AcasăMonarhieImnul lui Handel pentru Caroline, una dintre cele mai influente regine din istoria Angliei

Imnul lui Handel pentru Caroline, una dintre cele mai influente regine din istoria Angliei

Caroline de Brandenburg-Ansbach s-a născut pe 1 martie 1683 la Ansbach, în Germania, fiind fiica lui Johann Friedrich, Margraf de Brandenburg-Ansbach și a celei de-a doua soții, Prințesa Eleonora Erdmuthe de Saxa-Eisenach. Când fetiţa avea trei ani, tatăl ei a murit de variolă, iar Caroline și fratele ei mai mic, Wilhelm Frederick, au părăsit Ansbach împreună cu mama lor.

În 1692, mama Carolinei s-a căsătorit cu Electorul de Saxonia, astfel că ea și copiii s-au mutat la curtea saxonă, la Dresda. Doi ani mai târziu, Eleonore Erdmuthe a devenit din nou văduvă după ce soțul ei a s-a îmbolnăvit de variolă de la una dintre metresele sale.

 

 

Eleonore a murit în 1696, iar copiii, Caroline și Wilhelm Frederick, s-au întors la Ansbach pentru a sta cu fratele lor vitreg, Margraful Georg Frederick II. Curând Caroline a ajuns la Lützenburg, în grija lui Frederick Elector de Brandenburg și a soției acestuia, Sophia Charlotte, care fusese prietenă cu mama decedată.

Frederick și Sophia Charlotte au devenit rege și regină a Prusiei în 1701 şi astfel micuţa Caroline a luat contact cu un mediu intelectual absolut diferit faţă de tot ceea ce cunoscuse până atunci, fiind tratată ca o fiică de către regina Prusiei.

În iunie 1705, deşi Sophia Charlotte murise de puţin timp, nepotul ei, George Augustus, prinț de Hanovra, a vizitat curtea din Ansbach incognito, pentru a o cunoaşte pe Caroline, despre care citise în rapoarte diplomatice că are „o incomparabila frumusețe și multiple atributele mentale”.

George Augustus s-a îndrăgostit de fată şi şi-a declinat adevărata identitate: era moștenitorul Electorului de Hanovra și al treilea în linia de succesiune la tronul Marii Britanii.

 

 

Pe 22 august 1705, Caroline a ajuns în Hanovra pentru nunta cu George Augustus şi după scurt timp a rămas însărcinată. Primul ei copil, Prințul Frederick, s-a născut pe 20 ianuarie 1707. La câteva luni după naștere, în iulie, Caroline s-a îmbolnăvit însă de variolă. Copilul a fost ținut departe de ea, iar George Augustus a îngrijit-o cu mult devotatament, îmbolnăvindu-se și el. Din fericire, au reuşit să se vindece amândoi, iar în următorii șapte ani, Caroline a avut încă trei copii, Anne, Amelia și Caroline.

Cuplul  a avut un mariaj fericit, deși el a continuat să aibă metrese, două dintre amantele lui cunoscute fiind Henrietta Howard, mai târziu contesă de Suffolk, și, din 1735, Amalie von Wallmoden, contesă de Yarmouth.

 

În iunie 1714, Electoarea Sophia, nepoata regelui Iacob I al Angliei, a murit în brațele Carolinei, la vârsta de 84 de ani, și socrul Carolinei a devenit moștenitorul prezumptiv al reginei Anne. Câteva săptămâni mai târziu, Anne a murit și astfel Electorul de Hanovra a fost proclamat succesorul ei, devenind regele George I al Marii Britanii.

Odată cu ascensiunea la tron a lui George I, în 1714, soțul Carolinei a devenit Duce de Cornwall și apoi Prinț de Wales, iar Caroline – Prințesă de Wales, fiind prima Prințesă de Wales în peste 200 de ani.

 

Inteligenta prinţesă a devenit regină consort la moartea socrului ei în 1727 și a fost încoronată împreună cu soțul ei la Westminster Abbey pe 11 octombrie în același an.

Pentru următorii zece ani, Caroline a avut o influență uriașă la curtea Angliei, urmând principiile de viaţă ale reginei Sophia Charlotte a Prusiei, a sprijinit actele de clemență pentru iacobiți, libertatea presei și libertatea de exprimare în Parlament.

Cuplul regal a avut mari probleme cu fiul lor cel mare, Frederick, Prinț de Wales, care rămasese în Germania când ei au venit în Anglia. Acesta avea multe metrese și datorii mari, era pasionat de jocurile de noroc, se opunea convingerilor politice ale tatălui său și se plângea de lipsa lui de influență în guvern.

Ca regină a Angliei, Caroline s-a înconjurat de artiști, scriitori și intelectuali, a avut o colecţie impresionantă de bijuterii, în special camee și a achiziționat multe opere de artă.

 

 

Regina a murit pe 20 noiembrie 1737 la Palatul St. James, la vârsta de 54 de ani, iar soțul ei i-a supraviețuit 23 de ani. Caroline a fost înmormântată la Westminster Abbey pe 17 decembrie, dar Frederic, fiul nerecunoscător, nu a fost invitat la înmormântare. Georg Friederich Handel a compus, cu această ocazie celebrul The Ways of Zion Do Mourn, un imn pentru regina Caroline. Istoricii moderni o consideră astăzi una dintre cele mai influente consoarte din istoria britanică.

 

 

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu