HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseMaria Amalia a Austriei, forțată să accepte un mariaj dinastic

Maria Amalia a Austriei, forțată să accepte un mariaj dinastic

Maria Amalia
DS TW

Arhiducesa Maria Amalia a Austriei s-a născut pe 26 februarie 1746 la Palatul Hofburg din Viena și fost al optulea copil al împărătesei Maria Terezia și a împăratului Francisc I, fiind sora mai mică a lui Iosif al II-lea, și sora mai mare a lui Leopold al II-lea, a Mariei Carolina și a reginei Franței, Maria Antoaneta.

Copila a crescut la curtea vieneză, mama ei fiind foarte implicată în educația strică pe care au primit-o toți copiii imperiali. Programul de instruire ales de împărăteasa Maria Terezia includea cursuri de dans, pictură, ortografie, educație civică, lecții de matematică și limbi străine, dar și de etichetă și pian. Arhiducesa nu a avut relații apropiate cu mama ei, de fapt s-a spus că, dintre toate fiicele împărătesei, ea a fost cea mai puțin agreată de severa suverană.

Maria Amalia

La vârsta de 22 de ani tânăra s-a îndrăgostit de prințul Karl de Zweibrücken, dar Maria Terezia s-a opus categoric unui mariaj cu bărbatul pe care îl considera un prinț nesemnificativ și i-a aranjat rapid un mariaj cu Ducele Ferdinand de Parma, care era nepotul regelui francez Ludovic al XV-lea. Când Maria Amalia a fost informată despre căsătoria aranjată, a primit foarte prost vestea, a plâns zile în șir, apoi a decis să nu-i mai vorbească mamei, sperând până în ultima clipă că o poate îndupleca pe Maria Terezia să o lase să-și aleagă soțul, așa cum făcuse cu arhiducesa Maria Cristina, care se căsătorise din dragoste în 1766. Mariajul Mariei Cristina fusese însă un favor special făcut de împărăteasă, iar acest lucru nu s-a mai repetat cu niciunul dintre copiii imperiali.

Împotriva dorinței ei, Amalia a fost nevoită să se căsătorească cu prințul Ferdinand de Parma, unul dintre susținătorii mariajului fiind fratele ei mai mare, viitorul împărat Iosif al II-lea, a cărui primă soție a fost sora tânărului, prințesa Isabella Maria de Parma.

Arhiducesa a părăsit Austria pe 1 iulie 1769 fiind însoțită de fratele ei, iar mariajul cu Ferdinand a avut loc pe 19 iulie la palatul ducal din Colorno. La doi ani după ce a ajuns la Parma, l-a eliberat din funcție pe Du Tillot, influentul premier al ducatului, și l-a înlocuit cu spaniolul Jose del Llano, care îi fusese recomandat de regele Carol al III-lea al Spaniei. În anii următori va avea relații foarte proaste cu împărăteasa Austriei, pe care nu o va ierta niciodată pentru că i-a refuzat dorința de a se căsători cu bărbatul pe care îl iubea, deși Maria Terezia a făcut numeroase încercări de reconciliere.

Maria Amalia coresponda însă frecvent cu surorile ei mai mici, regina Maria Antoaneta a Franței și regina Maria Carolina de Neapole și Sicilia, și a suferit mult în momentul în care regina Franței a fost ucisă de revoluționarii francezi.

După ce Napoleon Bonaparte a invadat Italia și soțul ei a murit, Maria Amalia a Austriei a fost numită șefa Consiliului de Regență din ducat, dar poziția ei a durat doar câteva zile. Pe 22 octombrie 1802 francezii au expulzat-o din Parma, iar ea și-a stabilit reședința la Castelul Praga, unde a murit pe 18 iunie 1804, la vârsta de 58 de ani. Corpul arhiducesei a fost înmormântat la cripta regală de la Catedrala Sf. Vitus din Praga, iar inima ei a fost dusă la Viena, fiind plasată în urna 33 din Cripta Capucinilor.

DS TW
Latest comment
  • Interesante subiectele din dosaresecrete.
    As dori să veniți cu alte subiecte. Aștept cu interes.

leave a comment