HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseNevada Hayes, “văduva de 10 milioane de dolari”

Nevada Hayes, “văduva de 10 milioane de dolari”

DS TW

Nevada Stoody Hayes s-a născut pe 21 octombrie 1870 în Sandyville, Ohio, și a fost fiica lui Jacob Walter Stoody și a soției lui, Nancy Miranda McNeel, o familie de condiție medie, fără o mare avere.

Tânăra era bine educată, foarte frumoasă și fermecătoare. Primul ei soț a fost inventatorul Lee Albert Agnew, cei doi au divorțat în 1906, dar, în ciuda separării, acesta și-a menținut sentimentele față de fosta soție, iar după ce a murit, pe 31 ianuarie 1924, testamentul bărbatului a surprins întreaga familie. Întreaga lui avere fusese lăsată fostei soții și fiului lor, Lee Albert “David” Agnew, Jr.

A doua zi după divorțul de Agnew, Nevada Hayes s-a căsătorit cu William Henry Chapman, care a murit un an mai târziu și i-a lăsat frumoasei văduve o avere de peste 8 milioane de dolari, ziarele numind-o mai târziu “văduva de 10 milioane de dolari”.

 

Tânăra a plecat imediat în Europa, iar printre cei care s-au luptat pentru a-i obține mâna s-au numărat Lordul Falconer, care s-a căsătorit mai târziu cu moștenitoarea americană Helen Zimmerman, Contele A. F. Cherep-Spiridovich, un ofițer țarist, Prințul Mohammed Ali Hassan al Egiptului și Contele Aubert de Sonies.

În timp ce acesta din urmă se afla în holul hotelului St. Regis așteptând-o pentru a-i oferi un buchet cu flori și pentru a o cere în căsătorie, Nevada a plecat printr-o ieșire din spate cu Philip Van Valkenburgh, un membru proeminent al unei vechi familii din New York. Cei doi s-au căsătorit în Connecticut pe 23 noiembrie 1909 și au divorțat după foarte puțin timp, dar a urmat un lung război în justiție pentru că Van Valkenburgh a cerut o pensie în urma divorțului și, în cele din urmă, ea a fost de acord să-i ofere 200.000 de dolari.

Al patrulea și ultimul soț al americancei a fost al treilea duce de Porto, Don Afonso de Braganza, cu care s-a căsătorit pe 26 septembrie 1917 la Roma. Nevada Hayes a început să-și spună “Alteța Sa Nevada, Ducesa de Porto”, dar familia regală portugheză nu a recunoscut-o niciodată, deși ducele a încercat toate strategiile pentru a-și face familia să-i accepte soția.

Trei ani mai târziu, pe 21 februarie 1920, Afonso a murit la Napoli, în Italia. Nevada a călătorit din Italia în Portugalia cu trupul răposatului ei soț și a aranjat să fie depus în Panteonul Braganza din Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Deși termenii unei căsătorii morganatice excludeau soțul supraviețuitor de la moștenirea oricăruia dintre titlurile sau privilegiile sale, legislația permitea moștenirea tuturor bunurilor, iar prin testament Don Afonso și-a lăsat întreaga avere soției sale, Nevada Stoody Hayes.

După decesul lui, frumoasa Nevada s-a autointitulat prințesă moștenitoare a Portugaliei, pentru că soțul ei fusese unchiul regelui Manuel, și a cerut guvernului republican portughez să-i acorde toate fondurile familiei regale, solicitare care nu a fost luată în considerație.

În 1935, Ducesa de Porto a călătorit la New York, unde a povestit că, după ce petrecuse două luni în Germania, a fost “foarte impresionată de Adolf Hitler”. Nevada Hayes a murit pe 11 ianuarie 1941, la vârsta de 71 de ani, în Spitalul St. Joseph din Florida.

După moartea ei, Fundația Casei de Bragança a răscumpărat tabloul “Bătălia de la Capul St. Vincent”, o comoară națională portugheză care îi fusese lăsată moștenire ducesei de soțul ei și care acum se află în Muzeul Maritim din Lisabona.

DS TW
No comments

leave a comment