HomeMonarhieMarea Ducesă Olga Feodorovna și-a crescut copiii cu o mână de fier

Marea Ducesă Olga Feodorovna și-a crescut copiii cu o mână de fier

DS TW

Prințesa Cecilie Auguste de Baden s-a născut pe 20 septembrie 1839 la Karlsruhe, fiind cea mai mică fiică dintre cei șapte copii ai lui Leopold, Marele Duce de Baden, și ai Prințesei Sofia a Suediei.

Tatăl ei provenea dintr-o ramură morganatică a familiei și nu avea un statut princiar sau drepturi la succesiunea Casei de Zähringen din Baden, dar, cu toate acestea, în 1830 a urcat pe tronul Marelui Ducat după ce linia masculină principală a familiei s-a stins, fiind mai târziu considerat primul suveran german care a făcut reforme liberale în țara sa.

Mama Ceciliei, Sophie Wilhelmine a Suediei, a fost fiica regelui Gustav al IV-lea Adolf al Suediei și a reginei Frederica de Baden și, spre deosebire de soțul ei, era o susținătoare a politicilor conservatoare.

În timpul scandalului cauzat de apariția lui Kaspar Hauser, un tânăr german care a afirmat că și-a petrecut copilăria în izolare totală într-o celulă întunecată și despre care s-a zvonit că ar fi avut o descendență princiară, posibila lui origine fiind chiar Casa de Baden, s-a spus că Sophie ar fi ordonat asasinarea băiatului în 1833.

Acest lucru a deteriorat relația dintre cei doi soți și la curte au apărut bârfe că Sophie a avut mai multe aventuri și că tatăl Ceciliei, ultimul copil al cuplului, ar fi fost un bancher evreu pe nume Haber, dar nu există dovezi care să confirme această afirmație.

În timpul Revoluției din 1848, familia Marelui Duce a fost nevoită să fugă de la Karlsruhe la Koblenz și în noile condiții relația Ceciliei cu părinții a fost una mai degrabă formală decât afectuoasă, iar mai târziu va aplica aceleași principii stricte asupra propriilor săi copii.

Prințesa avea 17 ani când familia ei i-a aranjat căsătoria cu Marele Duce Mihail Nicolaievici, fiul cel mic al Țarului Nicolae I al Rusiei, iar când a ajuns în noua țară a primit numele Olga Feodorovna. Nunta celor doi a avut loc pe 28 august 1857 la Palatul de iarnă din Sankt Petersburg.

 

Marele Duce Mihail și-a iubit mult soția și întreaga viață a fost influențat de ea, pentru că, deși era un bărbat bun, calm, devotat familiei și carierei militare, nu avea o inteligență sclipitoare. Pe de altă parte, Olga Feodorovna era plină de viață, cu limba ascuțită, plină de duh, foarte pasionată de bârfe și zvonuri. Cuplul a locuit la Sankt Petersburg, la Palatul Mihail, reședință care a fost construită pentru ei în 1861, vara se mutau la reședința Mikhailovskoe din Peterhorf sau la Grushevska, o moșie aflată în sudul Ucrainei.

Olga Feodorovna și Mihail au avut 7 copii, șase băieți și o fată, pe care marea ducesă i-a crescut cu o mână de fier. În toamna anului 1860, prințesa și soțul ei au vizitat Anglia, iar regina Victoria a descris întâlnirea cu marii duci într-o scrisoare către fiica sa, Victoria, prințesa moștenitoare a Prusiei, pe 24 octombrie 1860: “Au venit luni la prânz și au rămas până ieri. Amândoi au fost amabili și prietenoși, Cecilie este plină de umor, veselă, plăcută și deșteptă, iar Marele Duce este într-adevăr destul de fermecător – atât de blând și atât de diferit de fratele său, Constantin, și de surorile lui. Am fost fermecată de ei”.

