Paul Newman, actorul-filantrop

Paul Newman

Paul Newman s-a născut pe 26 ianuarie 1925 în orașul Shaker Heights din Ohio și a fost cel de-al doilea fiu al Theresei Garth și al lui Arthur Sigmund Newman, care aveau un mic magazin de articole sportive.

Paul a urmat cursurile școlii primare și ale liceului din oraș pe care le-a absolvit în 1943, urmând în acest timp cursuri de teatru și participând la diverse serbări școlare, apoi a fost înscris pentru câteva luni la Universitatea Ohio din orașul Athens.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost încorporat în Marina Statelor Unite, a fost trimis la Barbers Point, în Hawaii, fiind după aceea repartizat la escadrilele de torpile din Pacific, care erau responsabile de instruirea piloților avioanelor de luptă.

După război Newman și-a luat licența în economie, apoi a urmat cursurile Yale School of Drama timp de un an. Tânărul a ajuns la New York în 1951 împreună cu prima sa soție, Jackie Witte, și a debutat în teatru pe Broadway, în producția “Picnic” a lui William Inge în 1953, fiind în 1955 distribuit în “Desperate Hours” și în 1959 în piesa „Dulcea pasăre a tinereții” în care a jucat alături de Geraldine Page, spectacol care va fi ecranizat în 1962.

În acest timp, Newman a început să joace în filme de televiziune, primul său rol fiind într-un serial din 1952, “Tales of Tomorrow”, iar la mijlocul anilor 1950 a filmat pentru CBS.

În 1956 actorul a fost distribuit în unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale, cel al lui Rocky Graziano din filmul “Cineva acolo sus mă iubește”, apoi a primit rolul lui Billy the Kid în „The Left Handed Gun”.

Paul Newman

A urmat, în 1958, filmul „Pisica pe acoperișul fierbinte”, în care a jucat alături de Elizabeth Taylor și pentru care a obținut prima sa nominalizare la Premiile Oscar și în același an a jucat în “Lunga vară fierbinte” împreună cu viitoarea sa soție, Joanne Woodward, rol pentru care a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes din 1958.

Unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale va fi “The Young Philadelphians”, din 1959, după care au urmat la fel de celebrele “Butch Cassidy și Sundance Kid”, „Din când în când o idee mare”, „Bani de buzunar”, „Cacealmaua”, „Infernul din zgârie-nori”, „Comedie mută”, „Buffalo Bill și indienii”, „Furie pe gheață”, „Drumul spre pierzanie”, „Mesaj de departe”, „Culoarea banilor” (pentru care a obținut premiul Oscar în 1986) sau „Aici sunt banii”.

Paul Newman
Paul Newman

Paul Newman a fost căsătorit de două ori, prima dată cu Jackie Witte, cu care a avut trei copii, dar cei doi au divorțat în 1958, iar a doua sa soție va fi actrița Joanne Woodward, câștigătoare a premiului Oscar pentru filmul “Cele trei fețe ale Evei”, cu care va avea încă trei copii.

Unul dintre fiii săi, Scott Newman, și el actor, a suferit un accident de motocicletă în 1978 după ce, în trecut, avusese mai multe probleme cu legea din cauza abuzului de alcool. După accident tânărul a început să folosească excesiv tranchilizate, iar într-o noapte din toamna aceluiași an a luat o doză mare de diazepam asociată cu alcool care i-a provocat decesul. Paul Newman i-a mărturisit atunci unui prieten: „Nimic nu-mi poate repara vinovăția față de Scott. Va fi cu mine atâta timp cât voi trăi”. În 1980 actorul a înființat în memoria fiului său decedat Centrul Scott Newman, dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății și profesorilor care au atribuții în educația copiilor cu privire la riscurile abuzului de alcool și droguri.

Ultima apariție în cinematografie a lui Paul Newman a fost în rolul unui șef mafiot în filmul “Road to Perdition” din 2002, în care a jucat alături de Tom Hanks și pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Paul Newman
Niciun comentariu

Lasă un comentariu