HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicJanet Gaynor, prima actriță care a obținut Premiul Oscar

Janet Gaynor, prima actriță care a obținut Premiul Oscar

Janet Gaynor
DS TW

Jumătate din Hollywood spunea că-i cea mai drăgălaşă fată din lume, iar cealaltă jumătate era împărţită între multe altele. Dar toți erau de acord că e adorabilă. Dintre toate stelele de cinema, Janet Gaynor a fost cea mai dulce și cea mai iubită, pentru că farmecul ei avea ceva cu totul particular, ceva uman, ceva care îi câștiga pe spectatori din prima secundă, după prima scenă în care apărea pe ecran.

Născută în Philadelphia pe 6 octombrie 1906, și-a făcut studiile în Florida, Chicago și San Francisco, apoi, fără nici o altă perspectivă şi fără alte mijloace decât frumuseţea şi farmecul ei, Janet a înfruntat, în 1926, pentru întâia oară, Hollywood-ul, cu toată strălucirea şi gloria lui.

Miss Gaynor nu a cunoscut greutățile debutului cu care se confruntau cele mai multe stele de cinema, pentru că ascensiunea ei a fost aproape fulgerătoare. A ajuns la Hollywood și a fost nevoită să-și câștige existența chiar din prima zi, pentru că nu avea la ea decât doi dolari. A fost angajată imediat la «Robert’s», renumitul restaurant din oraşul filmului, în corpul de balet.

“Zece seri, Janet dansa şi cânta un refren comun şi anonim. A unsprezecea seară, mai mulţi domni care o remarcaseră până atunci veniră la ea în cabină şi-i făcură diverse propuneri; unul, un bogătaş new-yorkez, se oferi să-i facă o vilă şi să-i procure tot ce va dori, până în ziua în care va accepta să fie soţia lui (în 1929, Janet Gaynor, devenită marea stea de cinema, s-a căsătorit cu un tânăr miliardar american care nu era altul decât primul ei admirator de la „Robert’s”); un altul i-a oferit un post de secretară la o fabrică de săpun, cu condiţia ca fotografia ei să fie imprimată pe ambalaje; al treilea, regizor la Fox Company, i-a spus că realizează un film în care ar avea nevoie de o fată în genul ei. Dintre toţi, Janet l-a ascultat pe ultimul… După trei luni, filmul „The Johnstown Flood” a văzut lumina ecranului, iar ea a fost remarcată de toţi criticii”, scria revista Cinema despre tânără în 1930.

Janet Gaynor
Janet Gaynor

După ce a apărut în pelicula „Târgul Iluziilor” alături de Lew Ayres, junele prim din „Nimic nou pe frontul de Vest”, s-a spus că Janet ar fi îndrăgostită de noul ei partener, așa precum se spunea că îl iubește pe Charles Farrell. O jurnalistă de la Hollywood a întrebat-o ce este adevărat din toate acestea.

„Viața mea a fost o romanță”, a răspuns. „Am fost măritată la o vârstă când alte fete se mai duc la școală. Lydell Peck din Frisco a fost primul meu bărbat. Am trăit un adevărat roman de dragoste. Dar ultimul capitol a fost o deziluzie cumplită… L-am iubit pe Charles Farrell, dar n-am fost căsătorită în secret cu dânsul după divorțul cu Lydell Peck (despărțirea de avocat s-a produs în 1933), după cum spuneau ziarele… A fost o romanță de dragoste platonică, o romanță asemănătoare cu cele pe care le-am interpretat de atâtea ori pe ecran… Nu mai știu astăzi ce a fost film sau realitate… Charlie a rămas până în ziua de astăzi eroul meu preferat…”

Întrebată apoi despre zvonurile privitoare la Henry Garat și Lew Ayres, Janet Gaynor a răspuns: „Cu Henry Garat am jucat în filmul „Adorable”, versiunea americană a unui mare film european. Iar cu Lew Ayres în ultimul meu mare succes, „Târgul Iluziilor“. Atât. Cei doi artiști mi-au fost parteneri în film, dar în viață n-au avut și n-au importanță pentru mine, din punct de vedere sentimental. Mi-au fost buni camarazi, nimic mai mult… Poate că Lew Ayres nu mi-ar fi atât de indiferent dacă aș putea uita amintirea lui Charles… E un tânăr admirabil, joacă minunat, talentul lui este o revelație… Lew Ayres va fi junele prim al generațiilor viitoare. Să nu vă închipuiți însă că, dacă în “Târgul Iluziilor” sunt îndrăgostită de el, asta trebuie să se întâmple neapărat în realitate…”

În 1939, actrița s-a recăsătorit cu Adrian (Adrian Adolph Greenburg), faimosul designer de costume ale cărui creații au devenit cunoscute datorită filmului “Vrăjitorul din Oz”. Bărbatul a realizat mii de ținute spectaculoase pentru sute de filme Metro-Goldwyn-Mayer între 1928 și 1941.

Janet Gaynor

Despre eveniment au scris toate gazetele mondene: “Ce efect va avea asupra carierei Janetei Gaynor recentul ei mariaj? Janet Gaynor s-a căsătorit pentru a doua oară. Logodită timp de câteva luni, ea s-a căsătorit recent cu Adrian, cel mai faimos desenator de toalete din Hollywood. Aceasta este o noutate intimă, care privește numai fericita pereche. Dar această veste mai are o latură care interesează atât pe spectator, cât și pe dl. și doamna Adrian. Care va fi efectul asupra Janetei Gaynor și asupra carierii ei?

