HomeLocuri de povesteMari colecționariIleana Schapira Sonnabend, cea mai influentă colecționară din Soho

Ileana Schapira Sonnabend, cea mai influentă colecționară din Soho

DS TW

Ileana Schapira s-a născut pe 29 octombrie 1914 la București și a fost fiica lui Mihail Schapira, un producător de textile de origine evreiască din Galați, și a Mariannei Strate-Felber, de origine austrică.

Schapira a fost un om de afaceri de succes și consilier financiar al Regelui Carol al II-lea al României, iar Ileana a primit o educație excepțională, cunoștea cinci limbi străine, era pasionată de artă, însă avea o fire independentă și rebelă. Tânăra s-a îndrăgostit la vârsta de 17 ani și s-a căsătorit un an mai târziu cu Leo Castelli, pe care l-a întâlnit la București. Înainte de nuntă, i-a cerut soțului ei, în loc de tradiționalul inel de logodnă, un tablou de Matisse. Cei doi au avut o fiică, Nina Sundell, dar întreaga familie a părăsit Europa în anii ‘40 și s-a stabilit la New York.

În acea perioadă, părinții s-au despărțit, iar Marianne Schapira s-a recăsătorit cu pictorul de origine americană John D. Graham, cel care i-a introdus pe Ileana și pe Leo în viața artistică a New York-ului. În 1950, cei doi au realizat un eveniment dedicat artiștilor americani și europeni. La rândul ei, Ileana a divorțat de Castelli și s-a recăsătorit în 1959 cu polonezul Michael Sonnabend, un admirator pasionat al lui Michelangelo, pe care îl cunoscuse în Europa.

Doi ani mai târziu, cei doi soți au deschis Galerie Ileana Sonnabend pe Quai des Grands Augustins, la Paris, unde au promovat operele lui Andy Warhol și ale lui Roy Lichtenstein și au ajutat la crearea și dezvoltarea unei piețe europene a artei acestora.

În 1968, cuplul a închis galeria din Paris și s-a mutat la New York, unde a deschis o altă galerie de artă, iar trei ani mai târziu a inaugurat Galeria Sonnabend, într-o clădire din cartierul Soho. Clădirea industrială, restaurată în stil modern, a devenit în scurt timp un important centru al artei contemporane.

După moartea Ilenei Sonnabend, în octombrie 2007, impozitele pentru lucrările ei de artă (evaluate la peste un milliard de dolari) au fost calculate la suma de 471 de milioane de dolari, o sumă uriașă, astfel că moștenitorii au fost nevoiți să vândă o parte a colecției pentru 600 milioane de dolari, aceasta fiind probabil cea mai mare vânzare privată din istorie.

Susținuți de membrii familiei Al Thani, familia domnitoare din Qatar, dealerii de artă ai GPS Partners au achiziționat, în numele clienților lor, picturi și sculpturi în valoare de 400 de milioane de dolari, datând în principal din anii ‘60.

În 2011, 59 de picturi, sculpturi și fotografii ale unui număr de 46 de artiști, lucrări selecționate din colecția familiei Sonnabend, au fost prezentate în expoziția „Ileana Sonnabend: An Italian Portrait” la Muzeul Peggy Guggenheim.

Surse:

The Independent, 2007

 

DS TW
No comments

leave a comment