AcasăOameni care au intrat în istorieHollywood clasicMae Questel, vocea lui Betty Boop și Olive Oyl

Mae Questel, vocea lui Betty Boop și Olive Oyl

Mae Questel

Mae Questel s-a născut pe 13 septembrie 1908 în Bronx, New York City, fiind fiica lui Simon și a Freidei Kwestel, o familie de condiție medie a Americii începutului de secol XX. Copila a urmat Liceul Morris și a studiat actoria la American Theatre Wing și, deși își dorea mult să lucreze în industria show-biz-ului, părinții ei, care erau evrei ortodocși, au descurajat-o în permanență să o ia pe acest drum și la un moment dat chiar au forțat-o să părăsească școala de teatru.

Cu toate acestea, la vârsta de 17 ani, Mae a câștigat un concurs de talente organizat la Teatrul RKO Fordham din Bronx, imitând-o pe actrița Helen Kane, a fost remarcată de un impresar și a început să cânte, datorită intervenției lui, într-un vodevil, ca imitatoare a vedetelor epocii. Tânăra imita aproape perfect vocile lui Maurice Chevalier, Fanny Brice, Marlene Dietrich, Eddie Cantor și Mae West. Întâmplarea a făcut ca la unul dintre spectacole să participe regizorul și producătorul Max Fleischer, un pionier al dezvoltării desenelor animate, care căuta o actriță care să-i dea voce personajului său, Betty Boop. Bărbatul era deosebit de inventiv, era creatorul rotoscopiei, o tehnică de animație revoluționară în acea epocă, și faptul că a fost remarcată de el era deja un câștig pentru tânăra aspirantă la lumea artistică.

Mae Questel

Mae era exact ceea ce-și dorea Max Fleischer, astfel că a angajat-o în 1931 și timp de opt ani a fost unica voce a celebrului personaj de desene animate, lucrând la peste 50 de scurtmetraje. În anii 1930, actrița a lansat un disc, „On the Good Ship Lollipop”, care s-a vândut în peste două milioane de exemplare.

Începând cu anul 1933, Mae Questel i-a dat voce și lui Olive Oyl, personajul feminin din seria de desene animate Popeye, produsă tot de Max Fleischer, devenind vocea permanentă a personajului până în 1938.

Pe lângă vocile pentru Betty Boop  și Olive Oyl, Mae Questel a lucrat și pentru filmul animat “Little Audrey”, iar din 1958 pentru scurtmetrajele „Wendy the Good Little Witch”, ”Winky Dink and You” și mai târziu a fost vocea lui Casper din animația “Casper, fantoma prietenoasă”.

În paralel cu cariera în filmele de de desene animate, actrița a jucat în mai multe reclame și în câteva filme și seriale tv, în care a avut însă roluri episodice.

Mae Questel a fost căsătorită de două ori, mai întâi cu cu Leo Balkin de care a divorțat în 1950, apoi cu Jack E. Shelby, cu care a avut doi fii, Robert și Richard. Actrița a murit pe 4 ianuarie 1998, din cauza unor complicații asociate cu boala Alzheimer, la vârsta de 89 ani, în apartamentul ei din Manhattan și a fost înmormântată în cimitirul New Montefiore din New York.

Mae Questel
Niciun comentariu

Lasă un comentariu