Mulți se vor întreba dacă măcar va avea vreun efect. Se vor gândi la faptul că multe actrițe se căsătoresc în fiecare an și în carierele lor intervin schimbări mici sau nu intervine nici o schimbare. Ele continuă să joace tot atât de prost sau tot atât de bine ca și înainte de mariaj. Aceasta este una din slăbiciunile poveștilor de dragoste din Hollywood și arată de ce divorțul e acolo într-o proporție atât de mare. Dacă mariajul nu izbutește să amplifice caracterele amândurora, adică cel al bărbatului și cel al femeii, dându-le un plus de îngăduință și înțelegere a vieții, acel mariaj poate fi socotit un mariaj ratat. Pe de altă parte, dacă mariajul a săvârșit aceste lucruri, atunci efectul se arată în activitatea celor doi.

Cu Janet Gaynor se va petrece o schimbare remarcabilă. Aceasta este și opinia Hollywood-ului, care a și remarcat multe schimbări în viața ei generală. Iată de pildă, stilul ei de a se îmbrăca: e evident că a renunțat la stilul de fetiță modestă. Tăietura rochiilor ei este mult mai complicată și coafura ei mult mai în pas cu moda. În mod normal, aceasta ar fi numai o chestiune de interes trecător. Dar soțul Janetei este cel mai mare desenator de rochii din Hollywood. Toaletele pe care le vedeți purtate pe ecran de Garbo, Joan Crawford, Norma Shearrer și Rosalind Russell sunt opera lui. El a dăruit acestor femei reputația de vedete elegante. Adrian lucrează pe principiul că un desenator trebuie să îmbrace mintea și caută să arate în rochii personalitatea femeilor care le poartă. Ținând seama de acest lucru, noile stiluri ale Janetei au un înțeles viu. Janet le-a adoptat tocmai înainte de a se anunța logodna și se pare că își modelează viața după felul ei de a fi. Dragostea cu Adrian i-a schimbat și viața socială. Sunt mulți oameni la Hollywood care-și pot aminti de vremea când Janet era aproape necunoscută coloniei filmului. Ducea o viață liniștită alături de mama ei și nu venea niciodată în contact cu societatea mondenă a Hollywood-ului.

Janet Gaynor

Abia după eșuarea primului mariaj începu să-și facă prieteni și să ia o atitudine mai îndrăzneață. Deveni cea mai bună prietenă a Margaretei Lindsay. Puteau fi văzute peste tot întovărășite de prietenii lor. Adrian a introdus-o într-un cerc mult mai modern, mult mai nobil. El este unul dintre puținii fericiți muritori care pot povesti adevărata viață a Gretei Garbo și prietenii lui fac parte, în mare măsură, din grupul pe care Hollywood-ul îl clasifică cu mândrie „intelectual”.

Janet Gaynor a pătruns în acest cerc cu mai multă ușurință decât în pielea unui personaj. Căci, în viața intimă, e o fată extrem de capabilă. Janet a vrut de mult să fie ea însăși pe ecran. Dar din pricina reputației ei de Cenușăreasă, a fost obligată să adopte simplitatea. Poveștile simple de iubire ale Janettei aduceau cel mai mult public la cinema. Nimeni nu era mai surprins de acest succes decât însăși Janet.

Își începuse cariera de film ca o fetiță sfioasă care nici nu voise măcar să fie actriță. Tatăl ei adoptiv fusese inițiatorul acestui proiect. După unul sau două rolișoare fără importanță, fu proclamată star. Acest noroc neașteptat nu-i răpi prospețimea. Un regizor îmi spunea acum câțiva ani cu privire la Janet: „Este o actriță naturală, dar a avut și noroc“. Trăind în mijlocul familiei și amestecându-se rareori în afara studiourilor cu actorii ambițioși, influența familială i-a păstrat naturalețea tot timpul”. Această stare s-a păstrat. Janet se transformă din copil în femeie, făcu avere și nu îngădui ca personalitatea ei să fie acoperită de trăsăturile Cenușăresei pe care alții încercau să i le impună. Apoi se căsători. Luă de soț un tânăr avocat din San Francisco care o cunoscuse în timp ce se afla la Hollywood, în interes de afaceri. Rămaseră împreună mai mulți ani.

Credem că al doilea ei mariaj nu va însemna sfârșitul carierei. Dar când se va reîntoarce în studio, lumea va vedea o nouă Janet Gaynor. Are emotivitatea și inteligența necesare interpretării rolurilor de grea compoziție”.

Căsnicia actriței cu Adrian s-a încheiat în 1959. Cinci ani mai târziu, soțul lui Janet a devenit producătorul Paul Gregory, care i-a fost alături până la sfârșitul zilelor.

Janet a fost prima câștigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriță la ceremonia organizată pe 16 mai 1929, pentru aparițiile în filmele „7th Heaven”, „Street Angel” și „Sunrise: A Song of Two Humans”.

O altă peliculă memorabilă în care a jucat a fost “S-a născut o stea” (din 1937). Ultimul ei film a fost realizat în 1959 și s-a numit „Bernardine”. După acea dată, Janet Gaynor a apărut doar în filme de televiziune. Pe scena teatrului, la Broadway, a putut fi văzută până în anul 1980, în rolul Katrinei din piesa “Harold și Maud”.

În 1982, actriţa americană a fost grav rănită într-un accident de circulaţie la San Francisco. Janet se afla într-un taxi împreună cu soţul ei, Paul Gregory, cu actriţa Mary Martin, mama lui Larry Hagman, alias J.R.Ewing din serialul de televiziune „Dallas“, şi cu impresarul acesteia, cînd o camionetă a intrat in maşina lor în plină viteză.

În ciuda eforturilor medicilor, prima laureată a unui premiu Oscar nu a reușit să-și revină complet după accident și a încetat din viață doi ani mai târziu, pe 14 septembrie 1984, la vârsta de 77 de ani. Gregory a decis să-și pună capăt zilelor în decembrie 2015, la vârsta de 95 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment