HomeVizionariiMuzicieniMaria Cebotari, destinul trist al inegalabilei soprane

Maria Cebotari, destinul trist al inegalabilei soprane

Maria Cebotari
DS TW

Maria Cebotari, numită de presa interbelică “unul dintre miracolele lumii”, s-a născut pe 10 februarie 1910 la Chișinău, în Basarabia, unde a urmat cursurile de canto ale Conservatorului. În 1929, a devenit actriță în cadrul Companiei de Teatru de Artă din Moscova și s-a căsătorit cu finanțatorul trupei, contele Alexander Virubov, apoi s-a mutat la Berlin, pentru a lua lecții de canto cu profesorul Oscar Daniel.

În 1931, a debutat pe scena operei din Dresda jucând rolul lui Mimi în opera “La Boema” a lui Giacomo Puccini și la scurt timp Bruno Walter a invitat-o să participe la Festivalul de la Salzburg, unde a primit rolul lui Euridice în opera lui Christoph Willibald Gluck, “Orfeu și Euridice”.

Maria Cebotari

În 1935, soprana a interpretat rolul Amintei la premiera mondială a operei “Femeia tăcută” a lui Richard Strauss, iar compozitorul a sfătuit-o să se mute permanent la Berlin, astfel că un an mai târziu s-a alăturat Operei de Stat din Germania, unde a fost prima donna timp de zece ani. În acea perioadă, a fost distribuită în rolul Susannei în „Nunta lui Figaro”, al Zerlinei în “Don Giovanni” și al Sophiei în “Cavalerul rozelor”, apărând, de asemenea, în spectacolele Companiei de Operă din Dresda și în cele ale Covent Garden din Londra, dar și la Opera de Stat din Viena sau la La Scala din Milano.

Maria Cebotari a cântat sub bagheta celor mai mari dirijori ai epocii, printre cei care au apreciat-o fiind Arturo Toscanini, Fritz Bush, Wilhelm Furtwängler, Clemens Krauss sau Karl Böhm. Se păstrează încă în arhive din acei ani câteva înregistrări excepționate care au fost remasterizate și pot fi astăzi audiate de cei interesați.

Maria Cebotari
Maria Cebotari

În 1938, soprana a divorțat de contele Virubov și s-a recăsătorit cu actorul austriac Gustav Diessl, cu care a avut doi fii, iar în 1946, după război, s-a alăturat Operei de Stat din Viena. A revenit și pe scena Covent Garden în 1947, iar pe 27 septembrie a apărut în rolul Donnei Anna în opera “Ottavio” a lui Richard Tauber, spectacolul având loc cu mai puțin de o săptămână înainte de a fi supusă unei intervenții chirurgicale în timpul căreia i s-a extirpat plămânul stâng, afectat de cancer.

După câteva luni, pe 20 martie 1948, soțul ei, actorul Gustav Diessl, a murit în urma unui atac de cord, iar actrița a suferit un șoc. Deși părea că operația de cancer a fost reușită, Maria Cebotari a început să aibă dureri severe chiar în timp ce se afla, la începutul anului 1949, pe scena operei din Milano, în timpul spectacolului “Nunta lui Figaro”. La început, medicii nu au luat-o în serios, dar pe 31 martie soprana s-a prăbușit în fața spectatorilor ce o urmăreau la Opera din Viena în “Studentul cerșetor”, lucrarea lui Karl Millöcker. După patru zile a fost operată de urgență, iar medicii au descoperit că și pancreasul, și ficatul erau afectate de metastazele bolii nemiloase.

Marea artistă a murit pe 9 iunie 1949, la doar 39 de ani, cei doi copii ai săi rămânând acum orfani de ambii părinți. Înmormântarea, la care au participat mii de oameni, s-a desfășurat la Cimitirul Döbling și a fost “una dintre cele mai impunătoare demonstrații de dragoste și onoare pe care vreun artist decedat a primit-o vreodată în istoria Vienei”, după cum consemna profesorul Stefan Zadejan.

În 1958, bunul prieten al sopranei, pianistul britanic Sir Clifford Curzon, și soția acestuia, Lucille, au decis să-i adopte, după un îndelungat proces administrativ, pe fiii ei, Peter și Fritz, despre care presa a scris la vremea respectivă că sunt „cei mai faimoși orfani ai secolului”.

Pe lângă cariera de succes, care a inclus spectacole pe scenele celor mai mari teatre de operă din Europa, Maria Cebotari a apărut și în mai multe filme al căror subiect era, într-un fel sau altul, legat de lumea operei, printre care “Giuseppe Verdi”, “Maria Malibran”, „Madama Butterfly”, „Love Me, Alfredo!”.

De asemenea, a jucat în filmul “Odessa în flăcări”, realizat în 1942 de regizorul italian Carmine Gallone, după un scenariu de Nicolae Kirițescu. Coproducție româno-italiană, pelicula avea ca subiect bătălia de la Odessa și a câștigat în acel an marele premiu la Festivalul de la Veneția.

Personajul interpretat de Maria Cebotari era Maria Teodorescu, o cântăreață de operă din Basarabia care se afla la Chișinău împreună cu fiul ei de 8 ani în momentul invaziei trupelor rusești. Băiatul a fost dus undeva în Odessa, iar mamei i s-a spus că va fi reținut într-un lagăr pentru a fi educat ca un “om nou”, adică sovietic, motiv pentru care femeia a acceptat să interpreteze cântece de propagandă în diverse teatre, în speranța de a-și recupera fiul. În cele din urmă a reușit să ajungă împreună cu copilul la București, unde se afla soțul ei, căpitan în armata română. Filmul “Odessa în flăcări” a fost interzis de cenzură în 1945, la scurt timp după ce trupele sovietice au ajuns la București, dar a fost redescoperit mai târziu în arhivele Cinecittà din Roma, fiind proiectat pentru prima dată în România în decembrie 2006.

DS TW

leave a comment