În 1862, împăratul Alexandru al II-lea al Rusiei l-a numit pe Mihail Nicolaievici guvernator al Imperiului Rus în Caucaz, iar familia s-a mutat la Tblisi. Cuplul avea deja trei copii și alți patru s-au născut în Georgia. Timp de aproape 20 de ani au trăit în Caucaz, unde Marea Ducesă Olga a participat la ceremoniile oficiale și a sprijinit multe organizații caritabile, în special în domeniul educației feminine. Folosind în mare parte fondurile ei personale, în 1864 ducesa a organizat o școală pentru fete în Tbilisi, redenumită ulterior Gimnaziul pentru fete Marea Ducesă Olga Feodorovna și a fondat prima școală pentru fete în Osetia, apoi a finanțat un spital din Pyatigorsk, numit Sfânta Olga. În 1884 prințesa a devenit patroană a noului Spital pentru bărbați Alexander din Sankt Petersburg, care acum este spital de psihiatrie.

După asasinarea țarului Alexandru al II-lea în 1881, misiunea Marelui Duce în Caucaz s-a încheiat, iar în timpul domniei noului țar Alexandru al III-lea al Rusiei, Mihail a ocupat funcția de președinte al Consiliului Imperial, familia mutându-se definitiv la Sankt Petersburg. Alexandru al III-lea, care n-o plăcea pe Olga, se referea uneori la ea spunându-i „mătușa Haber”, făcând aluzie la presupusa ei descendență evreiască.

Marea Ducesă avea o personalitate puternică și limba ei ascuțită i-a adus multe necazuri la curtea imperială. A disprețuit-o pe soția morganatică a lui Alexandru al II-lea și mai târziu s-a arătat indignată de decizia țarului Alexandru al III-lea de a limita numărul Marilor Duci, lipsindu-i de acest titlu pe propriii lui nepoți.

În timp ce soțul ei se ocupa de cariera militară, Marea Ducesă Olga și-a condus familia ca un general, a cerut ascultare deplină de la copii și a fost destul de rece față de aceștia. În 1879, împreună cu Marea Ducesă Maria Pavlovna, a aranjat căsătoria dintre singura ei fiică, Marea Ducesă Anastasia Mihailovna, cu Frederic Francisc al III-lea, Marele Duce de Mecklenburg-Schwerin, fratele Mariei Pavlovna.

În jurnalele sale, Alexander Polovtsov, secretar de stat în timpul domniei țarului Alexandru al III-lea, scria că Olga era certăreață și trândavă și nu făcea altceva decât să stea în palatul ei de pe malul râului Neva și să se uite pe fereastră la oamenii care treceau pe stradă, comentând tot timpul câte ceva despre ei.

Prințesa, care viza căsătorii avantajoase pentru cei șase băieți ai săi, a suferit o lovitură teribilă atunci când al doilea fiu, Marele Duce Mihail Mihailovici, a făcut o căsătorie rușinoasă la San Remo, pe 26 februarie 1891. Mariajul a fost nu numai morganatic, ci și ilegal conform statutului familiei imperiale și a provocat un mare scandal la curtea rusă. Marele Duce Mihail Mihailovici a rămas fără gradul său militar și fără poziția de adjutant la curte, i s-a interzis să se întoarcă în Rusia, iar când autoritara mamă a auzit care sunt consecințele căsătoriei morganatice a fost profund afectată și s-a îmbolnăvit grav. Câteva zile mai târziu, la insistențele medicilor, a plecat spre moșia sa din Crimeea, aflată lângă Capul Ai-Todor, pentru a se recupera.

În ziua de 9 aprilie 1891, în jurul prânzului, trenul expres în care se afla a trecut prin Harkov, iar în cursul după-amiezii, Marea Ducesă a suferit un atac de cord. Pentru că Harkov era cel mai mare oraș din apropiere, trenul s-a întors acolo, intrând în gară la aproximativ ora 7 după amiaza. Mai mulți medici din localitate au fost chemați în compartimentul ei și au diagnosticat-o cu o inflamație a plămânilor, Olga a fost dusă imediat în sala de așteptare, dar nici unul dintre cei șapte copii  nu i-a fost alături, deoarece prințesa călătorea singură. Pentru că medicii s-au temut să o transporte la spitalul din oraș, Marea Ducesă a murit în gara din Harkov trei zile mai târziu, pe 12 aprilie 1891, la vârsta de 51 de ani, fiind apoi înmormântată la Catedrala Petru și Pavel din Sankt Petersburg.

DS TW
No comments

leave a comment