HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicMichèle Morgan, una dintre cele mai mari actrițe ale secolului XX

Michèle Morgan, una dintre cele mai mari actrițe ale secolului XX

Michèle Morgan
DS TW

Michèle Morgan, pe numele său real Simone Renée Roussel, s-a născut pe 29 februarie 1920 la Neuilly-sur-Seine, o suburbie înstărită a Parisului. Părinții săi erau Louis Roussel, funcționar într-o firmă care producea parfumuri, și Georgette Payot, care era casnică. În timpul crizei economice din 1929. bărbatul a rămas șomer, și-a luat soția și cei patru copii și s-a mutat în orașul Dieppe din Normandia, unde a deschis un mic magazin alimentar, dar a dat faliment doi ani mai târziu.

Micuța Simone a descoperit fascinația scenei după ce a văzut câteva spectacole la cazinoul din Dieppe, iar în 1935 a decis să plece la Paris, unde spera să aibă șanse de a deveni cunoscută. A convins-o pe mama ei să o lase să plece însoțită de fratele mai mic, Paul, care avea 12 ani, și s-a mutat la bunicii materni din Neuilly-sur-Seine.

Cu ajutorul unei agenții de casting a obținut primul ei rol, ca figurantă în filmul Mam’zelle Mozart din 1936. Regizorul peliculei, Yvan Noé, a sfătuit-o să-și îmbunătățească talentul nativ luând lecții de teatru și anul următor s-a înscris la cursul Simon, unul dintre cele mai vechi cursuri de formare destinate actorilor de comedie. În 1937, adolescenta a adoptat pseudonimul Michèle Morgan care i s-a părut că sună mai à la Hollywood și în același an a fost remarcată de regizorul Marc Allégret, care i-a oferit un rol principal în filmul “Gribouille”, alături de Raimu. A urmat, în 1938, “Le Quai des brumes”, peliculă regizată de Marcel Carné⁠, în care a jucat alături de Jean Gabin, și filmul “Remorques” din 1940, regizat de Jean Grémillon. După invazia Franței de trupele germane în 1940, Michèle Morgan a plecat în Statele Unite, la Hollywood, unde a fost încheiat un contract cu RKO Pictures, dar cariera ei nu a avut un mare succes, cu excepția rolurilor din “Joan of Paris”, în care a jucat alături de Paul Henreid, și “Higher and Higher”, film în care a fost distribuit și Frank Sinatra.

Michèle Morgan

Actrița a fost testată pentru rolul principal din “Casablanca”, dar RKO nu a fost de acord cu suma de bani oferită de Warner Bros. Va filma mai târziu pentru compania Warner, fiind distribuită în filmul “Passage to Marseille”, în care l-a avut ca partener pe Humphrey Bogart.

După încheierea războiului, Michèle Morgan, actrița cu cei mai frumoși ochi din cinematografie, s-a întors în Franța, unde și-a reluat rapid cariera primind rolul principal din filmul “Simfonia pastorală” din 1946, regizat de Jean Delannoy, rol pentru care a obținut premiul pentru cea mai bună actriță la prima ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

În cariera sa a jucat în peste 60 de filme, printre cele mai cunoscute fiind “Première Désillusion”, “Fabiola”, “Les Orgueilleux”, “Marile manevre”, “Napoleon”, “Maria Antoaneta, regina Franței”, „Un minut de adevăr”. În anii ’70, Michèle Morgan s-a retras din cinematografie, acceptând doar apariții ocazionale în televiziune și teatru. Au existat totuși trei excepții: filmul “Le Chat et la Souris” din 1975, în care a jucat rolul doamnei Richard, peliculă regizată de Claude Lelouch, miniseria tv “Le Tiroir secret” din 1986, în care a interpretat-o pe Colette Dutilleul-Lemarchand și, în 1990, “Stanno tutti bene”, filmul lui Giuseppe Tornatore, în care a jucat alături de Marcello Mastroianni.

Michèle Morgan

Michèle a fost pasionată și de pictură, tablourile sale fiind expuse la diferite galerii de artă, iar în 1977 și-a lansat volumul de memorii numit “Avec ces yeux-là” („Cu acei ochi”).

În timp ce se afla la Hollywood, în 1942, actrița s-a căsătorit cu William Marshall, cu care a avut un fiu, Mike Marshall, dar cei doi au divorțat în 1948. Doi ani mai târziu s-a recăsătorit cu actorul francez Henri Vidal⁠, iar după decesul prematur al acestuia în 1959, a format un cuplu cu regizorul, scriitorul și actorul Gérard Oury până la moartea lui, în 2006.

Michèle Morgan a încetat din viață pe 20 decembrie 2016, în vârstă de 96 de ani, la Meudon, Franța, din cauze naturale, și a fost înmormântată la Cimitirul Montparnasse.

DS TW

leave a comment