Mimi Reinhardt, născută Carmen Koppel, a venit pe lume pe 15 ianuarie 1915 la Viena și a fost fiica lui Emil și a Friedei Koppel, o familie de evrei din Imperiul Austro-Ungar. Tânăra a urmat Universitatea din Viena, perioadă în care a făcut cursuri de stenodactilografie, pentru a-și lua mai ușor notițe la cursuri. La mijlocul anilor ’30 și-a cunoscut viitorul soț, un polonez numit Weitman, și cuplul s-a stabilit apoi la Cracovia, oraș în care s-a născut fiul lor, Sascha, în 1939. După ce Polonia a fost ocupată de naziști, Mimi și soțul ei au încercat să fugă în Ungaria, dar au fost arestați, iar tânărul polonez a fost împușcat chiar la poarta ghetoului din Cracovia, în timp ce încerca să scape de armata germană.
Mimi, care avea 30 de ani, a fost inițial închisă în ghetou și în 1943 a fost transportată împreună cu alți evrei în lagărul de muncă forțată Plaszow ce fusese creat în decembrie 1942 la periferia orașului, pe amplasamentul a două vechi cimitire evreiești.
Aici, pentru că știa să stenografieze, a fost folosită de administrația lagărului la birouri și astfel l-a întâlnit pe Oskar Schindler, un industriaș german (membru al partidului nazist) care recruta muncitori pentru fabricile sale de armament și vase emailate. Mimi a devenit secretara lui Schindler, iar când acesta i-a cerut lui Amon Göth, comandantului lagărului, mai mulți muncitori pentru a sprijini efortul de război, ea a fost desemnată să dactilografieze lista respectivă pentru ca deținuții să poată fi transferați cu acte în regulă în tabăra de muncă Brünnlitz, în Cehoslovacia, unde Oskar Schindler își derula afacerile cu armament.
În toamna anului 1944, trenul care trebuia să-i ducă pe evrei selectați de la Plaszow la Brünnlitz a fost deviat la Auschwitz, iar Mimi, alături de cele 1.200 de persoane care urmau să muncească pentru Oskar Schindler, au stat timp de aproximativ două săptămâni la Auschwitz. În tot acest timp, industriașul german a încercat să-i extragă pe “evreii săi” de la Auschwitz pentru a-i duce la Brünnlitz și, în cele din urmă a reușit, iar cei 1.200 de oameni au supraviețuit până la eliberarea taberei de muncă, în mai 1945.
Oskar Schidler a primit în 1963 titlul de “Drept între popoare” de la Institutul Yad Vashem în Israel pentru rolul său în salvarea evreilor în timpul războiului, dar și pentru că i-a ajutat financiar pe mulți dintre cei pe care îi salvase de la moarte după ce Germania a fost învinsă în război. Industriașul german a murit pe 9 octombrie 1974 în orașul german Hildesheim și a fost înmormântat la Mount Zion, cimitirul catolic din Ierusalim, fiind singurul fost membru al Partidului Nazist înhumat în Israel.
După război, Mimi Weitmann a reușit să-și recupereze fiul care rămăsese în grija buncii paterne în Ungaria și s-a mutat cu el în Maroc. Acolo l-a întâlnit pe Reinhardt, un evreu care era managerul unui hotel și care avea să devină cel de-al doilea ei soț. În 1957, familia s-a mutat în Statele Unite, la New York, unde Mimi a adus pe lume un al doilea copil, o fiică, care însă a murit la vârsta de 49 de ani. În 2007, la venerabila vârstă de 92 de ani, Mimi Reinhardt s-a mutat împreună cu fiul ei, Sascha, care a devenit profesor de sociologie, în Herzliya, Israel.
Fosta secretară a lui Oskar Schindler a murit pe 8 aprilie 2022, la vârsta de 107 ani, într-un cămin de bătrâni.
Filmul american “Lista lui Schindler”, realizat de regizorul Steven Spielberg în 1993 pe baza cărții document cu același nume scrisă de romancierul australian Thomas Keneally, a obținut șapte Premii Oscar, inclusiv Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cea mai bună coloană sonoră, precum și șapte Premii BAFTA și trei Globuri de Aur, iar în 2007, a fost plasat pe locul 8 în lista “Celor mai bune 100 de filme americane din istorie” de către Institutul American de Film.
Surse:
Oskar Schindler’s Jewish secretary, who drew up his worker lists, dies at age 107, timesofisrael.com
Thorsten Schmitz, Mimi Reinhardt im Porträt: Die Frau, die Schindlers Liste schrieb
Mihaila Nicolae / April 12, 2022
Foarte interesante știrile istorice
De buna calitate să-mi Trimiteți
Cu mulțumiri
/
Iliesi Lidia / April 13, 2022
Îmi plac mult toate informațiile istorice pe care nu le găsești oriunde și oricând.
/
ion ilie / April 14, 2022
foarte frumoase povestiri si detaliate corect
/
Moldovan V. / April 25, 2022
Jos pălăria
/