Fantastica Rita Hayworth, Prințesa Iubirii

Margarita Carmen Cansino s-a născut pe 17 octombrie 1918  în Brooklyn, New York, fiind cel mai mare copil al unei familii de dansatori. Tatăl ei, Eduardo Cansino, era născut în Castilleja de la Cuesta, un orășel de lângă Sevilla, iar mama, Volga Hayworth, era americancă de origine irlandeză. Cuplul s-a căsătorit în 1917 și a avut, pe lângă Margarita, doi fii: Eduardo Jr. și Vernon.

Tatăl fetei a vrut ca ea să devină dansatoare profesionistă, în timp ce mama spera că va deveni actriță. Rita își va aminti mai târziu: “De când aveam trei ani și jumătate, de îndată ce am putut sta pe picioarele mele, mi s-au dat lecții de dans. Repetă, repetă, repetă, asta a fost copilăria mea.”

 

Copila a participat la cursuri de dans în fiecare zi timp de câțiva ani și, înainte de a împlini cinci ani, a fost una dintre cele patru fetițe care au evoluat în producția de pe Broadway a The Greenwich Village Follies la Winter Garden Theatre. În 1926, la vârsta de opt ani, a apărut în La Fiesta, un scurt metraj pentru Warner Bros.

În 1927, tatăl ei a decis ca familia să se mute la Hollywood și și-a înființat propriul studio de dans. În 1931, Eduardo Cansino și fiica sa de 12 ani au format trupa Dancing Cansinos, dar pentru că, în conformitate cu legislația, Margarita era prea tânără pentru a lucra în cluburi de noapte și baruri în America, tatăl ei a luat-o cu el pentru a dansa în Tijuana, Mexic, o zonă turistică populară pentru cei din Los Angeles. Eduardo a abuzat-o sexual, a prezentat-o ca fiind soția lui și a obligat-o să se îmbrace în haine sexy, total nepotrivite pentru vârsta ei.

 

La vârsta de 16 ani, tânăra dansa cu tatăl ei în cluburile Foreign și Caliente și a fost remarcată de Winfield Sheehan, șeful Fox Film Corporation. Acesta a aranjat rapid ca Rita să dea o probă și, impresionat de personalitatea ei, a pus-o să semneze un contract pe termen scurt, de șase luni, cu Fox, sub numele de Rita Cansino.

În timpul petrecut la Fox, tânăra a apărut în roluri minore, iar la sfârșitul contractului ei, Fox a fuzionat cu 20th Century Fox și fetei nu i-a fost reînnoit angajamentul.

În această perioadă l-a întâlnit pe impresarul Edward C. Judson, care i-a aranjat o apariție într-o producție a Columbia Pictures, iar șeful studioului, Harry Cohn, i-a propus un contract pe șapte ani.

Totuși, acesta a susținut că imaginea ei era prea mediteraneană, iar numele său de familie suna prea spaniol, astfel că Rita Cansino a devenit Rita Hayworth, adoptând numele de fată al mamei sale, spre supărarea tatălui abuzator.

 

Cu încurajarea lui Judson, Rita Hayworth și-a schimbat culoarea părului în roșu închis și și-a făcut electroliză pentru a-și lărgi aspectul frunții, fiind apoi distribuită în mai multe filme minore.

În 1937, când a împlinit 18 ani, Rita s-a căsătorit la Las Vegas cu Edward Judson, care va juca în următorii ani un rol major în lansarea carierei ei de actriță. Era viclean, la fel de bătrân ca tatăl ei și a devenit rapid dominator și violent. Actrița a decis să divorțeze de el cinci ani mai târziu.

În 1940, ea a apărut pentru prima dată pe coperta revistei Life, apoi a fost împrumutată studiourilor Warner Bros.

 

După puțin timp, a revenit triumfătoare la Columbia Pictures și a fost distribuită în musicalul You’ll Never Get Rich alături de Fred Astaire. Filmul a avut un succes atât de mare, încât studioul a produs și a lansat un alt film cu Astaire și Hayworth anul următor, You Was Never Lovelier.

Divorțează de impresar în 1942, iar pe 7 septembrie 1943 se căsătorește cu regizorul Orson Welles cu care va avea o fiică, pe Rebecca, născută pe 17 decembrie 1944.  Căsnicia este însă un eșec și cei doi soți se despart de comun acord.

Timp de trei ani consecutivi, începând din 1944, Hayworth a fost una dintre cele mai importante actrițe de la Hollywood. În 1946 a fost distribuită în Gilda, împreună cu Glenn Ford, una dintre cele mai cunoscute producții în care a jucat.

 

În 1948, la apogeul faimei sale, a călătorit la Cannes și i-a fost prezentată prințului Aly Khan, fiul sultanului Mahomed Shah. Cei doi au avut o relație timp de un an, în timp ce ea era căsătorită încă cu Orson Wells. Presa a urmărit cu mare interes relația actriței cu prințul, deși unii dintre fanii ei au fost dezamăgiți că idolul lor dovedește o asemenea infidelitate.

Dar Rita a divorțat în scurt timp de Orson și s-a căsătorit cu Aly Khan pe 27 mai 1949, apoi a părăsit Hollywood-ul, luându-și fiica cu ea, și a plecat spre Franța.

