Mae West, fata rea de la Hollywood

Mae West s-a născut pe 17 august 1893 în Brooklyn, fiind fiica lui John Patrick West, care era boxer, și a Mathildei „Tillie”, care era model. Fetița urcă pe scenele de pe Broadway la doar nouă ani: cântă și dansează și părea că va deveni un copil minune al teatrului american. Joacă în diverse vodeviluri pînă la vârsta de 18 ani apoi, foarte repede, steaua ei apune.

Aproape disperată, își îndreaptă pașii spre alte zone artistice, urmează trupele de actori ambulanți, apare în sute de comedii, interpretează roluri când triste, când caraghioase, face numere acrobatice la circ. Muncește cu râvna, pentru că e fascinată de mirajul succesului, dar are o reputație îndoielnică, dobândită pe scenele de provincie, în comedii pe care ea însăși le regizează și le interpretează. Spectacolele sale nu sunt deloc pe placul puritanilor vremii, iar bunica maternă este îngrozită de calea pe care o apucase nepoata ei preferată.

Din cauza uneia dintre comediile sale, numită „Sex”, ajunge pentru 10 zile la închisoare. Scandalul creat în jurul numelui ei din pricina acestei piese îi aduce un pic de notorietate. Următorul spectacol, „Profitorul”, pus în scenă în Manhattan, la Bronx Opera House în 1928, o aduce direct

Mae West

în fata tribunalului cu un proces ale cărui detalii au făcut deliciul vremii. Poliția i-a arestat, imediat după reprezentație, pe toti cei 56 de membri ai trupei de teatru pentru indecență. Presa a descris show-ul ca fiind exhibiționist, vulgar, lipsit de decență, de natură să profaneze Broadway-ul.

Faima actriței atinsese cote de neimaginat. Deși hulită, Mae West se afla pe prima pagina a ziarelor de scandal, iar acesta a fost doar primul pas spre celebritate.

Lumea filmului îi era încă interzisă și, în ciuda stăruințelor ei, ușile de la Hollywood rămâneau închise. La una dintre audiții, regizorul care a avut curajul să o primească la o provă pe actrița cu reputație atât de proastă i-a spus direct că e prea grasă ca să apară într-un film și că ar face bine să țină un regim dietetic pentru a căpăta mai multa suplețe și ușurință în mișcări.

– Glumiți? a întrebat ea, mișcându-și șoldurile. A venit timpul să se sfârșească cu aceste prostii. Bărbații sunt sătui de femeile slabe. Eu sunt regina sex-appeal-ului și sex-appeal-ul meu n-are nicidecum intenția să devinpă anemic. Bărbații s-au plictisit să tot vadă înaintea ochilor schelete vrednice de dansuri macabre!

Mae West

Mae West este refuzată pe loc, părăsește platourile de filmare și, dezamagită de Hollywood, încearcă să găsească altă cale de supraviețuire la începutul teribililor ani ’30. Se angajează ca dactilografă și, o vreme, stă departe de lumina reflectoarelor.

Nu foarte mult pentru că, în 1932, primește primul rol de la Paramount, Maudie Triplett în “Nigt after night”. Se apropia de 40 de ani, vârsta la care actrițele erau considerate prea bătrâne pentru Hollywood.

Șansa ei, însă, este că va primi, în următorii doi ani, roluri în două filme cu Cary Grant, apoi face aproape anual câte un film, până la mijlocul anilor ’40. Înregistrează câteva zeci de albume, apare din nou pe scenele de teatru, dă interviuri, merge la aproape toate evenimentele mondene și afișează ținute extravagante.

Și viața ei personală a fost la fel de agitată ca cea artistică. Mae West se căsătorise pe 11 aprilie 1911 în Milwaukee, Wisconsin cu actorul Frank Szatkus, un coleg de scenă cu care se cunoscuse în 1909, pe când avea 17 ani. Tânăra nu a spus nimănui despre această căsătorie, dar presa a aflat și, la început, a negat mariajul, dar în cele din urmă a recunoscut acest lucru în iulie 1937. Cei doi nu trăiseră niciodată împreună ca soț și soție și au divorțat în 1943. În acest timp avusese o relație cu avocatul James Timony care era cu nouă ani mai mare decât ea și apoi cu boxerul afro-american William Jones, supranumit Gorilla Jones.

Administrația blocului în care actrița avea un apartament i-a interzis iubitului ei să intre în incintă, dar Mae West a rezolvat problema cumpărând clădirea. La aproape 61 de ani Mae West se căsătorește cu Paul Novak, un fost laureate al concursului Mister California, jucător de wrestling, cu 30 de ani mai tânăr decât ea. Actrița rămâne o apariție exotică și la bătrânețe, reușind să se mențină în atenția presei până în 1980, anul morții sale.

Mae Wesr

Salvador Dalí a realizat mai multe variante ale picturii intitulate „Face of Mae West which May Be Used as an Apartment” (Fața lui Mae West ce poate fi folosită ca un apartament), precum și designul celebrei sofa Mae West Lips Sofa care a fost proiectată în 1938 pentru Edward James. La Muzeul Dalí din Figueras există chiar Camera Mae West.

În august 1980, actrița, ajunsă la vârsta de 87 de ani, a căzut în timp ce se ridica din pat. Nu a mai putut să vorbească și a fost dusă la Spitalul Good Samaritan din Los Angeles, unde investigațiile au arătat că suferise un accident vascular cerebral. Mae West a murit pe 22 noiembrie 1980, fiind înmormântată în mausoleul familiei de la Cypress Hills Abbey, Brooklyn.

Lasă un comentariu