HomeVizionariiMuzicieniMarele Bach, orfanul care și-a închinat viața muzicii

Marele Bach, orfanul care și-a închinat viața muzicii

DS TW

Johann Sebastian Bach s-a născut pe 21 martie 1685 la Eisenach, capitala ducatului de Saxe-Eisenach, într-o familie de muzicieni profesioniști. Tatăl său, Johann Ambrosius Bach, avea un angajament la curtea ducală și sarcina de a organiza activitatea muzicală a orașului și era organist al bisericii locale.

Mama copilului, Elisabeth Lämmerhirt, a murit la scurt timp după ce l-a adus pe lume, iar Ambrosius a încetat din viață când Johann avea 9 ani. Rămas orfan, băiatul a plecat la fratele său mai mare, Johann Christoph, care era organist la Ohrdurf și, la îndemnul acestuia, a început să ia lecții de orgă, studiind cu profesorii Georg Böhm, Dietrich Buxtehude și Johann Adam Reinken.

Bach

La vârsta de 18 ani, în 1703, Johann Sebastian a obținut primul post de organist în orășelul Arnstadt, apoi a primit un contract în Mühlhausen. În 1708, a primit poziția de organist și maestru de concerte la curtea ducelui de Weimar, având obligația de a compune nu numai muzică pentru orgă, dar și compoziții pentru ansambluri orchestrale, bucurându-se de protecția și prietenia ducelui Johann Ernst, el însuși compozitor.

Nouă ani mai târziu, din cauza că relațiile cu ducele Wilhelm Ernst se răciseră, Bach a fost nevoit să părăsească Weimarul, transferându-se la curtea prințului Leopold de Anhalt-Cöthen. În acest timp, a compus cele șase concerte brandenburgice, precum și suitele pentru violoncel „solo”, sonatele și partitele pentru vioară „solo” și suitele orchestrale.

În 1723, Johann Sebastian Bach a fost numit cantor și director muzical la biserica St. Thomas din Leipzig, unde avea și sarcina de a preda muzica elevilor de la școala de canto și de a compune pentru cele două biserici principale din oraș, astfel că în această perioadă a compus câte o cantată în fiecare săptămână. Muzicianul s-a căsătorit în 1707 cu Maria Barbara, cu care a avut 7 copii, din care numai 4 au supraviețuit copilăriei. După moartea primei soții, Bach s-a recăsătorit, în 1721, cu Anna Magdalena Wilcke, o tânără soprană cu 17 ani mai tânără ca el, cu care a avut o căsnicie fericită și care i-a dăruit încă 13 copii.

Bach

Spre sfârșitul vieții, Bach a încercat să-și tipărească lucrările, luând personal parte la pregătirea plăcilor de zinc, iar acest lucru a dus la afectarea gravă și ireversibilă a vederii sale, până aproape de orbirea completă. Marele compozitor a fost supus unei intervenții chirurgicale la ochi în martie 1750 și din nou în aprilie, cel care l-a operat fiind chirurgul oftalmolog britanic John Taylor, considerat astăzi un șarlatan despre care se crede că a orbit sute de oameni.

Johann Sebastian Bach a murit pe 28 iulie 1750, la vârsta de 65 de ani, din cauza complicațiilor provocate de infecția care i-a afectat ambii ochi.

DS TW

leave a comment