un om de afaceri de succes și consilier financiar al Regelui Carol al II-lea al României, iar Ileana a primit o educație excepțională, cunoștea cinci limbi străine, era pasionată de arte, însă avea o fire independentă și rebelă. Tânăra s-a îndrăgostit la vârsta de 17 ani și apoi s-a căsătorit un an mai târziu cu Leo Castelli, pe care l-a întâlnit la București. Cei doi au avut o fiica, Nina Sundell, dar întreaga familie a părăsit Europa în anii ‘40 și s-a stabilit la New York.

 

În acea perioadă, mama ei, Marianne Schapira, a divorțat de tatăl tinerei și s-a recăsătorit cu pictorul de origine americană John D. Graham, cel care i-a introdus pe Ileana și pe Leo în viața artistică a prietenilor lui din New York. În 1950 cei doi au realizat un eveniment dedicat tinerilor artiști americani și europeni.

După divorțul de Castelli, cu care a rămas prietenă pe viață, Ileana s-a recăsătorit în 1959 cu polonezul Michael Sonnabend (un admirator pasionat al lui Michelangelo), pe care colecționara îl cunoscuse în Europa.

 

Doi ani mai târziu, cei doi au deschis Galerie Ileana Sonnabend pe Quai des Grands Augustins în Paris, unde au introdus arta lui Andy Warhol și Roy Lichtenstein și au ajutat la crearea și dezvoltarea unei piețe europene a artei acestora.

În 1968, cuplul a închis galeria din Paris și s-a mutat înapoi la New York, unde a deschis o altă galerie de artă. Trei ani mai târziu, în 1971, Ileana și Michael au deschis Galeria Sonnabend, într-o clădire din cartierul Soho. Clădirea industrială, restaurată într-un stil chic, a devenit imediat un centru al artei contemporane.

 

 

După moartea Ilenei Sonnabend, în octombrie 2007, la vârsta de 92 de ani, impozitele pe lucrările sale de artă (evaluate la peste un milliard de dolari) au fost calculate la suma de 471 de milioane de dolari, o sumă uriașă, astfel că moștenitorii ei au vândut pentru început o parte din colecția postbelică a colecționarei pentru 600 milioane dolari, aceasta fiind probabil cea mai mare vânzare privată din istorie.

Deși familia a fost în discuții cu diferite case de licitație, urmașii ei au ales să vândă piesele din fabuloasa colecție direct unor colecționari privați din cauza incertitudinii pieței financiare, în contextul crizei din 2008.

 

Susținuți de membrii familiei Al Thani, familia domnitoare din Qatar, dealerii de artă ai GPS Partners au achiziționat, în numele clienților lor privați, picturi și sculpturi în valoare de 400 de milioane de dolari, datând în principal din anii ‘60.

În 2011, 59 de picturi, sculpturi și fotografii ale unui număr de 46 de artiști, lucrări selecționate din colecția personală a familiei Sonnabend, au fost prezentate în expoziția „Ileana Sonnabend: An Italian Portrait” la Muzeul Peggy Guggenheim.

 

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu