HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteImperiul Vanderbilt: Gloria, “săraca fată bogată”

Imperiul Vanderbilt: Gloria, “săraca fată bogată”

DS TW

Gloria s-a născut pe 20 februarie 1924, în Manhattan, New York, și a fost singurul copil al moștenitorului căilor ferate, Reginald Claypoole Vanderbilt, și al celei de-a doua soții a acestuia, Gloria Morgan. Fetiţa a fost botezată în biserica anglicană de episcopul Herbert Shipman, dar, după moartea prematură a tatălui, a fost confirmată și crescută în Biserica Catolică, căreia îi aparținea mama ei.

Reginald a murit de ciroză pe când Gloria avea doar 18 luni, iar uriaşa lui avere a fost împărţită între cele două fiice: Gloria şi Cathleen Vanderbilt, fiica miliardarului dintr-o căsătorie anterioară, fiecare primind un fond de 5 milioane de dolari, echivalentul a 71 de milioane de dolari astăzi.

Dreptul de a controla moştenirea micuţei Gloria i-a fost atribuit mamei, care în acea perioadă călătorea frecvent la Paris și îşi lua fiica cu ea, cele două fiind însoțite în permanenţă de bona Emma Sullivan Kieslich (“Dodo”) și de Thelma (sora geamănă a mamei), care a fost iubita viitorului rege Eduard al VIII-lea.

Din cauza cheltuielilor excesive, utilizarea moştenirii a fost contestată de mătuşa paternă a fetiței, Gertrude Vanderbilt Whitney. Sculptoriţă și filantroapă, Gertrude și-a dorit custodia nepoatei, iar acest lucru a dus la un proces în instanţă atât de scandalos încât judecătorul le cerea părţilor să părăsească sala de judecată pentru a o putea asculta în linişte pe copilă.

În timpul procesului au fost audiate mărturii care o descriau pe mamă ca pe un părinte denaturat şi a existat chiar o depoziţie din partea unei servitoare despre relațiile femeii cu un membru al familiei regale britanice. În cele din urmă, fetiţa a ajuns în custodia mătușii Gertrude.

Gloria a urmat Școala Greenvale din Long Island, Școala Miss Porter din Farmington, Connecticut, apoi școala Wheeler din Providence, Rhode Island și, când a ajuns la vârsta majoratului, i-a tăiat definitiv subvenţia mamei. Mai târziu, tânăra a făcut studii de artă la New York şi a devenit cunoscută pentru expoziţiile pe care le-a organizat. Din 1954 până în 1963 a urmat cursuri de actorie şi a fost distribuită în mai multe seriale de televiziune, inclusiv în Playhouse 90, Studio One, Hollywood Dick Powell Show.

Gloria Vanderbilt a fost, de asemenea, un model de succes. La vârsta de 17 ani a apărut în revista Harper’s Bazaar, iar în anii ’70 a intrat în industria fashion, oferindu-şi numele pentru o linie de eșarfe. În 1976, designerul indian Mohan Murjani i-a propus lansarea unei linii de blue-jeans de designer, pantaloni ce aveau semnătura Vanderbilt brodată pe buzunarul din spate, precum și un logo, o lebădă albă. Acelaşi logo a apărut mai târziu pe o colecție de rochii și parfumuri, apoi Gloria şi-a lansat o linie de bluze, încălțăminte, articole de piele, lichioruri și accesorii.

În 1978, şi-a înființat propria companie, “GV Ltd.” la New York, iar în perioada 1982 – 2002, L’Oreal a lansat opt ​​parfumuri sub marca Gloria Vanderbilt. În anii ’80, femeia de afaceri şi-a acuzat foștii parteneri din GV Ltd. și pe avocatul ei de fraudă și, după un proces îndelungat, a câștigat și a obţinut pe hârtie aproape 1,7 milioane de dolari, însă nu a recuperat niciodată banii. După un timp a fost nevoită să-și vândă reședințele din Southampton și New York, pentru că avocatul nu-i plătise niciodată impozitele, iar fiscul american era aproape de a-i pune sechestru total pe conturi.

Gloria Vanderbilt a fost căsătorită de patru ori, a divorțat de trei ori și a avut patru copii. În 1941, pe când avea 17 ani, tânăra s-a căsătorit cu Pat DiCicco, un impresar cunoscut în epocă, despre care s-a scris că a făcut afaceri cu mafia. Cei doi nu au avut copii și au divorțat în 1945, iar ulterior, Gloria a spus despre DiCicco că era un soț abuziv și că o bătea frecvent.

În aprilie 1945, la câteva săptămâni după divorț, milionara s-a recăsătorit cu dirijorul Leopold Stokowski, care avea deja trei fiice, Gloria fiind a treia și ultima lui soție. Din acest mariaj au rezultat doi copii. Al treilea soț al Gloriei a fost regizorul Sidney Lumet, iar ultimul, scriitorul Wyatt Emory Cooper. Acesta a fost tatăl lui Carter Vanderbilt Cooper, care s-a sinucis la vârsta de 23 de ani sărind de la geamul apartamentului său aflat la etajul 14 al unui zgârie-nori, şi al celebrului Anderson Hays Cooper, vedeta știrilor CNN. Se spune că Gloria ar fi avut o relație romantică cu fotograful și regizorul Gordon Paks, dar s-a vorbit şi despre alţi iubiţi cunoscuți ai frumoasei milionare, printre care Marlon Brando, Frank Sinatra, Howard Hughes și Roald Dahl.

Gloria Vanderbilt a murit pe 17 iunie 2019 în casa ei din Manhattan, la vârstă de 95 de ani.

 

DS TW
No comments

leave a comment