HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicJohn Wayne: soldat, pilot, cowboy și şerif. Peste 200 de filme în peste 50 de ani

John Wayne: soldat, pilot, cowboy și şerif. Peste 200 de filme în peste 50 de ani

John Wayne
DS TW

John Wayne, pe numele său real Marion Michael Morrison, a venit pe lume pe 26 mai 1907 în Winterset, Iowa⁠, și a avut la naștere nu mai puțin de 6 kilograme, fapt consemnat ca o curiozitate în presa epocii.

Familia s-a mutat în Palmdale, California, apoi, în 1916, la Glendale, unde tatăl său lucra ca farmacist. Adolescentul a urmat Glendale Union High School, a făcut parte din echipa de fotbal și din echipa de dezbateri a liceului, a fost, de asemenea, redactor la ziarul școlii și lucra în vacanțe într-un magazin de înghețată deținut de un bărbat care potcovea cai pentru studiourile de la Hollywood.

Wayne a dat admitere la Academia Navală a Statelor Unite, dar nu a fost admis din cauza notelor proaste, astfel că a decis să se înscrie la cursurile Universității din California de Sud (USC), la Drept, însă a întrerupt cursurile după ce și-a pierdut bursa. A devenit apoi recuziter și figurant la Hollywood, iar în 1926 a primit un rol minor în pelicula “Bardelys the Magnificent”, urmat de apariții episodice în alte câteva filme mute.

În 1929, regizorul Raoul Walsh l-a văzut mutând decorurile pe platourile de filmare, a fost impresionat de figura lui și i-a oferit rolul principal din “The Big Trail” (1930), dar filmul nu a avut un mare succes. În următorii zece ani nu a primit decât roluri nesemnificative, jucând în aproximativ 80 de filme din 1930 până în 1939. Recunoașterea sa a venit în momentul în care a fost distribuit în “Diligența” (1939), iar primul film color în care a jucat a fost “Shepherd of the Hills” (1941), alături de vechiul său prieten, Harry Carey. Anul următor a apărut într-o peliculă regizată de Cecil B. DeMille, “Reap the Wild Wind” (1942), împreună cu Ray Milland și Paulette Goddard.

John Wayne

“Am avut norocul să joc întotdeauna bărbatul în luptă continuă împotriva greutăţii vieţii sălbatice, şi în acelaşi timp exista totdeauna cineva prin apropiere care să-mi aducă o oranjadă sau un whisky dacă aveam chef. Este probabil adevărat că am sfârșit prin a mă identifica cu personajele mele. Era o necesitate. Nu pot să joc dacă nu sunt sincer. Bărbatul puternic de partea binelui sunt eu. Fără echivoc. Mă aflu acolo pentru a fi sincer şi drept şi, credeţi-mă, am fost sincer şi drept”, mărturisea John Wayne în 1971.

În 1969, Academia Americană de Film i-a oferit premiul pentru cel mai bun actor al anului pentru rolul din “True Grit”. Actorul suferea de cancer, dar a continuat să joace în filme și seriale tv, să apară în documentare și emisiuni de televiziune.

John Wayne

John Wayne a încetat din viață pe 11 iunie 1979, la vârsta de 72 de ani. “La ultima decernare a Oscar-urilor, John Wayne era oaspete de onoare. Şi-a făcut intrarea în scenă nu ca o vedetă, ci mai curând ca un cow-boy care a îmbrăcat smoking-ul. Era plin de haz, optimist, îşi anunţa o nouă victorie asupra duşmanului dinlăuntru care ar fi vrut să-l răpună şi se declara gata să se lupte mai departe cu el. Zâmbetul, mai curând o grimasă, păstra o amintire a unui optimism ce părea irezistibil. Imaginea lui însă era mai puţin optimistă, părea mai curând aceea a unui om pe care victoria amintită îl costase enorm. Şi o victorie care se dovedeşte a fi fost atât de scurtă! John Wayne avea 72 de ani şi a lăsat în urma lui o adevărată minicinematecă: peste 200 de filme în care a jucat. A spune despre Wayne că a fost un mare actor sună ca o banalitate. Pentru că Wayne era în primul rând o personalitate care şi ca om, şi ca interpret depăşea canoanele obişnuite. Acum el şi filmele lui rămân în fondul de aur al cinematecilor”, scria presa americană în 1979, după moartea actorului.

John Wayne

Testamentul publicat după câteva zile arăta că moştenirea lăsată de John Wayne se ridica la suma de 6,85 milioane dolari și, potrivit dorinţei lui, fiecare din cei şapte copii pe care i-a avut cu cele trei soții a primit câte 5.000 de dolari, înmulţiți cu numărul de ani care îi aveau în acel moment peste vârsta majoratului. Astfel, fiul mai mare al actorului, care împlinise 44 de ani, a primit 115.000 dolari, adică de 23 de ori 5.000 de dolari. Prima soţie a lui John Wayne a moștenit o alocaţie lunară de 3.000 dolari, iar secretarele sale, Mary St. John şi Pat Stacy, au primit 10.000, respectiv 30.000 de dolari. Mai multe persoane care îi fuseseră apropriate, inclusive ultima sa soţie, Pilar, de care divorţase în 1973, au fost excluse de la moştenire.

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Diligenta” (1939), “Seceră vântul sălbatic” (1942), “Rio Grande” (1950), “Omul liniștit” (1952), “Rio Bravo” (1959), “Omul care l-a ucis pe Liberty Walace” (1962), “Hatari” (1962) sau “Rooster Cogburn” (1975). John Wayne, cu statura sa majestuoasă și ochii săi senini, cu gesturile sale calme, dar sigure nu mai era doar o vedetă, ci făcea parte integrantă din fascinanta mitologie a westernului.

c
DS TW
No comments

leave a comment