 

Deși frumoasa actriță era nerăbdătoare să înceapă o nouă viață în străinătate, departe de Hollywood, stilul de viață flamboaiant și îndatoririle dinastice ale lui Aly Khan s-au dovedit prea dificile pentru ea. A încercat să se integreze grupului lui de prieteni, s-a străduit să învețe franceza, dar relația nu a funcționat. Pe 28 decembrie 1949, Rita Hayworth a născut singura fiică a cuplului, pe Prințesa Yasmin Aga Khan.

În 1951, actrița a plecat cu cele două fiice ale sale spre New York. Și, deși cuplul s-a împăcat pentru o scurtă perioadă de timp, cei doi au divorțat în 1953, dar a urmat o lungă bătălie pentru custodia fetiței lor. Rita Hayworth a respins oferta de un milion de dolari pe care prințul i-a făcut-o pentru a o ceda legal pe copilă: “Nimic nu mă va face să renunț la șansa lui Yasmin de a trăi aici, în America, printre libertățile și obiceiurile noastre prețioase. Eu respect credința musulmană și toate celelalte credințe, dar îmi doresc ca fiica mea să fie crescută în credința creștină. Nu există nici o sumă de bani în întreaga lume pentru care merită să sacrifici șansa unui copil de a trăi în Statele Unite. Și o să-i dau această șansă lui Yasmin, indiferent cât va costa”.

 

După eșecul căsătoriei cu Khan, Rita Hayworth a fost forțată să se întoarcă la Hollywood pentru a încerca să revină la cariera de actriță.

A continuat să joace într-un șir de pelicule de succes, în 1953 a lansat două filme – Salome și Miss Sadie Thompson, apoi a făcut o pauză pentru o perioadă de patru ani, în principal din cauza căsătoriei tumultuoase cu cântărețul Dick Haymes. Ultimul ei muzical a fost Pal Joey, în 1957. După acest film, Rita a părăsit studiourile Columbia pentru totdeauna, dar a continuat să joace până la începutul anilor 1970.

Când l-a întâlnit pe Dick Haymes, acesta era căsătorit, cariera lui era în declin și problemele financiare erau atât de grave, încât nu se putea întoarce în California pentru că ar fi fost arestat. Pe 7 iulie 1954, fosta lui soție, Nora Eddington, a cerut un mandat de arestare, pentru că îi datora 3.800 de dolari pensie alimentară. Cu mai puțin de o săptămână înainte, cealaltă fostă soție a sa, Joanne Dru, ceruse și ea un mandat de arestare pentru că Dick îi datora 4.800 de dolari, sprijin financiar pentru cei trei copii ai lor. Rita Hayworth a ajuns să plătească majoritatea datoriilor lui Haymes, iar când acesta era pe cale să fie deportat în Argentina, Rita s-a căsătorit cu el. Ceremonia a avut loc pe 24 septembrie 1953, la Hotelul Sands din Las Vegas.

 

A fost un mariaj tumultuos, pentru că Dick era urmărit în permanență de creditori, inclusiv de cele două foste soții, iar în acest timp Rita își ducea propria luptă cu fostul soț, prințul Khan, pentru custodia fetiței lor.

După doi ani de mariaj, Haymes i-a tras un pumn în față Ritei Hayworth în timp ce se aflau într-un club de noapte din Los Angeles. Actrița și-a făcut bagajele, a plecat și nu s-a mai întors niciodată la el.

Nu după mult timp, Rita a început o relație cu producătorul de film James Hill, cu care s-a căsătorit pe 2 februarie 1958. După trei ani, pe 1 septembrie 1961, a depus actele de divorț, invocând abuzurile psihice la care acesta o supunea.

Fiica ei, Yasmin Aga Khan, a vorbit mai târziu despre lupta lungă a mamei sale cu alcoolul. În 1972, Hayworth, ajunsă la vârsta de 54 de ani, a vrut să se retragă din actorie, dar avea nevoie de bani astfel că, la sugestia lui Robert Mitchum, ea a fost de acord să filmeze un nou film, Mânia lui Dumnezeu, dar experiența i-a înrăutățit starea fizică și psihică. A fost ultima peliculă în care a jucat.

Barbara Leaming, biografa ei, a scris că Rita a îmbătrânit prematur din cauza dependenței sale de alcool și din cauza numeroaselor probleme cu care se confruntase în viață. De fapt, medicii au diagnosticat-o în acea perioadă cu Alzheimer, o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament.

În iulie 1981, starea de sănătate a Ritei s-a deteriorat până la punctul în care un judecător de la Curtea Superioară din Los Angeles a decis că trebuie plasată sub îngrijirea fiicei sale, Prințesa Yasmin Aga Khan, care locuia în New York. Yasmin și-a îngrijit mama cu mult devotament, ajutând, în același timp, la conștientizarea publicului american asupra maladiei de care a suferit frumoasa actriță în ultimii ani ai vieții sale.

Rita Hayworth a intrat în comă în februarie 1987 și a murit la vârsta de 68 de ani, din cauza complicațiilor asociate bolii Alzheimer, pe 14 mai 1987, în casa ei din Manhattan.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *