AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseMademoiselle, cea mai bogată prințesă necăsătorită a Europei

Mademoiselle, cea mai bogată prințesă necăsătorită a Europei

Anne Marie Louise d’Orléans s-a născut la Palatul Luvru pe 29 mai 1627. Tatăl ei a fost Gaston, Duce de Orléans, singurul frate în viață al regelui Ludovic al XIII-lea al Franței. Mama ei, Marie de Bourbon, era singurul membru al ramurii de Montpensier a Casei de Bourbon până la nașterea fetiței şi a murit la cinci zile după ce a născut-o, lăsând-o pe noua Ducesă de Montpensier moștenitoare a unei averi imense care includea cinci ducate.

Ca fiica cea mare a unui Monsieur, Anne Marie Louise a fost cunoscută oficial de la naștere drept Mademoiselle și, fiind nepoată a unui rege al Franței, unchiul ei Ludovic al XIII-lea a creat un titlu nou pentru ea, “petite-fille de France”, nepoată a Franței. Până la nașterea, în 1638, a vărului ei, viitorul Ludovic al XIV-lea, micuța a fost cel mai important copil regal de la curtea Franței.

Fiind orfană de mamă, Mademoiselle a fost mutată de la Luvru la Palatul Tuileries și plasată în grija guvernantei Jeanne de Harley, care a învățat-o să scrie și să citească. Anne Marie Louise a fost foarte apropiată de tatăl ei. Gaston s-a recăsătorit cu Marguerite de Lorena într-o ceremonie secretă la Nancy, în noapte de 2 spre 3 ianuarie 1632. Pentru că nu obținuse aprobarea regelui, cuplul nu putea apărea la curtea Franței, iar căsătoria a fost ținută în secret.

La nașterea vărului ei, viitorul Ludovic al XIV-lea în 1638, Mademoiselle a decis că se va căsători cu el și îi spunea „micul meu soț” spre amuzamentul lui Ludovic al XIII-lea. Regele Franţei a murit în mai 1643 şi fiul său de cinci ani, Ludovic al XIV-lea, viitorul Rege Soare, a devenit regele Franței, iar relaţia dintre cei doi veri a fost destul de apropiată.

Ajunsă la maturitate, cea mai bogată prințesă necăsătorită a Europei nu reuşea să găsească un soţ potrivit. În 1646, Mademoiselle l-a întâlnit pe Carol, Prinț de Wales. Mătușa ei, regina Henrietta Maria a Angliei, a încurajat ideea căsătoriei tinerei cu Carol însă acest mariaj nu s-a materializat. După decesul împărătesei Maria Anna a Spaniei, Mademoiselle a fost interesată de o căsătorie cu împăratul văduv, Ferdinand al III-lea. Nici această tentativă nu a avut succes. A urmat apoi perioada tulbure a frondelor, iar Anne Marie Louise d’Orléans a fost implicată în revoltele de la Paris.

Mai târziu, Mademoiselle s-a îmbolnăvit de variolă, dar a supraviețuit bolii. După convalescență, s-a împrietenit cu Claire Clémence de Breze, soția Prinţului de Condé. Când Claire s-a îmbolnăvit grav de erizipel, Mademoiselle a primit propunerea să devină soţia prinţului după ce soţia bolnavă va muri, ea urmând astfel să-și mențină rangul la curte. Planurile de căsătorie au picat însă atunci când Claire Clémence s-a vindecat.

În timpul Frondei, orașul tatălui ei, Orléans, a solicitat ca ducele Gaston să rămână în localitate pentru a fi evitate jafurile și distrugerile. Cum tatăl ei era nehotărât, curajoasa Mademoiselle a luat decizia să meargă ea la Orléans pentru a-l reprezenta și pentru a pune capăt revoltelor. Călătorind prin Artenay, Mademoiselle a fost informată că orașul n-ar primi-o, iar când a ajuns la Orléans, porțile orașului au fost blocate și autoritățile au refuzat să-i deschidă. A strigat să i se permită intrarea, dar a fost ignorată. Un barcagiu s-a oferit să o ducă la Porte de La Faux, o poartă situată pe râu. Ducesa a pătruns în oraș și a fost întâmpinată triumfător de localnici, fiind purtată pe un scaun pe străzile din Orléans pentru ca toată lumea să o poată vedea. Mai târziu a mărturisit că nu a fost niciodată „într-o așa de fermecătoare situație”. A rămas aici timp de cinci săptămâni, atașându-se de oamenii din Orléans. De-abia în mai 1652 Mademoiselle a revenit în Paris şi a găsit capitala într-o stare de teroare. Temându-se pentru viața ei, Mademoiselle a părăsit Parisul şi s-a refugiat la reședința ei de la Saint-Fargeau, unde a rămas până în 1657, când a fost reprimită la curte.

Averea ei a fost administrată de tatăl ei până cînd Mademoiselle a devenit majoră, în 1652. Atunci a descoperit că ducele Gaston nu a fost cel mai cinstit contabil al uriaşei bogăţii pe care ea o avea moştenire de la mama sa, ba, mai mult, propria bunică, Ducesa de Guise, îi consumase din bani.

În februarie 1660, tatăl ei, ducele Gaston, a murit din cauza unui accident vascular cerebral la Blois. Ca fiică cea mare, Mademoiselle a fost principala moștenitoare, iar Gaston i-a lăsat o avere considerabilă care s-a adăugat averii ei care deja era mare.

Ducesa s-a îmbolnăvit grav pe 15 martie 1693. A murit la vârsta de 65 de ani la Palais du Luxembourg într-o zi de duminică, pe 5 aprilie 1693 şi a fost înmormântată la Bazilica Regală din Saint Denis pe 19 aprilie. Mademoiselle a rămas în istorie ca cea mai bogată prințesă necăsătorită a Europei.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu