AcasăMonarhieMargaret Thatcher, prima femeie premier din istoria Europei

Margaret Thatcher, prima femeie premier din istoria Europei

Margaret Hilda Roberts, viitoarea baroneasă Margaret Thatcher, s-a născut pe 13 octombrie 1925 în orașul Grantham din Lincolnshire, în partea de est a Angliei. Tatăl său a fost Alfred Roberts, proprietarul unui mic magazin din oraș care cocheta cu politica, iar mama ei a fost Beatrice Roberts.

Margaret a fost o elevă silitoare, a urmat școala de fete din Kesteven și apoi, începând cu 1944, Colegiul Somerville, Oxford, unde a studiat chimia. Tânăra a devenit președinte al Asociației Universitare Conservatoare din Oxford în 1946, fiind cea de-a treia femeie care a ocupat această funcție. După absolvire, Margaret Thatcher a lucrat ca cercetător chimist pentru British Xylonite și pentru J. Lyons and Co., unde a ajutat la producerea metodelor de păstrare a înghețatei.

 

În 1951, Margaret s-a căsătorit cu Daniel Thatcher, un înstărit om de afaceri, cu care a avut doi copii. Baroneasa Thatcher a fost prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit, dar și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv, în 1979, 1983 și 1987.

Baroneasa Margaret ThatcherA devenit membru al Parlamentului britanic în 1959 și a fost una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică.

Refuzul de a face compromisuri şi francheţea i-au adus porecla „Doamna de Fier”. Băutura ei preferată era whiskey și a fost fotografiată deseori cu ţigara în mână, dar în acealaşi timp agenţiiBaroneasa Margaret Thatcher săi de pază povestesc că le curăţa pantofii şi camerele și avea în permanență o atitudine prietenoasă și grijulie pentru cei care o serveau.

 

Baroneasa Margaret Thatcher a murit în dimineața zilei de 8 aprilie 2013, la hotelul The Ritz din Londra, în urma unui accident vascular cerebral. Se cazase într-unul din apartamentele hotelului The Ritz Baroneasa Margaret Thatcherîn perioada Crăciunului precedent, din cauza unor probleme cu scările casei sale din Chester Square. Fostul premier britanic avusese, de altfel, probleme de sănătate mai mulți ani la rând.

 

Lordul Bell, purtătorul său de cuvânt, a confirmat decesul printr-un comunicat de presă emis la ora 12:52, ora locală. Alături de Churchill, baroneasa Margaret Thatcher împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

 

 

 

ĂImaginile care ilustrează acest articol fac parte din domeniul public)

Galerie foto:

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu