HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreLillie Langtry: actriță, amantă regală, femeie de succes

Lillie Langtry: actriță, amantă regală, femeie de succes

DS TW

Emilie Charlotte Le Breton s-a născut pe 13 octombrie 1853 pe Insula Jersey și a fost singura fiică a reverendului William Corbet Le Breton și a amantei acestuia, Emilie Davis, o femeie de o frumusețe specială. Tatăl ei era prost văzut în comunitate din cauza numărului mare de relații extraconjugale și, atunci când soția sa l-a părăsit, în 1880, a plecat și el de pe insulă.

Copila a fost educată de tutorele celor șase frați ai ei, primind o educație solidă, chiar neobișnuit de temeinică pentru fetele din acea perioadă. Pe 9 martie 1874, Lillie, ajunsă la vârsta de 20 de ani, s-a căsătorit cu un moșier irlandez numit Edward Langtry, un bărbat în vârstă de 26 de ani, care mai fusese căsătorit.

La un moment dat, Lordul Ranelagh, un prieten al tatălui ei, a invitat-o la o recepție la Londra, unde tânăra a atras rapid atenția prin frumusețea și spontaneitatea ei. Lillie a devenit căutată în societatea londoneză și invitațiile la diverse evenimente ale aristocrației au început să curgă, iar faima ei a ajuns la curtea regală.

Pe 24 mai 1877, Albert Eduard, prințul de Wales, a aranjat să stea alături de frumoasa doamnă Langtry la o cină dată de Sir Allen Young. La recepție participa și soțul ei, dar acesta a fost așezat la celălalt capăt al mesei, iar Bertie a avut suficient timp să o impresioneze pe Lillie. Deși era deja căsătorit cu Prințesa Alexandra a Danemarcei și avea șase copii, era cunoscut ca un mare aventurier, iar tânăra a devenit metresa semi-oficială a moștenitorului Coroanei, fiind prezentată chiar și reginei Victoria.

Aventura celor doi a durat pe parcursul anului 1877, dar, în cele din urmă, relația s-a răcit. La începutul lui 1879, Lillie Langtry a avut o aventură cu Contele de Shrewsbury și în aprilie una cu Prințul Louis de Battenberg, deși era, în același timp, într-o relație relativ stabilă cu Arthur Clarence Jones, un vechi prieten.

În iunie 1880, a rămas însărcinată și cu siguranță nu soțul ei era tatăl copilului. L-a lăsat pe Prințul Louis să creadă că el este tatăl, dar cu banii primiți în timpul relației cu Prințul de Wales a plecat la Paris cu Arthur Jones, unde, pe 8 martie 1881, a adus pe lume o fetiță, pe Jeanne Marie, care avea să se căsătorească în 1902 cu politicianul scoțian Sir Ian Malcolm.

La sugestia lui Oscar Wilde, care îi era prieten apropiat, și a actriței Sarah Bernhardt, Lillie a îmbrățișat o cariera artistică. În decembrie 1881, și-a făcut debutul în fața publicului londonez la Teatrul Haymarket în piesa “She Stoops to Conquer” și în toamna următoare a făcut primul turneu în Statele Unite, unde a avut un succes de public enorm, motiv pentru care a revenit în America în 1906 și din nou în 1912.

Din 1882 până în 1891, Langtry a avut o relație cu milionarul Frederic Gebhard și a devenit cetățean american în 1897. A divorțat de soțul ei în același an, iar acesta a murit câteva luni mai târziu în urma unui accident, apoi Lillie a avut o aventură cu George Alexander Baird, un milionar pasionat de box, dar în 1899 s-a căsătorit cu britanicul Hugo Gerald de Bathe, care era cu 18 ani mai tânăr decât ea.

În ultimii ani ai vieții, Lillie Lady de Bathe a locuit la Monaco, deși soțul ei, Sir Hugo, locuia în Vence, tot pe Coasta de Azur. Cei doi se vedeau doar la evenimente publice sau în scurte întâlniri private.

De vârstnica Lillie, ajunsă la vârsta de 75 de ani, s-a ocupat la Monaco o bună prietenă, Mathilde Marie Peat, care i-a fost alături în ultimele zile ale vieții și căreia avea să-i lăse moștenire 10.000 de lire sterline, proprietatea din Monaco cunoscută sub numele de Villa le Lys, hainele ei deosebit de luxoase și automobilul pe care îl deținea. În ianuarie 1929, fosta metresă regală s-a îmbolnăvit de pneumonie și a murit pe 12 februarie. Deși își dorise să fie înmormântată alături de părinții ei în cimitirul din Insula Jersey, vremea nefavorabilă a făcut imposibil transportul sicriului, așa că a fost dusă pe tărâmul britanic de-abia pe 22 februarie, la bordul vaporului Saint Brieuc.

Lillie Langtry și-a folosit notorietatea pentru a promova mai multe produse cosmetice și un anumit tip de săpun translucid care aparținea brandului Pears Soap.

Fabuloasa poveste a vieții ei a devenit subiectul mai multor filme produse la Hollywood. Prima producție despre faimoasa curtezană a fost “The Westerner” din 1940, Lilian Bond fiind interpreta principală. Ava Gardner a primit și ea rolul actriței britanice în filmul “The Life and Times of Judge Roy Bean” din 1972, iar în 1978 viața lui Lillie a fost dramatizată de London Weekend Television.

Fosta iubită a prințului Eduard a publicat și trei cărți, prima dintre ele, numită “Viața doamnei Langtry, Crinul din Jersey și regina scenei” fiind tipărită în 1882, cea de-a doua a fost un roman, “All at Sea”, în 1909, iar ultimul volum, o autobiografie, a apărut în 1925 și s-a numit “The Days I Knew”.

Actrița are un site dedicat, lillielangtry.com, unde puteți găsi mai multe informații despre cariera și viața ei privată.

 

Galerie foto:

 

DS TW
No comments

leave a comment